Τα χθεσινά στοιχεία από τη Γερμανία και τη Βρετανία, τα οποία έδωσαν νέες ενδείξεις για βαθιά ύφεση στην Ευρώπη, δημιούργησαν προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων, έκαναν άνω κάτω τις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, ενώ στήριξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Τσαρλς Μπιν, μιλώντας στους «Financial Times», δεν απέκλεισε την πιθανότητα της μείωσης σε μηδενικά επίπεδα των βρετανικών επιτοκίων. Η στερλίνα σημείωσε και νέα πτώση ρεκόρ έναντι του ευρώ, στις 95,57 πένες. Ενώ στο μηδέν αναμένεται ότι θα οδηγήσει σήμερα τα επιτόκια και η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Τα ιαπωνικά επιτόκια βρίσκονται στο 0,30%. Το Λονδίνο έκλεισε με οριακή άνοδο 0,15%, η Φραγκφούρτη έκλεισε με κέρδη 1,02% και το Παρίσι έκλεισε με οριακή πτώση 0,24%.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ανακοινώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ελεγκτικό του επιτελείο ώστε να μην ξαναεμφανιστούν οι συστημικοί κίνδυνοι, οι οποίοι σάρωσαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και στη συνέχεια διαχύθηκαν σε όλον τον πλανήτη με συνέπεια την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, άφησαν αδιάφορη τη Wall Street. Ο δείκτης Dow Jones έπεφτε πάνω από 1% και ο δείκτης Nasdaq έχανε 0,65% δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από το Σικάγο ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε ότι διόρισε την κυρία Μαίρη Σαπίρο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον κ. Γκάρι Γκένσλερ επικεφαλής της Επιτροπής για τις Προθεσμιακές Αγορές Εμπορευμάτων και τον κ. Ντάνιελ Ταρούλο στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Η αβεβαιότητα που συνεχώς πυροδοτούν τα πολύ χειρότερα από τα αναμενόμενα νέα για την κατάσταση των μεγαλυτέρων οικονομιών του κόσμου και τα οποία έχουν εξαναγκάσει τους κεντρικούς τραπεζίτες να προβαίνουν σε ανορθόδοξες κινήσεις, όπως τη μείωση στο μηδέν των επίσημων επιτοκίων, δεν παύουν να προκαλούν σοκ στους επενδυτές. H απρόσμενα ταχεία επιδείνωση της βιομηχανίας στη Γερμανία απεικονίστηκε χθες με την κατάρρευση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1980. Συγκεκριμένα, το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης που μετρά το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βούτηξε στο 82,6 τον Δεκέμβριο από 85,8 τον Νοέμβριο. Τα επίπεδα αυτά είναι τα χαμηλότερα από την ενοποίηση της Γερμανίας, δηλαδή από τότε που άρχισαν να καταγράφονται. Παρόμοια, αρνητικά ήταν τα στοιχεία για τον βιομηχανικό και επιχειρηματικό τομέα της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος όμως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ και οι συνάδελφοί του φαίνονται ασυγκίνητοι στον κίνδυνο μιας βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης στην οικονομία των 15 χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ. Παρ’ ότι οι ευρωτραπεζίτες κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ότι ανταποκρίθηκαν με βραδύτητα στην επιδείνωση της ύφεσης στην ευρωζώνη, ωστόσο έχουν επιλέξει πολύ λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική από ό,τι οι συνάδελφοί τους στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και στην Τράπεζα της Αγγλίας. Η απόφαση της ΕΚΤ να μην ενεργήσει τόσο δυναμικά, αλλά ούτε και να σηματοδοτήσει την επόμενη κίνησή της ώστε να φρενάρει την ταχύτατη συρρίκνωση της οικονομίας, δημιουργεί ορισμένα ερωτήματα, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Πόσο δε μάλλον που η ΕΚΤ προβλέπει τώρα ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα βρίσκεται σε ύφεση όλο τον επόμενο χρόνο. Εκτιμούν ότι θα υπάρξει μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μεταξύ του -1% και του 0%, δηλαδή η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά μέσον όρο 0,5% το 2009. Ηδη η ευρωοικονομία έχει πέσει σε ύφεση για πρώτη φορά από τη δημιουργία της το 1999. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,2% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ το ίδιο ποσοστό συρρίκνωσης (0,2%) είχε σημειώσει και το δεύτερο τρίμηνο. Σημειωτέον ότι ο προσδιορισμός της ύφεσης, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, ορίζεται από την πτώση του ΑΕΠ για δύο συνεχή τρίμηνα.