Κείμενα πανεπιστημιακών, οι οποίοι καταγγέλλουν τους υπεύθυνους για βανδαλισμούς σε ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης και ζητούν αποχώρηση αυτών που έχουν καταλάβει πανεπιστημιακά τμήματα, κυκλοφόρησαν χθες μεταξύ των διδασκόντων στα ΑΕΙ. Το πρώτο από αυτά, στο οποίο και ζητείται η προστασία των διαδηλώσεων από κουκουλοφόρους, υπογράφουν πανεπιστημιακοί και παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής (ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Θ.Βερέμης, ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ.Παπαλεξόπουλος, οι καθηγητές Πανεπιστημίου κκ. Ν. Μουζέλης, Λ.Τσούκαλης, ο πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Στ.Ματθίας κ.ά.).

Με το κείμενο ζητείται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του νόμου για την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου με την απομάκρυνση από τα ΑΕΙ όλων των διευκολύνσεων που σιωπηρώς έχουν παραχωρηθεί σε εξωπανεπιστημιακές ομάδες, η εκ βάθρων αναδιάρθρωση και εκπαίδευση της Ελληνικής Αστυνομίας με βάση πρότυπα ευνομούμενων κρατών, ειδικότερα ως προς την οπλοφορία, η ανάθεση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα αναγνωρισμένου κύρους κ.ά. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην αρχική εκδοχή του κειμένου που κυκλοφόρησε χθες οι συντάκτες του ζητούσαν την άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος όσων φορούν κουκούλες και βιαιοπραγούν σε διαδηλώσεις. Ανέφεραν συγκεκριμένα ότι ζητείται «η προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι με την ποινική δίωξη της χρήσης μεταμφιέσεων που επιτρέπουν τη διείσδυση ξένων στοιχείων στις πορείες». Η φράση αυτή ωστόσο τελικά αφαιρέθηκε.

Πάντως το κείμενο αυτό, το οποίο και διακινήθηκε μέσω Διαδικτύου, απετέλεσε τον στόχο κάποιων φαρσέρ. Ετσι, προστέθηκαν στις υπογραφές πανεπιστημιακών που το υποστήριξαν το όνομα του Πρωθυπουργού, το όνομα του ειδικού φρουρού που σκότωσε τον άτυχο 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο, το όνομα του δικηγόρου Αλέξη Κούγια κ.ά.

Το δεύτερο κείμενο που κυκλοφόρησε χθες εξέδωσε ο σύλλογος διδασκόντων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται σε κατάληψη από την περασμένη εβδομάδα. «Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργεί ως στρατόπεδο ομάδων κρούσης» αναφέρεται στο κείμενο.