Με την απαισιόδοξη έμμεση παραδοχή του υπουργού Οικονομίας κ.Γ. Αλογοσκούφη ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2009 κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά ξεκίνησε η σχετική πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της προσεχούς Κυριακής με την ψήφιση του πλέον κρίσιμου προϋπολογισμού.

Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ότι «ο προϋπολογισμός του 2009 είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός», αποδίδοντας την πιθανότητα μη εκτέλεσής του στη συγκυρία και στη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία, όπως επισήμανε, «είναι ιδιαίτερα δύσκολη» . Μάλιστα κάλεσε όλα τα κόμματα «να συναισθανθούν την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων». «Στην περίοδο της κρίσης είναι απαράδεκτο να σπαταλάμε δυνάμεις σε εσωτερικές διαμάχες» σημείωσε, ενώ επέρριψε για άλλη μία φορά στο ΠαΣοΚ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία σήμερα: «Είναι προβλήματα που δημιούργησαν και στη συνέχεια όξυναν οι κυβερνήσεις του» είπε.

Είχε προηγηθεί η σφοδρή κριτική από τους εισηγητές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικά, ο γενικός εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Παπουτσής έκανε λόγο για «προϋπολογισμό απελπισίας, οπισθοδρόμησης και χρεοκοπίας της ΝΔ», μιας κυβέρνησης, όπως είπε, «σε αποσύνθεση και παραλυσία που μετράει μέρες». Κατά τον εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ, ο προϋπολογισμός αυτός «δεν είναι για την αντιμετώπιση της κρίσης,αλλά για την αντιμετώπιση της κρίσης της ΝΔ,μιας παράταξης που έχει υποστεί συντριπτική πολιτική,ιδεολογική και ηθική ήττα», όπως εκτίμησε. Υπογράμμισε εξάλλου ότι η ελληνική δημοσιονομική κρίση προϋπήρξε της διεθνούς και επιτιθέμενος κατά του υπουργού Οικονομίας είπε: «Ο καθηγητής Γ.Αλογοσκούφης θα “έκοβε” στις εξετάσεις τον υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ». Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ν.Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «βαθιά αντιλαϊκό» τον προϋπολογισμό για το 2009, ο οποίος, όπως τόνισε, ιεραρχεί τις προτεραιότητες υπέρ του κεφαλαίου και πλήττει τα χαμηλά εισοδήματα μέσω του «παγώματος» μισθών και συντάξεων και της μείωσης του πραγματικού εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία βιώνουν την ακρίβεια και την ανεργία. Μάλιστα δεν απέκλεισε «νέο πακέτο έκτακτων φοροεισπρακτικών μέτρων μέσα στο 2009». Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π.Λαφαζάνης υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση «περιβάλλεται με μια αδιόρατη “κουκούλα”», διότι, όπως είπε, «κλείνει ερμητικά τα μάτια απέναντι στα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα, κυρίως της νέας γενιάς», ενώ, επιπλέον, «αντί να αντιμετωπίσει την κρίση, θα την πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο,όπως θα πυροδοτήσει και μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις». Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Κ.Αϊβαλιώτης έκανε λόγο για προϋπολογισμό-«φάντασμα», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «παριστάνει πως είναι υπαρκτός,ενώ όλοι ξέρουν ότι είναι στον αέρα».