Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της Citigroup για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη διετία, ενώ οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου «βυθίζονται» στην ύφεση.

Συγκεκριμένα, η Citi εκτιμά πως το 2009, έπειτα από πολλά χρόνια υψηλής ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία θα«προσγειωθεί» στο 0,5%.

Παράλληλα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει και πάλι το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Φέτος, αναμένεται να αγγίξει το 3,2% και το 2009 να σκαρφαλώσει το 4,5%. Υπενθυμίζεται ότι το 2007 «έκλεισε» στο 3,5%.

Το κρατικό χρέος θα διαμορφωθεί φέτος στο 100,3% του ΑΕΠ (από 94,7% το 2007) και το 2009 θα αυξηθεί στο 104,5%. Για το 2010, προβλέπεται περαιτέρω αύξηση στο 108,5% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Citi, ότι η διαφορά επιτοκίου του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο (spread) θα διευρυνθεί περαιτέρω, ενώ ήδη έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας περίπου (πάνω από το 2%).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αμερικανικός οίκος υποβαθμίζει το ενδεχόμενο «χρεωκοπίας» του ελληνικού δημοσίου, λέγοντας ότι είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ να προχωρήσει σε μεγάλες αγορές κρατικών ομολόγωντων χωρών της ευρωζώνης, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο και τα ελληνικά ομόλογα.

Η τρέχουσα πολιτική αναταραχή αναδεικνύει πόσο εύθραυστοι είναι οι θεσμοί στην Ελλάδα και επιβεβαιώνει την σχετικά χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, την χαμηλότερη μαζί με τη Μάλτα στην ευρωζώνη, είπε ο ξένος οίκος αξιολόγησης Moody’s Investors Service σε έκθεσή του την Τετάρτη, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Moody’s ανέφερε ότι η πολιτική αναταραχή και η χρηματοπιστωτική κρίση περιορίζουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης για δημοσιονομική ευελιξία.

«Οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι περιορισμένες από το υψηλό δημόσιο χρέος, καθώς επίσης και από τον συνδυασμό της αισθητής οικονομικής επιβράδυνσης, της στήριξης του τραπεζικού τομέα και της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης», είπε ο Moody’s.

Πρόσθεσε ότι τα παραπάνω κάνουν ακόμα πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα λαϊκά αιτήματα όπως εκφράστηκαν στα βίαια επεισόδια που ξεκίνησαν στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου.

Ο οίκος επισημαίνει στην έκθεσή του ότι το περιθώριο της κυβέρνησης για δημοσιονομική ευελιξία θα μειωθεί εάν διατηρηθεί το αυξημένο κόστος δανεισμού σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

«Σε μία χώρα με το Δημόσιο χρέος να ανέρχεται στο 93% του ΑΕΠ, και τις πληρωμές για τόκους στο 11% των κρατικών εσόδων, μία τέτοια μείωση της δημοσιονομικής ευελιξίας θα μπορούσε να έχει σημαντική επίπτωση και να περιορίσει την πιθανότητα μίας αναβάθμισης της αξιολόγησης στο επίπεδο του Αa», είπε.

Επίσης αναφέρει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα για να διαπιστώσει εάν οι δυσμενέστερες δημοσιονομικές συνθήκες έχουν προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα