Τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ, το οποίο εισέρχεται στον τρίτο χρόνο του, αλλά προχωρεί με ρυθμό χελώνας, ενώ κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «μήτρα της επόμενης γενιάς σκανδάλων», επισημαίνει το ΤΕΕ, ενώ εκτιμά ότι θα χαθούν 5,8 δισ. ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ. Και αυτό γιατί ο προϋπολογισμός του 2009 συρρικνώνει επικίνδυνα το ΠΔΕ, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει το σοβαρό ανάχωμα στην κρίση.
Αυτά τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ι. Αλαβάνος, ο οποίος είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2009, όπως προκύπτει από ανάλυση επιστημονικής ομάδας του ΤΕΕ, δεν απαντά στη σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση που έχει ξεσπάσει και απειλεί την πραγματική οικονομία.
Η πρόβλεψη για μικρή χρηματοδότηση έργων συγχρηματοδοτουμένων από το ΕΣΠΑ, σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, οδηγεί σχεδόν μαθηματικά στο συμπέρασμα ότι και πόροι θα απολεσθούν σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο αλλά και έργα θα επιλεγούν που δεν θα συμβάλλουν στην ανατροφοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι κανένα συμπέρασμα δεν φαίνεται να έχει εξαχθεί από τις αποτυχίες στη διαχείριση των προηγούμενων ΚΠΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τρίτο χρόνο υλοποίησης του ΕΣΠΑ τα διαχειριστικά θέματα φαίνεται πως δεν έχουν επιλυθεί, ότι είναι τόσο μεγάλα ώστε να απαιτείται απόλυτη κινητοποίηση.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ εξέφρασε την ανησυχία του για το 2009, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ δύσκολη χρονιά για τους μηχανικούς», ενώ ζήτησε να ληφθούν μέτρα.
Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για έργα μέσω ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων είναι ιδιαίτερα επισφαλείς, σε μια περίοδο μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης, ενώ αν υλοποιηθούν θα δημιουργήσουν σωρευτικό πρόβλημα για την υλοποίηση νέων έργων στους προϋπολογισμούς των επόμενων χρόνων.
Τέλος το ΤΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξουν θαρραλέες αλλαγές τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος δαπανών του προϋπολογισμού.
Το ΤΕΕ διαπιστώνει διετή καθυστέρηση στην έναρξη ουσιαστικής υλοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που οφείλεται σε μη επαρκείς πιστώσεις του ΠΔΕ για συγχρηματοδοτούμενα έργα, στο βαρύ, πολύπλοκο, γραφειοκρατικό, χρονοβόρο σε έναρξη εφαρμογής νέο Σύστημα Διαχείρισης 2007-13, στη μορφή και δομή των εγκεκριμένων ΕΠ 2007-13, που δεν ενσωματώνουν επιχειρησιακή εξειδίκευση όπως στο Γ΄ ΚΠΣ, στο «θολό τοπίο» και στην έλλειψη εμπειρίας της χώρας μας σε χρηματοδοτήσεις μέσω ΣΔΙΤ.