Συνέχιση των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τα πυρά ειδικού φρουρού αποφάσισε την Κυριακή το Συντονιστικό Όργανο Μαθητών.

– Μαθητές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.Ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας στο σημείο. Σε κάποια στιγμή οι μαθητές πέταξαν αλεύρι στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

– Ένταση έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου ομάδα 300 μαθητών πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι μαθητές πέταξαν πέτρες κατά των ανδρών των ΜΑΤ, που απάντησαν με χημικά.

– Μαθητές συγκεντρώθηκαν και έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι.

–Συγκέντρωση από αντιεξουσιαστές και μαθητές στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

– Ειρηνική κατάληψη του δημαρχείου Συκεών Θεσσαλονίκης από διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Στις 7 το βράδυ οι σπουδαστές καλούν τους κατοίκους της περιοχής σε συγκέντρωση στο δημαρχείο προκειμένου για να συζητήσουν για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ).

–Υπό κατάληψη από ομάδες αντιεξουσιαστών το πνευματικό κέντρο και το δημοτικό ραδιόφωνο του δήμου Ιωαννίνων, το παλαιό δημαρχείο Χαλανδρίου και το δημαρχείο Αγίου Δημητρίου, με στόχο την διεξαγωγή λαϊκών συνελεύσεων. Από το δημοτικό ραδιόφωνο των Ιωαννίνων οι μαθητές πραγματοποίησαν εκπομπή εκθέτοντας τις θέσεις τους.

– Ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατέλαβαν το ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ Αιγαίου στη Μυτιλήνη, διεκδικόντας τη μετάδοσηπρογράμματος δικής τους παραγωγής που αφορά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.Οι δημοσιογράφοι μετά από παρέμβαση της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) αποχώρησαν από το ραδιοφωνικό σταθμό.

– Νέο συλλαλητήριο πραγματοποίησαν το μεσημέρι στα Χανιά μαθητές και φοιτητές.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Οι μαθητές θα παραμείνουν στους δρόμους όλη την εβδομάδα με σειρά κινητοποιήσεων.

– Την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και αποκλεισμοί κεντρικών και κατά τόπους δρόμων. Παράλληλα, οι μαθητές θα ενημερώσουν για τα αιτήματά τους την κοινή γνώμη και κυρίως τους γονείς και τους εργαζόμενους.

– Την Τετάρτη, στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός των δικαστηρίων της Ευελπίδων και στις 18:00 οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε διαδήλωση στην Ομόνοια μαζί με το ΠΑΜΕ.

– Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν δύο συλλαλητήρια: από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς στα Προπύλαια στις 13:00 και από φοιτητές και σπουδαστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ στην Ομόνοια, στις 12:00.

– Την Παρασκευή, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κρατικής και οικονομικής βίας έξω από τη Βουλή στις 15:00, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Εν τω μεταξύ, το συντονιστικό των μαθητών δεν έλαβε κεντρική απόφαση για τις καταλήψεις. Απόφαση για κατάληψη ή αποχή από τα μαθήματα θα λάβει το 15μελές του κάθε σχολείου.

Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι τα υπό κατάληψη σχολεία είναι 100, αλλά από τους μαθητές υπολογίζονται σε 400 έως 600, ενώ περίπου 100 πανεπιστημιακές σχολές βρίσκονται επίσης υπό κατάληψη.

Στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με πορείες, καταλήψεις ή αποχές στα σχολεία και κλείσιμο κεντρικών δρόμων σε δήμους.

– Την Τρίτη οι μαθητές προγραμματίζουν πορεία στις 12.00 από το άγαλμα Βενιζέλου, με τη συμμετοχή φοιτητών.

– Την Τετάρτη θα κλείσουν συμβολικά κεντρικές οδικές αρτηρίες, ενώ στις 18.30 θα συμμετάσχουν στην πορεία του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου μαζί με γονείς και εργαζομένους.

– Την Πέμπτη, στις 12.00, διοργανώνουν συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα στο άγαλμα του Βενιζέλου.