Ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση, αλλά και στο πολιτικό σύστημα γενικότερα, επιφέρουν τα επεισόδια που συντάραξαν -και συνεχίζουν να συγκλονίζουν- τη χώρα, στη σκιά του φόνου του 16χρονου Αλέξη. Ανοιγμα της ψαλίδας υπέρ του ΠΑΣΟΚ καταγράφουν νέες δημοσκοπήσεις.
Σε γκάλοπ της εταιρείας Focus για την εφημερίδα Realnews το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ φθάνει στις 5,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 20,6% στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ 26,2%, το ΚΚΕ 6,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,2%, ο ΛΑΟΣ 2,8%, η απάντηση «άλλο κόμμα» 7,5%, το Λευκό/Ακυρο 5,9% και μεγάλη αύξηση σημειώνουν οι αναποφάσιστοι στο 23,6%.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει 28% καιο Γιώργος Παπανδρέου 24,5%. Στο 42,7% (από 33,6% ένα μήνα πριν) ανέρχεται το ποσοστό όσων απάντησαν «Κανένας από τους δύο».
Αντίστοιχη είναι η εικόνα στο ερώτημα για το ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την κατάσταση. Το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου προηγείται με 20,8%, ακολουθεί η ΝΔ με τον Κώστα Καραμανλή, όμως η απάντηση «καμία» συγκεντρώνει πάνω από τις μισές απαντήσεις (55,3%).
Στην παράσταση νίκης ξεκάθαρο είναι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πλέον φθάνει στο 60,8% από 44,5% στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.
Σε δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα, η διαφορά των δύο κομμάτων ανοίγει στο 4,8%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 26,6%, το ΠΑΣΟΚ 31,4%, το ΚΚΕ 7,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στην τέταρτη θέση με 7,5%, το ΛΑΟΣ 4,0% και τους Οικολόγους 2,8%. «Δεν ξέρω» ή «Δεν απαντώ» απαντά το 14% και Λευκό προτιμά άλλο ένα 4,0%.
Εξάλλου,η μεγάλη πλειοψηφία (64,8%) δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανατρέψει το σημερινό αρνητικό κλίμα.
Εν τω μεταξύ, σε έρευνα της Marc για το Έθνος της Κυριακής το 59,4% δεν θεωρεί αναγκαίο να γίνουν άμεσα εκλογές, έναντι 40,6% που πιστεύει το αντίθετο.
Για τις ταραχές
Στην έρευνα της Focus, η πλειοψηφία (62,2%) πιστεύει ότι η αστυνομία έπρεπε να χρησιμοποιήσει δραστικότερα μέτρα για την αποτροπή των επεισοδίων και κατά κύριο λόγο (43%) ότι σκοπός των διαδηλωτών ήταν να αφυπνίσουν την κοινωνία για μία καλύτερη ζωή.
Ποσοστό 37,9% των ερωτώμενων πιστεύει ότι στόχος των διαδηλωτών ήταν «να δημιουργήσουν αναταραχή, να ρίξουν την κυβέρνηση, να πάμε σε εκλογές».
Την ίδια ώρα, το 58,6% βρίσκει δικαιολογημένο κύμα διαμαρτυρίας και πιστεύει ότι το προκάλεσε η οικονομική κρίση (40,4%), η έλλειψη αξιοκρατίας και ηθικής (25,7%) και τα σκάλδαλα και η διαφθορά (22,3%).
Στο γκάλοπ της Marc η μεγάλη πλειοψηφία (76%) δεν εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη στάση της αστυνομίας έναντι των γεγονότων των ημερών.
Εξάλλου, το 32,2% πιστεύει ότι για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή ευθύνεται κυρίως ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου αστυνομικού, το 25,6% η ελλιπής εκπαίδευση των ειδικών φρουρών το 22,1% η ατιμωρησία παρόμοιων περιστατικών στο παρελθόν και το 8,1% η γενικότερη νοοτροπία των ειδικών φρουρών.
Παράλληλα, έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή δείχνει ότι το 69% θεωρεί λανθασμένους τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην κρίση. Ποσοστό 60% θεωρεί επίσης ότι τα πρόσφατα γεγονότα συνιστούν κοινωνική εξέγερση και μαζικό φαινόμενο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν άλλωστε οι απαντήσεις στο ερώτημα για τυχόν υποκίνηση των γεγονότων, όπου η πλειοψηφία (48%) δεν τα θεωρεί υποκινούμενα. Ποσοστό μόλις 18% θεωρεί ότι οι ταραχές ήταν υποκινούμενες, χωρίς να αναφέρει κόμμα, και ακόμη λιγότεροι πιστεύουν ότι υποκινούνται από το ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ (14%) ή από το ΠΑΣΟΚ (5%).
Εξάλλου, σε έρευνα της Rass για το Παρόν, το 62,2% καταδικάζει τη βία και τις καταστροφές, το 89,2% εκφράζει δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Ενδιαφέρον στοιχείο στην τελευταία αυτή δημοσκόπηση είναι ότι περισσότερο από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς η κοινή γνώμη επιβραβεύει τη στάση της Αλέκας Παπαρήγα στη διάρκεια της κρίσης. Ακολουθούν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Κώστας Καραμανλής και, τέλος, ο Αλέκος Αλαβάνος.
Για το Βατοπαίδι
Στην έρευνα της Marc η συντριπτική πλειοψηφία (90,2%) θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το Βατοπαίδι και δεν περιμένει ότι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα καταδείξει τους πραγματικούς υπευθύνους (86,5%). Αλλωστε το 71% θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία με τη σύσταση Προανακριτικής.
Σε ερώτημα για ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, οι μισοί και πλέον από τους ερωτώμενους (52,9%) απαντά τον Θ.Ρουσόπουλο και σε ποσοστά λίγο πάνω από 17% ακολουθούν οι Γ.Βουλγαράκης και Κ.Καραμανλής.