Η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια αλλά και η πιο επώδυνη οικονομική κρίση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης της δεκαετίας του 1930. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας στην οποία συμμετείχαν 54 κορυφαίοι οικονομολόγοι για λογαριασμό της οικονομικής εφημερίδας «Τhe Wall Street Journal». «Οσον αφορά τα νοικοκυριά, θα ζήσουμε κάτι χειρότερο από οτιδήποτε άλλο στην περίοδο μετά τον Β Δ Παγκόσμιο Πόλεμο» σχολίασε ο αναλυτής της JΡ Μorgan Μπρους Κάζμαν στο χθεσινό φύλλο τής «WSJ».
Οι 54 οικονομολόγοι προβλέπουν στην πλειονότητά τους συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά το οικονομικό τρίμηνο που διανύουμε αλλά και για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2009. Επιπλέον, σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, θα καταγραφεί υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2009. Αν επιβεβαιωθούν οι ανωτέρω εκτιμήσεις, θα είναι η πρώτη φορά που το ΑΕΠ θα υποχωρεί επί τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα στη μεταπολεμική περίοδο. Σημειώνεται ωστόσο ότι ένα μέρος της ομάδας των ειδικών τοποθετεί την έξοδο από το σκοτεινό τούνελ της ύφεσης νωρίτερα, δηλαδή τον Ιούνιο του 2009.
Αντιθέτως, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (ΝΒΕR)- πρόκειται για κορυφαίο ιδιωτικό όμιλο οικονομικών ερευνών-, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση από τα τέλη του 2007. Η συγκεκριμένη εκτίμηση τοποθετεί τη διάρκεια του φαινομένου στους 18 μήνες και, αν είναι έτσι, τότε πρόκειται για τη μεγαλύτερη περίοδο ύφεσης από τη δεκαετία του 1930. Οι υφέσεις των περιόδων 1973-1975 και 1981-1982 διήρκεσαν και οι δύο 16 μήνες.