Την καταβολή από το Δημόσιο ενός ημερομισθίου την εβδομάδα σε περίπου 8.000 εργαζομένους στην κλωστοϋφαντουργία για όλο το 2009 απαιτεί σύσσωμος πλέον ο κλάδος από το υπουργείο Οικονομίας. Η εβδομάδα των τεσσάρων ημερών με το 5ο ημερομίσθιο να καταβάλλεται από το Δημόσιο, εφαρμόζεται στη Γαλλία με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και στο Βέλγιο με τη χαλυβουργία. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κ. Ελ.Κούρταλης ζητεί άμεση ενίσχυση του κλάδου.
– Πόσο υπολογίζετε να επιβαρύνει το ένα ημερομίσθιο την εβδομάδα τον κρατικό κορβανά;
«Για τους 8.000 εργαζομένους στη βασική κλωστοϋφαντουργία προς 50 ευρώ κατά μέσο όρο θα σημάνει κόστος 400.000 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή 1.600.000 τον μήνα. Σε ετήσια βάση θα κυμανθεί στα 20-24 εκατομμύρια, ανάλογα με το μέγεθος της ενίσχυσης. Ευνόητο είναι ότι το μέτρο αφορά μόνον τους εργάτες παραγωγής και διακίνησης και όχι το διοικητικό προσωπικό που θα συνεχίσει να δουλεύει πενθήμερο κανονικά».
– Μήπως αργήσατε να επισημάνετε το πρόβλημα;
«Για τον κλάδο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας είχαμε προτείνει και πριν από την οικονομική κρίση εγκαίρως, από τον Ιούλιο ήδη, στο υπουργείο Απασχόλησης την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας και την πληρωμή των απολεσθέντων ημερομισθίων εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Αλληλεγγύης ή το Ταμείο Ανεργίας. Η πρότασή μας αυτή αντιμετωπίστηκε θετικά από το υπουργείο Απασχόλησης, δεδομένου ότι το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε χώρες της ΕΕ και έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή απολύσεων προσωπικού ή και του κλεισίματος των επιχειρήσεων. Το 30% των βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας είναι μόνον προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, ενώ πριν από 10-12 χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν 45%».
– Στηρίζεστε στην τραπεζική χρηματοδότηση;
«Με την αποδοχή εκ μέρους των τραπεζών της κρατικής ενίσχυσης των 28 εκατ. ευρώ θα πρέπει με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι τράπεζες να ενισχύσουν χρηματοοικονομικά τον κλάδο, αφού άλλωστε η ψήφιση του σχετικού Νόμου στο άρθρο 5 προβλέπει εγγυήσεις για χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας».
– Πώς κρίνετε την αντίστοιχη πρόταση του ΕΒΕΑ;
«Τη θεωρούμε πολύ θετική. Κατόπιν συναινέσεως εργοδοτών και εργαζομένων φυσικά, προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να μην προχωρήσουν σε μείωση βαρδιών, σε απολύσεις εργαζομένων ή ακόμη και σε διακοπή της λειτουργίας τους. Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία με την κατάρρευση σημαντικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την κάθετη πτώση των χρηματιστηρίων έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στον κλονιζόμενο την τελευταία τριετία κλάδο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, που χρειάζεται ενίσχυση».