Η πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας της Siemens Ελλάδος με την τοποθέτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου, του κ. Πάνου Ξυνή , πυροδοτεί εξελίξεις στην Αθήνα και χθες η μητρική Siemens ΑG ανακοίνωσε ότι θα απαιτήσει αποζημιώσεις από πρώην στελέχη της ελληνικής θυγατρικής της.

Συγκεκριμένα σε χθεσινή ανακοίνωση η Siemens ΑG τονίζει ότι «προτίθεται να ζητήσει αποζημιώσεις από πρώην στελέχη της θυγατρικής της εταιρείας στην Ελλάδα, Siemens ΑΕ,για το αδίκημα της συνέργειας σε απιστία και η εταιρεία θα ξεκινήσει άμεσα τη λήψη αντίστοιχων μέτρων» . Η ανακοίνωση της εταιρείας προτού καταλήξουν σε συμπεράσματα οι δικαστικές αρχές της Ελλάδας ερμηνεύεται ως σημαντική ένδειξη ότι η ίδια η γερμανική εταιρεία διαθέτει σοβαρά στοιχεία ώστε να προχωρήσει στη διεκδίκηση αποζημιώσεων για το αδίκημα της συνέργειας σε απιστία κατά στελεχών της στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι στο στόχαστρο των ερευνών των δικαστικών αρχών στην Ελλάδα και στη Γερμανία για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκιών, στο οποίο είχαν εμπλακεί τουλάχιστον ως το 2004 τόσο η Siemens όσο και η ελληνική θυγατρική της, στην Ελλάδα, έχουν μπει επανειλημμένως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην Αθήνα κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο πρώην γενικός διευθυντής Τηλεπικοινωνιακών Προϊόντων και διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών Siemens Τηλεβιομηχανική και Siemens Ιntegration Services (SΙS) κ. Πρόδρομος Μαυρίδης, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από την εταιρεία χωρίς ποτέ να διευκρινιστούν οι λόγοι της αποχώρησής τους.

Ο κ. Χριστοφοράκος αποχώρησε από την εταιρεία ύστερα από 10 χρόνια στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και με δελτίο Τύπου η Siemens απλώς ανέφερε ότι «ο δρ Χριστοφοράκος δεν μετέχει πλέον στην εταιρεία», χωρίς να διευκρινίζει αν παραιτήθηκε ή αποπέμφθηκε.

Και ο κ. Μαυρίδης αποχώρησε από την εταιρεία τον Απρίλιο του 2006 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και χωρίς κάποια επίσημη αιτιολογία.

Ο κ. Μαυρίδης ήταν επί σειρά ετών ήταν το Νο 2 στον όμιλο Siemens Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κάτω από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου δρα Μιχάλη Χριστοφοράκο, και είχε χειριστεί όλες τις μεγάλες προμήθειες στις τηλεπικοινωνίες.