Επιθέσεις και πορείες διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο του 16χρονου μαθητή σημειώθηκαν και εκτός συνόρων. Αγνωστοι προξένησαν μικρή ζημιά στην είσοδο του γενικού προξενείου στη Νέα Υόρκη, επίθεση με μολότοφ στο ελληνικό προξενείο στη Μόσχα, ζημιές και στη Φρανκφούρτη.

Επίθεση με τρεις μολότοφ δέχθηκε την Τετάρτη το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τις μολότοφ εκτόξευσαν από την πίσω πλευρά του κτιρίου, πάνω από το κιγκλίδωμα της περιβόλου, τουλάχιστον δύο νεαροί, οι οποίοι στη συνέχεια απομακρύνθηκαν τρέχοντας.

Προκλήθηκε μικρή εστία πυρκαγιάς στην αυλή του προξενείου, που σβήστηκε αμέσως από το προσωπικό, καθώς και μικρές υλικές ζημιές, αλλά και αναστάτωση σε υπαλλήλους των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Τύπου και ΕΟΤ, που συστεγάζονται με το προξενείο και εργάζονταν έως εργά στο κτίριο.

Βανδαλισμός στη Νέα Υόρκη

Αγνωστος ή άγνωστοι προκάλεσαν μικρή ζημιά στην είσοδο του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, γύρω στις 05:00 το πρωί (τοπική ώρα) και έγραψαν στον τοίχο με μπογιά το σύνθημα: «Δολοφόνοι, ο Αλέξης είναι εδώ».

Για προληπτικούς λόγους δεν θα λειτουργήσει την Τετάρτη το προξενείο, ενώ η αστυνομία διεξάγει έρευνες για διαλεύκανση της υπόθεσης. Μάλιστα, οι αστυνομικές αρχές της πόλης έλαβαν μέτρα ασφαλείας και δύναμη αστυνομικών βρίσκεται γύρω από το χώρο του προξενείου.

Ζημιές στη Φρανκφούρτη

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε πως έθεσε υπό κράτηση για σύντομο χρονικό διάστημα επτά διαδηλωτές στη Φρανκφούρτη, έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη νύκτα σε ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές της Ελλάδας.

Περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης έξω από το ελληνικό προξενείο της Φρανκφούρτης, πριν διασκορπιστούν στην πόλη σε μικρότερες ομάδες.

Μερικοί έσπασαν τη βιτρίνα μιας τράπεζας, σκόρπισαν σκουπίδια από δοχεία απορριμμάτων και αναποδογύρισαν τον φράκτη ενός εργοταξίου. Αυτή την εβδομάδα διαδηλώσεις εναντίων της ελληνικής αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο και τη Δρέσδη.

Καθιστική διαμαρτυρία στη Ρώμη

Καθιστική διαμαρτυρία έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη πραγματοποίησε κόμμα της Ιταλικής Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, το Συνδικάτο CGL, ο Συνασπισμός και φοιτητικοί σύλλογοι.

Οι διοργανωτές ζητούν την πλήρη εξακρίβωση των συνθηκών του θανάτου του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου και την απόδοση ευθυνών.

Ο Ρούσο Σπένα, μέλος της διεύθυνσης του κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, δήλωσε: «Βρισκόμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε εμπράκτως τη συμπαράστασή μας στους Έλληνες που διαδηλώνουν ειρηνικά και στους φοιτητές που εναντιώνονται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».

Στην ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία προστέθηκε πριν λίγο και ομάδα αναρχικών με μαύρες σημαίες που φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομίας.

Νωρίτερα, ομάδα φοιτητών είχε προσπαθήσει να καταλάβει το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, είκοσι λεπτά όμως μετά την είσοδό τους στα γραφεία του Ινστιτούτου και αφού προσπάθησαν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία, οι καραμπινιέροι τους έπεισαν να εξέλθουν χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Τέλος, στη Νάπολι 50 Ιταλοί φοιτητές επέδωσαν επιστολή στον Έλληνα πρόξενο Ιωάννη Θάνου, στην οποία καταδικάζουν τη βία και ζητούν να τιμηθεί η μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου με άμεση και απρόσκοπτη απόδοση ευθυνών.

Επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη

Ομάδα περίπου 20 ατόμων εκτόξευσε στις 14:30 το μεσημέρι μπουκάλια με κόκκινη μπογιά κατά του ελληνικού προξενείου που βρίσκεται στο Πέραν.

Επίσης κατέστρεψαν ένα αυτοκίνητο, έγραψαν συνθήματα στους τοίχους, ενώ ανέρτησαν πανό που ανέγραφε: «Η αστυνομία σκοτώνει παντού, είμαστε και εμείς 16 χρονών. Επί τόπου έφτασαν τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις.

Δεν έγινε καμία σύλληψη.