Κράτος εκτός ελέγχου με κυβέρνηση εκτός πραγματικότητας. Εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης ζήτησε χθες ο κ. Κ. Καραμανλής από πολλούς υπουργούς του. Δεν νομίζω ότι έλαβε σπουδαίες απαντήσεις. Οχι μόνο γιατί οι εξελίξεις τρέχουν πιο γρήγορα από τη σκέψη των μελών της κυβέρνησης. Αλλά κυρίως γιατί υπάρχουν σημαντικοί υπουργοί που παραδέχονται off the record σε συζητήσεις τους με δημοσιογράφους ότι η κρίση είναι μεγαλύτερη από τις δυνατότητες του νεοδημοκρατικού συστήματος και του Μεγάρου Μαξίμου να την αντιμετωπίσει.

Οσο για την «μη παραίτηση» των κκ. Πρ. Παυλόπουλου και Π. Χηνοφώτη χαρακτηρίζεται «κωμωδία» από μέλη της κυβέρνησης. Πολλοί κυβερνητικοί λένε ότι σε λίγο ακόμη και βαρύγδουπες παραιτήσεις, που ενδεχομένως επιβληθούν από τις εξελίξεις, δεν θα έχουν κανέναν αντίκτυπο, ακριβώς όπως έγινε με τις παραιτήσεις των κκ. Γ.Βουλγαράκη και Θ. Ρουσόπουλου.


Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης ανέβαλε τον χθεσινό φωτισμό του χριστουγεννιάτικου δένδρου στην πλατεία Συντάγματος. Τελικά το «άναψαν» οι διαδηλωτές και το έκαψαν ολοσχερώς.


Το κύμα οργής δεν ήταν κάτι που ανέμενε το ΠαΣοΚ περισσότερο από όσο αναμενόταν από τους κυβερνητικούς. Συνεργάτης μου με ενημερώνει ότι βασικά στελέχη του κόμματος έχουν αιφνιδιαστεί από την κλιμάκωση των επεισοδίων και τις προεκτάσεις τους με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουροι για τη σωστή γραμμή και την κατάλληλη δοσολογία στις τοποθετήσεις τους.

Μου λένε ότι στη Χαριλάου Τρικούπη ετοίμαζαν πολλοί και με μεγάλη προσοχή από το πρωί την απογευματινή δήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου. Ολοι οι συνεργάτες του προέδρου έριξαν μια ματιά. Για πολλούς η νηφάλια τοποθέτηση Παπανδρέου θεωρήθηκε κατάλληλη και εύστοχη. Ωστόσο άλλα στελέχη περίμεναν κάτι περισσότερο και κυρίως κάτι διαφορετικό από μια απλή δήλωση «μη βίας» σε στυλ Γκάντι. Δεν πρόκειται, λένε, για συνηθισμένα επεισόδια, αλλά για μια απότομη κατάρρευση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, η οποία απαιτεί δυναμικότερους χειρισμούς.


Στη λογική των «δυναμικότερων χειρισμών» κάποιοι εισηγούνται στον κ. Παπανδρέου κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο οι ψυχραιμότεροι επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να εμφανιστεί ως παράγοντας υπευθυνότητας και σταθερότητας. Συνεργάτης μου με ενημερώνει ότι το πιθανότερο είναι το ΠαΣοΚ να ζητήσει εκλογές. Αυτή την επιλογή φέρεται να υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Ι.Ραγκούσης.


«Αυτοκαταργήθηκε το κράτος στη λογική της εκτόνωσης» είπε ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης σε συνεργάτη μου, τονίζοντας ότι «αυτό είναι βαρύ λάθος καθώς οδηγεί τις εξελίξεις εκτός ελέγχου». Ο διατελέσας υπουργός Δημόσιας Τάξης επί ΠαΣοΚ θεωρεί ότι η κρίση έχει βάθος και ότι όλα άρχισαν όταν η φραστική διαχείριση Πολύδωρα (με τις ανοησίες περί πραιτόρων) υποδαύλισε μια βεντέτα με πολιτικούς χώρους και γεωγραφικές περιοχές. Την ίδια στιγμή οι κομματικοί ροκάνιζαν τις δομές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Μετά τις εκλογές του 2007, τονίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης, «έκρυψαν το υπουργείο» κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Εσωτερικών, νομίζοντας έτσι ότι θα κρύψουν και τα προβλήματα. Ετσι, έχουμε μια «κοινωνική Νέα Ορλεάνη»: τα φράγματα έσπασαν, αδύναμα να συγκρατήσουν την πλημμύρα της οργής μιας κοινωνίας που έφτασε να έχει ίσως τη χειρότερη άποψη των τελευταίων 35 ετών για τους θεσμούς και τους εκφραστές τους.