ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ του πολιτικό «χαρτί» παίζει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ο οποίος θα προσπαθήσει να ανακάμψει πολιτικά·τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του, η οποία καταρρέει δημοσκοπικά. Ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να
«εξαφανίσει» όσο το δυνατόν συντομότερα από την επικαιρότητα το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να καταβληθεί ως το τέλος της εβδομάδας,καθώς ο Πρωθυπουργός έχει διαπιστώσει ότι η ζημιά που έχει υποστεί η κυβέρνηση ισοδυναμεί με τις ζημιές που υπέστη από όλα τα υπόλοιπα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν
την τελευταία πενταετία.Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου,καθώς ανέδειξαν όχι μόνο την τεράστια φθορά που έχει το κυβερνών κόμμα,αλλά και μια σημαντική ενίσχυση του ρεύματος των μετακινήσεων ψηφοφόρων από τη ΝΔ στο ΠαΣοΚ.

Oκ.

Κ. Καραμανλήςέδωσε από την περασμένη εβδομάδα αυστηρές εντολές στους επιτελείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του να ολοκληρώσουν και να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα σε σχέση με την υπόθεση αυτή το αργότερο ως την Παρασκευή, για να μπορέσει στη συνέχεια να εφαρμόσει την επικοινωνιακή αντεπίθεση που έχει σχεδιάσει και ανέβαλλε διαρκώς από τις αρχές Οκτωβρίου, περιμένοντας καρτερικά να ολοκληρωθεί η έρευνα της Βουλής.

«Να τελειώνουμε ως την Παρασκευή»
«Ο,τι και να γίνει θέλω να τελειώνουμε ως την Παρασκευή»διεμήνυσε προ ημερών στους κκ.

Δ. ΣιούφακαιΙ. Τραγάκη,διαπιστώνοντας ταυτόχρονα από τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιεί με απόλυτη μυστικότητα το Μέγαρο Μαξίμου ότι η οργή της κοινής γνώμης για τους χειρισμούς των εμπλεκομένων υπουργών είναι απερίγραπτη και μη αναστρέψιμη.

Ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει να κλείσει τη συζήτηση για το Βατοπαίδιο το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει από τις Βρυξέλλες, μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Στη συνέντευξη αυτή ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις των υπουργών του, αποφεύγοντας όμως τη γενναία αυτοκριτική που του εισηγούνται κορυφαία στελέχη του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής θα αποφύγει τον όρο «πολιτικές» μιλώντας αορίστως για «ευθύνες», για να μη θεωρηθεί ότι καταλογίζει ευθύνη σε κάποιον υπουργό του, αλλά και για να μην αξιοποιηθεί η αναφορά του από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως ομολογία ενοχής.

Αν όμως η παρέμβασή του δεν έχει χαρακτηριστικά απόλυτης αποδοχής των πολιτικών ευθυνών, τότε δεν θα έχει και τα επικοινωνιακά οφέλη που προσδοκά ο Πρωθυπουργός από αυτή την κίνηση.

Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει να μη συμμετάσχει η ΝΔ στη συζήτηση και στη μυστική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου στη Βουλή επί της προτάσεως που αναμένεται να καταθέσει το ΠαΣοΚ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Παρ΄ ότι κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι παραγράφει τις ενδεχόμενες ευθύνες των υπουργών του με την αποχή του από τη Βουλή, ο κ. Καραμανλής δεν δείχνει διατεθειμένος να ρισκάρει διαρροές βουλευτών του αλλά και την επαναφορά του θέματος αυτού στην επικαιρότητα σε μια περίοδο που θα σχεδιάζει ή θα έχει ήδη ανακοινώσει τις αλλαγές στην κυβέρνησή του.

Τα επικοινωνιακά σχέδια
Αυτό που φοβάται το Μέγαρο Μαξίμου είναι μήπως το ΠαΣοΚ αξιοποιήσει την πρωτοβουλία του για την Προανακριτική Επιτροπή για να ακυρώσει επικοινωνιακά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Ο κ. Καραμανλής προτίθεται να καθυστερήσει για μερικές ημέρες τον ανασχηματισμό προκειμένου η ανακοίνωσή του να επισκιάσει την πρωτοβουλία του ΠαΣοΚ αλλά, όπως τόνιζαν συνεργάτες του, δεν σκοπεύει να τροποποιήσει πολύ τον σχεδιασμό του.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Καραμανλής θα προσπαθήσει να παραμείνει «εκτός κάδρου» στην υπόθεση του Βατοπαιδίου και για τον λόγο αυτόν δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις 16 Δεκεμβρίου στη Βουλή επί του πορίσματος που θα έχει καταθέσει ως τότε η Εξεταστική Επιτροπή.