Επειτα από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό προτίθεται να καταθέσει το ΠαΣοΚ το αίτημα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ώστε η σχετική συζήτηση, τον Ιανουάριο, να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι συνεργάτες του κ. Γ.Παπανδρέου έχουν κάθε λόγο να επιδιώξουν την παράταση της ενασχόλησης με το «ιερό» σκάνδαλο και να ανατρέψουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί να κλείσει άρον άρον την πληγή «Βατοπαίδι». Προετοιμάζονται έτσι για σφοδρή σύγκρουση με την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Παράλληλα, για να εκτονωθούν πιθανές διαφωνίες για τους χειρισμούς στην Εξεταστική Επιτροπή ή ακόμη και για την αναγκαιότητα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, ο κ. Παπανδρέου θα συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου θα δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Βεβαίως, είναι δύσκολο να εμφανιστούν διαφωνούντες- μολονότι υπάρχουν και διαθέτουν ισχυρά νομικά και πολιτικά επιχειρήματα- στη σκιά του δημοσκοπικού προβαδίσματος του ΠαΣοΚ, που διαρκώς διευρύνεται, και με πιθανότερο ενδεχόμενο να αποχωρήσει η ΝΔ από τη συζήτηση και την ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη του ΠαΣοΚ που ασχολούνται με τη διαδικασία στη Βουλή εμφανίζονται διστακτικά σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για τα πρόσωπα τα οποία θα περιέχει το πόρισμα που θα καταθέσουν τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή ή για τις επόμενες κινήσεις του κόμματος. «Ο δισταγμός δεν κρύβει δεύτερες σκέψεις, κινούμαστε στην κατεύθυνση της Προανακριτικής, απλώς βρίσκονται σε εκκρεμότητα ορισμένα ζητήματα τακτικών χειρισμών αλλά και θεσμικών θεμάτων» παρατηρεί κορυφαίο στέλεχος, το οποίο συμμετέχει και στις συσκέψεις για το σκάνδαλο Βατοπαιδίου- η τελευταία έγινε την Παρασκευή και ήταν εφ΄ όλης της ύλης.

Ενα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί, με δεδομένο ότι η προηγούμενη πρότασή του για την Προανακριτική παραμένει «ζωντανή» εφόσον δεν έγινε η ψηφοφορία, είναι αν το ΠαΣοΚ θα ενεργοποιήσει την ίδια πρόταση ή αν θα καταθέσει καινούργια, στην οποία θα περιλαμβάνονται περισσότερα πρόσωπα (οι κκ. Αλ.Κοντός, Κ.Κιλτίδης, Α.Μπέζας ) αλλά και τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, τα οποία κατά το ΠαΣοΚ επιβαρύνουν τη θέση των υπουργών που υπήρχαν στην αρχική πρόταση (κκ. Π.Δούκας, Ευ.Μπασιάκος, Θ.Ρουσόπουλος ).

Βουλευτές του ΠαΣοΚ με νομικές γνώσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι για να θεμελιωθεί το αδίκημα της απιστίας κατά του Δημοσίου απαιτείται να αποδειχθεί δόλος των εμπλεκομένων υπουργών, ωστόσο λένε ότι «σε αυτό το στάδιο δεν απαιτείται πλήρης θεμελίωση του αδικήματος της απιστίας, υπάρχουν όμως πολλά στοιχεία που οδηγούν προς τα εκεί». Αποδέχονται ότι για τον κ. Ρουσόπουλο δεν προέκυψαν καινούργια στοιχεία, «όμως όσα έχουμε μας επιτρέπουν να διερευνήσουμε με ποιον τρόπο συντονίστηκε η υπόθεση από την κυβέρνηση» σημειώνουν.

Είναι εμφανές ότι το ΠαΣοΚ δεν προτίθεται να υποχωρήσει ούτε βήμα από την προηγούμενη πρότασή του, επικαλούμενο και «το ισχυρό αίτημα της κοινωνίας να μην “κουκουλωθεί” η ιστορία». Στο ΠαΣοΚ μετρούν επίσης τις αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς θεωρούν ότι τελικώς ο κ. Γ. Καρατζαφέρης θα λειτουργήσει ως «μαξιλάρι» για τον κ. Καραμανλή, ενώ υπάρχει η άποψη να δεχθούν να αναζητηθεί ευθύνη και για τους χειρισμούς υπουργών του ΠαΣοΚ,ως άνοιγμα στα κόμματα της Αριστεράς, παρά το γεγονός ότι, όπως υπογραμμίζουν, οι ίδιοι αμφισβήτησαν τις αποφάσεις τους και οδήγησαν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου εκτιμούν ότι η αποχώρηση της κυβερνητικής παράταξης για δεύτερη φορά από τη συζήτηση ή από την ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στη ΝΔ, με δεδομένη την πίεση από μερίδα βουλευτών της να αναγνωριστούν πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ