Μέσα στο ίδιο ακριβώς κλίμα της πολιτικής οξύτητας και των αντεγκλήσεων, υπό το οποίο «άνοιξαν» πριν από πέντε εβδομάδες οι εργασίες της Εξεταστικής για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, έπεσε τις προηγούμενες ημέρες η αυλαία της ακροαματικής διαδικασίας της Επιτροπής της Βουλής, η οποία θα παραδώσει το πόρισμά της ακριβώς στην προκαθορισμένη από την Ολομέλεια ημερομηνία που είναι η μεταπροσεχής Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου.

Οι υπερεντατικοί ρυθμοί με τους οποίους λειτούργησε όλο αυτό το διάστημα και οι διαδικασίες-«εξπρές» που- με κυβερνητική απαίτηση- επέβαλε η «γαλάζια» πλειοψηφία της, ιδίως μετά την «εμφυλιοπολεμική» ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι καταθέσεις των νυν και πρώην στελεχών της κυβέρνησης, δύσκολα μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η Εξεταστική οδηγείται στην έκδοση πορίσματος χωρίς να έχει εκπληρωθεί μια βασική προϋπόθεση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, όπως είναι η διαπίστωση της ενδεχόμενης διακίνησης «μαύρου χρήματος».

Το ζήτημα αυτό θεωρείται «κομβικό» για τη διερεύνηση του σκανδάλου διότι, αν εξαιρέσει κανείς την προσπάθεια των υπουργών οι οποίοι αποφάσισαν και προώθησαν τις ανταλλαγές να αποποιηθούν κάθε προσωπικής ευθύνης, το μόνο καινούργιο στοιχείο που μπορεί να επισημάνει κανείς μέσα από τις δεκάδες χιλιάδες με τα πρακτικά των πολύωρων συνεδριάσεων που διεξήχθησαν για να εξεταστούν 119 μάρτυρες είναι η εκτεταμένη οικονομική δραστηριότητα στην οποία επιδόθηκε η Μονή Βατοπαιδίου με τα παραχωρηθέντα προς αυτήν ακίνητα του Δημοσίου.

Την προσεχή Δευτέρα τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής θα πραγματοποιήσουν την τελευταία συνεδρίασή τους, εξετάζοντας τους εμπειρογνώμονες της Τράπεζας της Ελλάδος οι οποίοι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης απέστειλαν έκθεση για τις συναλλαγές της Μονής Βατοπαιδίου. Μια έκθεση στην οποία ρητώς επισημαίνεται ότι «εκκρεμεί η αποστολή από πλευράς τραπεζών και άλλων στοιχείων» για «τη συναγωγή συμπερασμάτων σχετικά με συναλλαγές οι οποίες χαρακτηρίζονται “ενδιαφέρουσες” και για τις οποίες απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Σε κάθε περίπτωση για την εξαγωγή συμπερασμάτωνθα πρέπει να συσχετισθούν οι χρηματικές ροές προς και από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου προς τους λογαριασμούς των εμπλεκόμενων προσώπων» .

Την ίδια ώρα οι Αρχές της Κύπρου, στην οποία έχει διαπιστωθεί από την έρευνα της Εξεταστικής ότι βρίσκεται ο «μίτος» της λαβυρινθώδους επενδυτικής δραστηριότητας που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια η αγιορείτικη μονή, έκαναν γνωστό ότι δεν έλαβαν κανένα επίσημο αίτημα για τη διεξαγωγή έρευνας για τα τεράστια ποσά που διακινήθηκαν μέσω των εξωχώριων εταιριών Rassadel και Μadeus, στις οποίες κατέληξαν τα χρήματα που εισπράχθηκαν από τις «ιερές» ανταλλαγές του νερού της λίμνης Βιστωνίδας με ακίνητα-«φιλέτα» του Ελληνικού Δημοσίου.

Στελέχη της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν «σκόπιμη» την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ενεργοποίηση των διαδικασιών για το «άνοιγμα» των επίμαχων λογαριασμών και υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτόν ενισχύονται οι υπόνοιες για τη διακίνηση «μαύρου χρήματος» και ενδεχομένως και «πολιτικού».

Το επιτακτικότερο είναι για την κυβερνητική παράταξη να καταλήξουν τα στελέχη της στο «διά ταύτα» του πορίσματος της Εξεταστικής που θα υπογράψουν οι βουλευτές. Το ατελείωτο «γαϊτανάκι» της μετάθεσης ευθυνών στο οποίο επιδόθηκαν τα νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη με τις καταθέσεις τους στην Επιτροπή στένεψε τα περιθώρια της πλειοψηφίας να αναγνωρίσει πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο. Με δεδομένο ότι ουδείς από τα εννέα «γαλάζια» στελέχη που εξετάστηκαν αναγνώρισε έστω μερίδιο ευθύνης και αντιθέτως οι περισσότεροι εξ αυτών, υπερασπιζόμενοι εαυτούς, «έδειξαν» άλλους συναδέλφους τους, οι βουλευτές της ΝΔ δυσκολεύονται να ξεφύγουν από το πλαίσιο της θεωρίας περί «παραπλανηθέντων υπουργών» από τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αποδοκιμασία της στάσης του ηγετικού πυρήνα της Μονής Βατοπαιδίου.

ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ούτε λέξη από τον Κ. Καραμανλή
Ενδεικτικό της αμηχανίας που επικρατεί στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής είναι και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής απέφυγε και το παραμικρό σχόλιο για το σκάνδαλο κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, αν και προκλήθηκε από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

«Ο ελληνικός λαός βλέπει τα ίδια πρόσωπα σε όλα τα σκάνδαλα,έναν κεντρικό συντονισμό,μια συνειδητή λεηλασία των χρημάτων του,με τις ευλογίες υψηλά ισταμένων» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προτιμά το κόστος της συγκάλυψης,διότι το κόστος της αποκάλυψης και της αλήθειας είναι μεγαλύτερο» . Ο επικεφαλής της ΚΟ τού ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος τόνισε, εξάλλου, την ανάγκη για «παραδειγματική τιμωρία όλων των ενόχων», αλλά και την προώθηση θεσμικών αλλαγών που δεν θα επιτρέψουν στο μέλλον ανάλογες καταστάσεις. Επεσήμανε επιπροσθέτως ότι η αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου δεν πρέπει να εκτοπίσει τα μεγάλα ζητήματα της επικαιρότητας, άποψη που διατύπωσε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ
Τέσσερα κόμματα, τουλάχιστον τρία πορίσματα
Ηαπόπειρα για κοινή στάση της αντιπολίτευσης στην έκδοση του πορίσματος δεν φαίνεται να ευοδώνεται τουλάχιστον σε αυτή φάση, αφού οι απόψεις τους για τον καταλογισμό ευθυνών δεν ταυτίζονται, ενώ ζητούμενο είναι και αν θα υπάρξει συμφωνία για την επόμενη φάση, την οποία είναι αποφασισμένο να ανοίξει το ΠαΣοΚ, επαναφέροντας την πρότασή του για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ώστε να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τόσο των κκ. Ευ. Μπασιάκου, Π.Δούκα και Θ.Ρουσόπουλου που περιέχονταν στην αρχική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και του νυν υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ.Κοντού και πιθανόν των υφυπουργών κκ. Κ.Κιλτίδη και Αντ.Μπέζα.

Το ΚΚΕ, όπως αναφέρουν πληροφορίες αλλά και όπως κατεδείχθη από τη στάση που τήρησε ο εκπρόσωπός του στην Εξεταστική κ. Αντ.Σκυλλάκος , θα επιμείνει στη γραμμή της «δικομματικής ευθύνης» για το σκάνδαλο. Παραπλήσια θα είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, αν και μιλάει για « πολλαπλάσιες ευθύνες της ΝΔ», πολύ δύσκολα θα ανάψει «πράσινο φως» για να συνυπογράψει ο εκπρόσωπός του κ. Ν.Τσούκαλης κοινή πρόταση πορίσματος με το ΠαΣοΚ. Και αυτό διότι η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δηλώνει ότι επιδιώκει να συμπέσουν τα δύο κόμματα, φαίνεται να επιμένει ταυτόχρονα στη μη ανάληψη ευθυνών για τις αποφάσεις των κκ. Γ.Δρυ και Απ.Φωτιάδη με το επιχείρημα ότι ο πρώτος καλύπτεται από την προσφάτως εκδοθείσα δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Ροδόπης και ο δεύτερος έχει το «άλλοθι» της αναπεμπτικής απόφασης επί των γνωμοδοτήσεων.

Τ α πράγματα, πάντως, περιπλέκει η επαμφοτερίζουσα στάση που τηρεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης, ο οποίος με αφορμή το γεγονός ότι απερρίφθη το αίτημα του εκπροσώπου του στην Επιτροπή κ. Αθ.Πλεύρη να εξεταστούν ως μάρτυρες οι κκ. Ι.Αγγέλου και Γ.Παπακωνσταντίνου , αλλά και ο… πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής για να πει αν έλαβε την επιστολή του νομάρχη κ. Π. Ψωμιάδη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αφενός να μη συμμετάσχει στην κατάρτιση του πορίσματος και αφετέρου να μη συνηγορήσει αυτή τη φορά στην Προανακριτική.

Αν και η στάση αυτή του κ. Καρατζαφέρη θεωρείται από ορισμένους «πολιτική μπλόφα», όλοι συμφωνούν ότι σε περίπτωση που υλοποιηθεί θα διευκολύνει τα μέγιστα την κυβερνητική παράταξη, καθώς θα περιορίσει σημαντικά το «σασπένς» από την προβλεπόμενη μυστική ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Τυχόν απουσία του ΛΑΟΣ απομακρύνει τον κίνδυνο υπερψήφισης της πρότασης, ο οποίος οδήγησε την κυβερνητική παράταξη στην αποχώρηση από τη Βουλή την προηγούμενη φορά που τέθηκε το ζήτημα αυτό στην Ολομέλεια, αποχώρηση που πιθανότατα θα επαναλάβει- τουλάχιστον στην ψηφοφορία- εφόσον, όπως αναμένεται, επαναφέρει το ΠαΣοΚ στις αρχές του νέου χρόνου την πρότασή του.