Ελάχιστα επηρέασε την εγχώρια αγορά το αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έφθασαν να δέχονται ισχυρές πιέσεις υποχωρώντας σε ποσοστά 2% και 3%, προτού βελτιώσουν την εικόνα τους ύστερα από τη σταθεροποίηση της ανοδικής τάσης στη Γουόλ Στριτ. Η επαναφορά των διεθνών δεικτών σε θετική τροχιά αργότερα δικαίωσε τελικά την πρόωρη ανοδική αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Είναι ενδεικτικό ότι ο γενικός δείκτης διένυσε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, και μάλιστα ενίσχυσε τα κέρδη εμφανίζοντας άνοδο 0,83% στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1.853 μονάδων και εν όσω οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες παρέμεναν σε αρνητικό έδαφος.

Η ανάκαμψη της αγοράς προήλθε κυρίως από την ισχυρή αντίδραση της ΔΕΗ, καθώς και από τον ΟΤΕ, που συνέχισε να προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ μόλις ο γενικός δείκτης πέρασε σε αρνητική τροχιά, προς το τέλος, η έντονη αντίδραση της Εθνικής Τράπεζας κάλυψε το κενό που δημιουργήθηκε.

Παρά την επικράτηση του θετικού κλίματος, δεν απουσίασαν οι συχνές εναλλαγές τάσης και προσήμων στην πορεία του γενικού δείκτη, ο οποίος κατέγραψε το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1.824 μονάδων στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Με τους επενδυτές να αποτιμούν άμεσα στο ταμπλό πότε τα αρνητικά και πότε τα θετικά νέα κυρίως από το διεθνές περιβάλλον, ο γενικός δείκτης βυθίστηκε ραγδαία περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη, μόλις ανακοινώθηκε η μείωση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, και υποχώρησε ως το τοπικό χαμηλό των 1.828 μονάδων. Στη συνέχεια ανέκαμψε ελαφρώς και έκλεισε στο τοπικό υψηλό, στις 1.834,31 μονάδες, περιορίζοντας τις απώλειές του σε 0,20%, ενώ σε ποσοστό 0,31% υποχώρησε στο κλείσιμο ο δείκτης FΤSΕ 20.

Παρά την αδυναμία των blue chips, όπου οι συναλλαγές έγιναν σε κλίμα έντονης μεταβλητότητας και με τους επενδυτές να διατελούν σε αυξημένη εγρήγορση, οι μικρότερες κατηγορίες της αγοράς δεν επηρεάστηκαν ούτε από τις διακυμάνσεις του γενικού δείκτη ούτε από το σαφώς πτωτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Αντίθετα με το γενικότερο αρνητικό κλίμα, οι δείκτες FΤSΕ 40 και FΤSΕ 80 παρέμειναν σε θετικό έδαφος από την έναρξη της συνεδρίασης και ενισχύθηκαν κατά 0,75% και 1,17% αντίστοιχα, ενώ ο δεύτερος τερμάτισε και στο υψηλό της ημέρας.

Η θετική εικόνα στις πέραν της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατηγορίες επέτρεψε στις ανοδικές μετοχές να ανακτήσουν το προβάδισμα στο τέλος και η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 109 ανοδικές, 101 καθοδικές και 123 αμετάβλητες μετοχές, εκ των οποίων οι 77 δεν έκαναν καμία συναλλαγή.

Σε αμιγή συγκρίσιμα μεγέθη, ο τζίρος της αγοράς υποχώρησε ελαφρώς σε σχέση με τον αντίστοιχο της Τρίτης και διαμορφώθηκε σε 135,4 εκατ. ευρώ. Περιορισμένες ήταν και οι συναλλαγές σε πακέτα, που ανήλθαν σε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ.

Μετοχές

ΟΤΕ: Οι επενδυτές που επιχειρούν να επανέλθουν στην αγορά ξεκινούν με μετοχές που υπάρχει ελπίδα να βελτιώσουν την εικόνα τους παρά την οικονομική κρίση και καθώς οι αναλυτές προτείνουν τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ο εγχώριος τίτλος συνέχισε να προσελκύει το αγοραστικό ενδιαφέρον και ωθήθηκε κατά 1,93% υψηλότερα, στα 11,60 ευρώ.