Σε σκλήρυνση της στάσης της έναντι της Τουρκίας, τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο, φαίνεται ότι προσανατολίζεται η Αθήνα. Σε συνέντευξή της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη επέκρινε την Αγκυρα ότι δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια για τη διευθέτηση των διαφορών με την Ελλάδα, παρά τις απόπειρες της Αθήνας, ενώ δεν επιδεικνύει εποικοδομητική διάθεση για επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες, η κίνηση της Αθήνας έγινε κατόπιν συνεννόησης και με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

«Παρ΄ ότι έχουμε κάνει μια συνειδητή προσπάθεια,όπως η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα,η Τουρκία δεν έχει ανταποδώσει.Δεν είχαμε εφέτος την πρόοδο που ελπίζαμε να έχουμε.Θα συνεχίσουμε τη στρατηγική μας για μείωση της έντασης και επίλυση των προβλημάτων, αλλά αναμένουμε συγκεκριμένα βήματα και από την Τουρκία» παραδέχθηκε η υπουργός Εξωτερικών, η οποία είχε πάντως πομπωδώς χαρακτηρίσει το 2008 «έτος Αιγαίου». Η κυρία Μπακογιάννη χαρακτήρισε μάλιστα «αναχρονιστική και εκτός λογικής διεθνούς δικαίου» το τουρκικό casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματά της, όπως προβλέπονται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σχετικά με το Κυπριακό, η κυρία Μπακογιάννη χαρακτήρισε «απαραίτητη προϋπόθεση» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας την επανένωση της νήσου. Και πρόσθεσε ότι δεν διακρίνει «σημάδια τίμιας ενθάρρυνσης» των Τουρκοκυπρίων να διαπραγματευθούν εποικοδομητικά στον νέο γύρο συνομιλιών.

Oι δηλώσεις Μπακογιάννη φαίνεται ότι λαμβάνουν υπόψη το γενικότερο αρνητικό κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση έναντι της Αγκυρας, όπως αυτό αποτυπώνεται στο προσχέδιο του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, το οποίο συζητήθηκε χθες και έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα».

Στο προσχέδιο αυτό το Ευρωκοινοβούλιο σε ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα: α) εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τελμάτωση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων· β) επαναλαμβάνει την έκκληση για άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και αναγνώρισης του Οικουμενικού Πατριαρχείου· γ) επισημαίνει τα προβλήματα εκπαίδευσης και ιδιοκτησίας των Ελλήνων σε Ιμβρο και Τένεδο ζητώντας τη λύση τους· δ) υπογραμμίζει ότι η μη εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας θα επηρεάσει σοβαρά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις· ε) ζητεί από την Αγκυρα να διευκολύνει τη δημιουργία εποικοδομητικού κλίματος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, όπου η όποια λύση πρέπει να συμφωνεί με το κοινοτικό κεκτημένο.

Οσον αφορά το Σκοπιανό και την προσφυγή της πΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Ελλάδας με την κατηγορία της παραβίασης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι «με τις πράξεις του απλώς επιδεινώνει το αδιέξοδο τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρώπη. Δεν επιδεικνύει την παραμικρή διάθεση επίλυσης του ζητήματος» της ονομασίας.