«Αν απομονώσουμε δέκα λέξεις από τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη μπορεί να τη βγάλουμε έργο με πορνογραφικό περιεχόμενο. Με τη μέθοδο Πλεύρη οποιοδήποτε έργο μπορεί να χαρακτηριστεί άσεμνο », είπε χθες ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Ν. Αλιβιζάτος καταθέτοντας υπέρ της έφεσης της συγγραφέως κυρίας Ερσης Σωτηροπούλου, η οποία διεκδικεί να επιστρέψει στις σχολικές βιβλιοθήκες το τιμημένο με κρατικό βραβείο λογοτεχνίας μυθιστόρημά της «Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές».

Η προσωρινή του απόσυρση επιτεύχθηκε πριν από δεκαέξι μήνες όταν ο δικαστής κ. Δημήτρης Γαβαλάς έκανε δεκτή σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του κ. Κωνσταντίνου Πλεύρη με ισχύ έως τον χρόνο της συζητήσεως της κύριας αγωγής του. Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση είχε οδηγήσει στην παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτ.Χατζηγάκη, ο οποίος με κατεπείγουσα επιστολή του ζήτησε τον πειθαρχικό έλεγχο του κ. Γαβαλά.

Ο κ. Αλιβιζάτος μεταξύ άλλων κατέθεσε: « Είναι ένα από τα πιο γλυκά μυθιστορήματα της τελευταίας γενιάς και έχει βραβευθεί.O κ.Πλεύρης έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τα μέλη της επιτροπής βράβευσης “πορνόγερους και ομοφυλόφιλους…”.Τεράστια απογοήτευση μου προκαλεί η απόφαση του δικαστή Γαβαλά.Εχουμε γίνει ρεζίλι των σκυλιών.Εδώ επιβάλλεται η αντίληψη “Ελλάς,Ελλήνων, χριστιανών ”».

Υπέρ του κ. Πλεύρη, ο οποίος προκάλεσε την αντίδραση του ακροατηρίου καθώς διάβαζε επιλεκτικά αποσπάσματα από το βιβλίο, κατέθεσε ο κ. Σιώτης, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι « τα παλαιά βιβλία είναι σαν τη μούχλα. Από τη μούχλα όμως βγήκε η πενικιλίνη που έσωσε τον κόσμο ». Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.