Σ’ ένα πρωτάθλημα ζημιών εξελίσσεται και ο χώρος του μπάσκετ. Οπως και στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες επιχειρήσεις, έτσι και στις αδελφές μπασκετικές εταιρείες η πορεία των οικονομικών επιδόσεων είναι άσχημη. Οι 11 μεγαλύτερες ΚΑΕ είναι ζημιογόνες. Παρουσίασαν μάλιστα σημαντική επιδείνωση των οικονομικών τους μεγεθών την προηγούμενη χρονιά, καθώς οι συνολικές ζημιές αυξήθηκαν από 6,19 εκατ. ευρώ το 2005 σε 11,67 εκατ. ευρώ το 2006, εμφανίζοντας μία αύξηση της τάξης του 88,3% (!). Διπλασίασαν δηλαδή τις ζημιές τους «εμφανίζοντας» συνολικό αρνητικό αποτέλεσμα της τάξεως των 27 εκατ. ευρώ. Εξίσου απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τις συνολικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων των ομάδων μπάσκετ: σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι συνολικές υποχρεώσεις των 11 ΚΑΕ αυξήθηκαν από 44,48 εκατ. ευρώ το 2005 σε 50,68 εκατ. ευρώ το 2006 εμφανίζοντας μία επιδείνωση της τάξεως του 13,9%.


Ολα αυτά βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση με το κλίμα των ημερών. Κι αυτό διότι η Αθήνα αποπνέει το άρωμα της μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης του 1ου Eurostar, που έγινε χθες στο ΟΑΚΑ μεταξύ της εθνικής ομάδας ανδρών του μπάσκετ και της Μεικτής Ευρώπης. Η διοργάνωση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε για να γιορταστεί η κατάκτηση από το εθνικό αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα της πρώτης θέσης στο Ευρωμπάσκετ (Σερβία) το 2005, ήταν ασφαλώς μια νότα αισιοδοξίας για τον κόσμο του μπάσκετ και ασφαλώς μια ένεση που τόνωσε την εθνική μας υπερηφάνεια. Τα ίδια ακριβώς συναισθήματα κυριάρχησαν και κατά τη διάρκεια της βράβευσης του Θ. Παπαλουκά ως του κορυφαίου μπασκετμπολίστα της Ευρώπης για το 2006. Είναι αλήθεια ότι η εθνική ομάδα ανδρών και οι διεθνείς παίκτες έφεραν το ελληνικό μπάσκετ σε κορυφαίο επίπεδο γράφοντας τη δική τους ιστορία, όπως ακριβώς το είχε κάνει η παρέα των Γκάλη, Γιαννάκη, Φασούλα και Χριστοδούλου το 1987 όταν συντρίβοντας το πληρέστερο εθνικό συγκρότημα μπάσκετ του κόσμου (εκτός ΝΒΑ) – την αήττητη ομάδα του ρώσου συνταγματάρχη Αλεξάντερ Γκομέλσκι – είχε ανεβάσει την εθνική μας περηφάνια στον έβδομο ουρανό.


Ενώ όμως το αγωνιστικό κομμάτι προσφέρει συγκινήσεις, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς το ίδιο για τον κόσμο των οικονομικών επιδόσεων των επιχειρήσεων μπάσκετ. Και στο μπάσκετ φαίνεται ότι ισχύει το ίδιο που ισχύει και στο ποδόσφαιρο: Η ανυπαρξία σύγχρονης διαχείρισης σε συνδυασμό με αδυναμία άσκησης αποτελεσματικού μάρκετινγκ επιτυχιών, όπως αυτή του ευρωμπάσκετ, αφαιρεί πολύτιμο οξυγόνο στη προσπάθεια τόνωσης των οικονομικών επιδόσεων των ΚΑΕ.


* Τα οικονομικά των ΚΑΕ


* Ο Παναθηναϊκός κινήθηκε με δύο ταχύτητες. Από τη μία πλευρά σε αγωνιστικό επίπεδο έκανε το «τριπλ κράουν» κατακτώντας το πρωτάθλημα Ευρώπης και το πρωτάθλημα και Κύπελλο μπάσκετ Ελλάδας. Από την άλλη σε οικονομικό επίπεδο μετέτρεψε τα καθαρά κέρδη του 2005 σε ζημιές το 2006. Θα πείτε βεβαίως τι μπορεί να σημαίνουν για τους αδελφούς Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο ζημιές 812 χιλιάδων ευρώ όταν αυτοί ικανοποιούν όλα τα χατίρια του προπονητή της ομάδας κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όπως αυτό της διετούς ανανέωσης του συμβολαίου του Νίκου Χατζηβρέττα; Ανάλογο αναμένεται να είναι και το αποτέλεσμα των συζητήσεων με τους Μάικ Μπατίστ, Φραγκίσκο Αλβέρτη, Δημήτρη Παπανικολάου και Σάνι Μπετσίροβιτς. Η πληθωρικότητα στην οικονομική στήριξη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός από τους βασικούς μετόχους της φαρμακοβιομηχανίας Βιανέξ είναι ασφαλώς δεδομένη. Αυτό όμως που οφείλει να σημειώσει κανείς είναι ότι οι συνολικές υποχρεώσεις της επιχείρησης κατά το 2006 βρέθηκαν στο επίπεδο των 11,8 εκατ. ευρώ.


* Ο Ολυμπιακός, ο οποίος αν και έφτασε «στην πηγή» του πρωταθλήματος δεν ήπιε νερό, είχε μία ακόμη δύσκολη χρονιά και στο πεδίο των οικονομικών επιδόσεων. Οι αδελφοί Παναγιώτης (35) και Γιώργος (33) Αγγελόπουλος – γιοι του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου της Χαλυβουργικής και της ναυτιλίας – αντίκρισαν έναν ισολογισμό ο οποίος εμφάνιζε αύξηση εσόδων 46,4% η οποία όμως δεν βοήθησε τη μείωση των ζημιών της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Ετσι οι ζημιές της εταιρείας αυξήθηκαν από 3,47 εκατ. ευρώ το 2005 σε 5,32 εκατ. ευρώ το 2006. Η επιδείνωση της οικονομικής θέσης της επιχείρησης φαίνεται στο δείκτη των συνολικών υποχρεώσεών της: από 9,97 εκατ. ευρώ το 2005 αυτές αυξήθηκαν στα 12,6 εκατ. ευρώ το 2006 εμφανίζοντας αύξηση 26,5%.


* Τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις από όλες τις ΚΑΕ εμφανίζει η ΑΕΚ η οποία το 2006 «έδειξε» συνολικά χρέη 15 εκατ. ευρώ έναντι 10,5 εκατ. ευρώ το 2005 (επιδείνωση 42%). Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα στην ΚΑΕ ΑΕΚ ώστε αυτή δείχνει στον ισολογισμό της να χρωστάει 6,6 φορές τα ετήσια έσοδά της. Ο κ. Γιάννης Φιλίππου (ελέγχει με τον αδελφό του Κυριάκο τη γαλακτοβιομηχανία Φάγε) που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της ΚΑΕ ΑΕΚ και ο άνθρωπός του στη διοίκηση κ. Γιάννης Γρανίτσας καλούνται εκ των πραγμάτων να λύσουν πολλά προβλήματα τόσο σε αγωνιστικό όσο και οικονομικό επίπεδο. Ο παρ’ ολίγον υποβιβασμός της ΑΕΚ τονίζει την ανάγκη τόνωσης του αγωνιστικού προφίλ της ομάδας, ενώ η υπερχρέωση της εταιρείας κάνει αισθητή την υποχρέωση ενός νέου ξεκινήματος στη διαχείρισή της.


* Ο Αρης, ο οποίος κατέκτησε τη τρίτη θέση στα γήπεδα και την τέταρτη στον κατάλογο των ΚΑΕ με τα μεγαλύτερα έσοδα, δεν μπόρεσε να βάλει τάξη στα οικονομικά του. Ετσι ενώ είχε εμφανίσει κάποια αναιμικά κέρδη το 2005, ένα χρόνο μετά το 2006 παρουσίασε κι αυτός ζημιές της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως οι συνολικές του υποχρεώσεις εμφάνισαν ελαφρά κάμψη (6%) για να φτάσουν τα 3,3 εκατ. ευρώ. Και βέβαια οι παίκτες του Αρη – εν αναμονή έλευσης νέου προπονητή – θα δώσουν και στη νέα περίοδο το αγωνιστικό τους παρών. Το ζητούμενο είναι να πράξει το ίδιο και ο κ. Τζεβελέκης μεγαλομέτοχος της ομάδας


* Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ υπό τον κ. Δ. Πανελούδη εμφάνισε μία σχετική βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων αφού τα έσοδά της παρουσίασαν αύξηση 277%, ενώ η εταιρεία μείωσε τις ζημιές της αισθητά. Την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις της παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα.


* Ιδιαίτερα θετική εμφανίζεται η πορεία της ΚΑΕ Ολύμπια Λάρισας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση υπό τον κ. Γιώργο Μαλάκο αύξησε τα ετήσια έσοδά της κατά 452% για να υπερβεί κατά τι το 1,1 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως μείωσε δραματικά τις ζημιές της στις 689 χιλιάδες ευρώ. Ενδιαφέρον επίσης εμφανίζει το γεγονός ότι οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας μειώθηκαν κατά 22% για να φτάσουν τα 1,18 εκατ. ευρώ.


* Στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας και στην 7η από άποψη εσόδων βρέθηκε ο Πανιώνιος υπό την προεδρία του κ. Ηλία Λιανού. Η επιχείρηση ωστόσο εμφάνισε σημαντική πτώση (40,6%) εσόδων που σταθεροποιήθηκαν στο επίπεδο των 934 χιλιάδων ευρώ και σημαντική αύξηση (139%) των ζημιών της. Η επιχείρηση αν και αύξησε αισθητά τις υποχρεώσεις της αυτές παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα – περίπου 654 χιλιάδες ευρώ.


* Ο Γυμναστικός Σύλλογος Αμαρουσίου υπό τον έλεγχο του κ. Μπ. Βωβού εμφάνισε σημαντική μείωση (23,5%) των ζημιών του που έπεσαν στις 870 χιλιάδες ευρώ. Αντιστοίχως υπήρξε μείωση (10%) των υποχρεώσεων οι οποίες ωστόσο διαμορφώθηκαν στα 2,2 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό κρίνεται υπερβολικό αφού η εταιρεία χρωστά περίπου 5 φορές τον ετήσιο τζίρο της.


* Σημαντικές οφειλές έχει και η ΚΑΕ Ηρακλής, τα συνολικά χρέη της οποίας φτάνουν τα 1,37 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά οι οφειλές αυτές εμφανίζονται μειωμένες ενώ εξαιρετικά μειωμένες είναι και οι ζημιές της επιχείρησης.


* Επιδείνωση εμφανίζουν τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου Γυμναστικού Συλλόγου Λάρισας καθώς επίσης και του Πανελληνίου ΓΣ. Ο τελευταίος υπό τον έλεγχο του κ. Μίνωα Κυριακού είδε τα έσοδά του να μειώνονται καθώς επίσης και τις ζημιές και τα χρέη να αυξάνονται.