για παιδιά


* Στη μεγάλη πολιτεία τα αστέρια θύμωσαν πολύ και πήραν την απόφαση να πάψουν να χαμογελούν (όπως ξέρετε, στο αστραφτερό χαμόγελό τους οφείλεται η λάμψη που βλέπουμε στον ουρανό), επειδή οι άνθρωποι δεν τους έδιναν πια καμία σημασία. Η συνέχεια στο βιβλιαράκι του Πάνου Χριστοδούλου Το παιδί και τα θυμωμένα αστέρια (εικόνες Χρήστος Βαρλάμος, εκδόσεις Αγκυρα).


* Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο της Μαρίας Παπαγιάννη Η κλέφτρα των ονείρων (εικονογράφηση Αλεσσάντρα Τόνι). Σε αυτό βρίσκουμε τρεις ιστοριούλες από τα παλιά χρόνια, με ήρωες νέους που ύστερα από περιπλανήσεις, δοκιμασίες και δυσκολίες καταφέρνουν να γευτούν το απόσταγμα της ζωής.


συνέδριο


* Από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών μόλις κυκλοφόρησε ο τόμος Εκατό χρόνια από τον θάνατο του Παύλου Μελά, που περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις του συνεδρίου το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2004 στη Θεσσαλονίκη.


δοκίμιο


* Μια περιδιάβαση στη νεοελληνική ποίηση μέσα από τους κυριότερους ιστορικούς σταθμούς και τα λογοτεχνικά ρεύματα μας προτείνει η Αγάθη Γεωργιάδου με το βιβλίο της Η ποιητική περιπέτεια, που μόλις κυκλοφόρησε από το Μεταίχμιο.


* Ο Θανάσης Κιτσόπουλος έγραψε και οι εκδόσεις Στιγμή κυκλοφόρησαν το ολιγοσέλιδο δοκίμιο Η συνείδηση της ατομικότητας.


* Από τις εκδόσεις Καρδαμίτσα κυκλοφορεί το βιβλίο του Καρλ Μπόρμαν Πλάτων (μετάφραση Ιωάννης Καλογεράκος).


* Στο βιβλίο τού Μάθιου Λίπμαν Η σκέψη στην εκπαίδευση (μετάφραση Γιώργος Σαλαμάς, εκδόσεις Πατάκη) παρουσιάζεται ένα όραμα για το τι θα μπορούσε και τι θα έπρεπε να είναι η εκπαίδευση, καθώς και μια ρεαλιστική εκτίμηση των αγώνων που θα χρειαστούν για να γίνει το όραμα αυτό πραγματικότητα.


* Μια Εισαγωγή στη θρησκειολογία μάς δίνει ο Μάριος Μπέγζος από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.


ψυχανάλυση


* Η Γκιζέλα Πάνκοφ στο έργο της Οικογενειακή δομή και ψύχωση (μετάφραση Γεράσιμος Ιωαννίδης, εκδόσεις Ροές) συνθέτει την προσωπική της θεωρητική και κλινική προσέγγιση των ψυχώσεων και των ψυχοσωματικών διαταραχών, με συνεισφορές και στοιχεία από την εθνολογία, την κοινωνική ανθρωπολογία και τη φιλοσοφία.


* Την εξέλιξη της οικογενειακής θεραπείας από τις απαρχές της, στα μέσα του 20ού αιώνα, ως σήμερα παρακολουθεί η Λιν Χόφμαν στο βιβλίο της Οικογενειακή θεραπεία. Μια προσωπική ιστορία, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University Studio Press σε μετάφραση Κατερίνας Γαμβρουλά και Ελένης Σαμαρά και επιμέλεια Βιολέτας Καφταντζή.


* Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αντονίνο Φερό Η τεχνική στην ψυχανάλυση των παιδιών. Το παιδί και ο Αναλυτής: από τη σχέση στο συναισθηματικό επίπεδο. Τον πρόλογο υπογράφει ο Βασίλης Φαλάρας, την επιστημονική επιμέλεια και τη μετάφραση ο Δημήτρης Μαλιδέλης.


πεζογραφία (ελληνική)


* Η Σοφία Ασπρούδη αγοράζει ένα διαμέρισμα στην οδό Πατησίων. Στη συνέχεια όμως μπλέκεται σε μιαν αλλόκοτη ιστορία, όπου το χθες μπερδεύεται με το σήμερα και ένα παλιό οικογενειακό μυστικό αποκαλύπτεται υπό δραματικές συνθήκες. Στο βιβλίο της Μαρώς Τριανταφύλλου Το διαμέρισμα της οδού Πατησίων (εκδόσεις Αίολος).


* Ενα κορίτσι από τη Σμύρνη, με βελούδινη φωνή, μεγάλη αγάπη για το τραγούδι και πίστη για τη ζωή, ζει τα δύσκολα χρόνια της Μικρασίας κυνηγώντας το όνειρό της. Η Ιστορία δεν της στερεί το όνειρο… Ακόμη και μετά την καταστροφή της Σμύρνης, το τραγούδι γίνεται όλο και πιο γλυκό. Στο μυθιστόρημα της Ειρένας Ιωαννίδου-Αδαμίδου Το αηδόνι της Σμύρνης, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα.


* Η παράξενη εξαφάνιση της Μαριλίζας αναστατώνει τους πάντες. Οι έρευνες της αστυνομίας άκαρπες. Μόνο στοιχείο το σχισμένο της φόρεμα. Στο αστυνομικό μυθιστόρημα της Ζερμαίν Μαμαλάκη Οι επτά ψυχές του έρωτα, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αγκυρα.


πεζογραφία (ξένη)


* Μια πανάρχαιη προφητεία προβλέπει την άφιξη της Απογόνου, μιας γυναίκας που είναι προορισμένη να αποκαλύψει το ευαγγέλιο της Μαρίας Μαγδαληνής στον κόσμο. Οταν η Μορίν Πασκάλ πέφτει τυχαία σε έναν επικίνδυνο και μυστικό κόσμο όπου οι πάντες είναι έτοιμοι να πολεμήσουν μέχρι θανάτου για να διατηρήσουν ένα από τα ισχυρότερα μυστικά αυτού του κόσμου, ανακαλύπτει επίσης ότι η πανάρχαιη προφητεία αναφέρεται στην ίδια. Στο μυθιστόρημα Η απόγονος της Καθλίν Μακ Γκόουαν, το οποίο σε μετάφραση Χρήστου Καψάλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.


Η Ντορεμί κι η Αλεξία


Ετυχε ποτέ, αλήθεια, να γνωρίσετε την πριγκίπισσα της Βατραχίας; Να συναντήσετε την πριγκίπισσα Κίτα Μεκιάλο; Να πάρει το μάτι σας, κάποιο βράδυ μέσα στο σκοτάδι, την πριγκίπισσα της Νύχτας; Να κουβεντιάσετε με την Αλεξία της Λεξιμανίας; Να δείτε τη Ρομ Τσιγγάν να χορεύει γύρω από τη φωτιά, ή την πριγκίπισσα Ζουλού Ζαζού, την πριγκίπισσα Μισοφέγγαρη, την Ντορεμί, την πριγκίπισσα Εφήμερη της Κίνας, αλλά κι άλλες πολλές που είναι κρυμμένες στα βάθη κάποιου παλατιού ή ψηλά σε έναν πύργο; Αν όχι, καιρός να διαβάσετε το διασκεδαστικό βιβλίο των Φιλίπ Λεσερμεϊέρ και Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ Πριγκίπισσες άγνωστες και ξεχασμένες, που σε απόδοση Μελίνας Καρακώστα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


* Ομπρέλα (τεύχος 75). Ισπανία 1936-1939. Το τέλος του ονείρου και η σκληρή πραγματικότητα. Τηλ. 210 3800.913.


* Ιατρική (τόμος 90, τεύχος 4). Κακόηθες πνευμονικό βλάστωμα. Τηλ. 210 6982.950.


* Ποίηση (τεύχος 28). Αφιέρωμα στη σύγχρονη γερμανική ποίηση. Τηλ. 210 3607.744. Προθήκες


μουσική


Ενα διασκεδαστικό και εμβριθές «αναγνωστικό της όπερας» μας χαρίζει ο συγγραφέας που γεννήθηκε στη Βουδαπέστη το 1949. Ο Ατιλα Τσάμπαϊ εξετάζει είκοσι κορυφαίες όπερες, στρέφοντας με μεγαλύτερη προσοχή το βλέμμα στο λιμπρέτο αλλά και στη μουσική, και βγάζει συμπεράσματα που μπορεί να ξαφνιάζουν, είναι όμως εξαιρετικά τεκμηριωμένα.


ΑΤΙΛΑ ΤΣΑΜΠΑΪ – Ο σιωπηλός έρωτας του Ζαράστρο


Μετάφραση Θόδωρος Παρασκευόπουλος, Εκδόσεις Εξάντας, σελ. 335, τιμή 18 ευρώ


βιογραφία


Η έγκριτη ιστορικός μάς δίνει ένα έξοχο πορτρέτο της βασίλισσας της Γαλλίας, περιγράφοντας με παραστατικό τρόπο το ταξίδι μιας νέας γυναίκας από την πατρίδα της σε μια ξένη χώρα και από την ανέμελη εφηβεία στην τραγική ωριμότητα. Ανέτοιμη να αντεπεξέλθει στις ίντριγκες η αυστριακή πριγκίπισσα θα επωμιστεί τις ευθύνες μιας ολόκληρης εποχής.


ΑΝΤΟΝΙΑ FRASER – Μαρία Αντουανέτα. Το ταξίδι


Μετάφραση Δημήτρης Κιόρτσης, Αλέξης Εμμανουήλ, Εκδόσεις Μέδουσα, σελ. 728, τιμή 29 ευρώ


κείμενα


Δημοσιευμένα στην εφημερίδα «Τα Νέα» τα κείμενα αυτά του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη συνιστούν έναν καθρέφτη του αγώνα και της αγωνίας μιας κοινωνίας που, αν και χειραφετημένη σε σχέση με τις αναστολές του παρελθόντος της, ψαύει ωστόσο τα σημάδια ενός δυσοίωνου μέλλοντος. Η πανταχού παρουσία της ποίησης αποθεώνει την άχαρη καθημερινότητα.


ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ – Μια πατρίδα τάβλι


Εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 233, τιμή 12 ευρώ


νουβέλα


Ιδρυτικό στέλεχος του περίφημου Κύκλου της Ιένας, ο Τηκ αποτύπωσε στο έργο του τις επιταγές του πρώιμου ρομαντισμού, αποτελώντας για τη λογοτεχνία – όπως άλλωστε και ο Νοβάλις – ό,τι οι αδελφοί Σλέγκελ και ο Φίχτε για τη θεωρία και τη φιλοσοφία του ρομαντισμού, αντίστοιχα. Οι δύο σπουδαίες νουβέλες του διατηρούν το ύφος του δημώδους παραμυθιού.


ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΤΗΚ – Ο ξανθός Εκμπερτ. Το Ρούνενμπεργκ


Μετάφραση Αλ. Ισαρης, Επίμετρο Γ. Καλιφατίδης, Εκδόσεις Σμίλη, σελ. 136, τιμή 15 ευρώ


μυθιστόρημα


Ο διάσημος γιαπωνέζος μετρ υψηλής ραπτικής Ακίρα Κούμο ζει στο Παρίσι και συλλέγει ό,τι βιβλίο έχει γραφεί για τα σύννεφα. Η Βιργινία Λατούρ, η νεαρή βιβλιοθηκάριος που προσλαμβάνει για να τα κρατάει σε μια τάξη, εκ πρώτης όψεως δεν παρουσιάζει τίποτε το εξαιρετικό. Ως τη στιγμή που ο Ακίρα αποφασίζει να τη μυήσει στη μυστική δύναμη των νεφών.


STEPHANE AUDEGUY – Η θεωρία των νεφών


Μετάφραση Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη, Εκδόσεις ΚΟΑΝ, σελ. 306, τιμή 16 ευρώ


ανθολογία


Πρόθεση του βιβλίου είναι να συμπληρώσει, με την απαραίτητη θεωρητική ματιά, οποιονδήποτε «οδηγό» της χτισμένης ή σχεδιασμένης ελληνικής αρχιτεκτονικής διατίθεται στο κοινό. Αν και έχουν προηγηθεί επί μέρους συλλογές κειμένων, πρώτη φορά επιχειρείται μια τόσο εκτενής και πολυσυλλεκτική συγκέντρωσή τους. Θεματικές, οπτικές και στόχοι ποικίλλουν.


Δ. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ (επιμ.) – Κείμενα ελληνικής αρχιτεκτονικής 1925-2002


Εκδόσεις Μέλισσα, σελ. 432, τιμή 50 ευρώ