Χ ιλιάδες χρόνια κάθειρξη και πολλαπλά ισόβια, αλλά και ποινές που μετά τη συγχώνευσή τους μπορεί να μην ξεπεράσουν καν την 15ετία, περιλαμβάνει η χθεσινή απόφαση επί των ποινών που εξέδωσε το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη».

Ποινές διαφοροποιημένες, όπως και τα μηνύματα που μέσω αυτών έστειλε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στις διαφορετικές ομάδες των καταδικασθέντων της «17 Νοέμβρη», όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία.

Ο καταδικασθείς ως αρχηγός της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας και τρεις ακόμη κατηγορούμενοι, αν και με μικρότερες ποινές από τις πρωτόδικες, παραμένουν ισοβίτες. Χωρίς μεγάλες αλλαγές από την πρωτόδικη ποινή ήταν η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και για δύο από τους «συνεργασθέντες», τον Πάτροκλο Τσελέντη και τον Κώστα Τέλιο. Αντίθετα, για τους Σωτήρη Κονδύλη και Θωμά Σερίφη η επί των ποινών ετυμηγορία ανοίγει, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, παράθυρο προς την ελευθερία.

Επίσης, επιεικής ήταν η επί των ποινών προσέγγιση του δικαστηρίου για τους Κώστα Καρατσώλη (32 χρόνια κάθειρξη) και Βασίλη Ξηρό ( 112 χρόνια κάθειρξη), αν και για τον τελευταίο δεν αναμένεται η κατά συγχώνευση ποινή του να «πέσει» κάτω από τα 25 χρόνια κάθειρξη. Ενώ καμία διαφοροποίηση δεν υπήρξε στην ποινή του «Βενιαμίν» της «17 Νοέμβρη» Διονύση Γεωργιάδη (12 χρόνια κάθειρξη).

Το τελεσίδικο μήνυμα μιας πολύχρονης φυλάκισης απευθύνεται στους ισοβίτες της οργάνωσης, δηλαδή τον ηθικό αυτουργό των ενεργειών Αλέξανδρο Γιωτόπουλο (17 ισόβια και 1.868 χρόνια κάθειρξη), τον «αρχιεκτελεστή» Δημήτρη Κουφοντίνα (11 ισόβια και 1.763 χρόνια κάθειρξη), τον Χριστόδουλο Ξηρό (6 ισόβια και 1.292

χρόνια κάθειρξη), τον Βασίλη Τζωρτζάτο (4 ισόβια, 1.217 χρόνια κάθειρξη) και τον Ηρακλή Κωστάρη (ισόβια και 48 χρόνια κάθειρξη). Οι τρεις πρώτοι, αν και «βγήκαν» από αυτή τη δίκη με δέκα ισόβια και κάποια χιλιάδες χρόνια κάθειρξη λιγότερα, σε σύγκριση με την πρωτόδικη ποινή, δεν είδαν ουσιαστική αλλαγή στην ποινική τους μεταχείριση. Ενώ οι Β. Τζωρτζάτος και Ηρ. Κωστάρης παρέμειναν σχεδόν με την ίδια ποινή αφού η μείωση αφορά μόνο τα χρόνια κάθειρξης που, ούτως ή άλλως, συγχωνεύονται υποχρεωτικά στα 25 χρόνια. Οι ποινές για την τριάδα των «συνεργασθέντων» Π. Τσελέντη (319 χρόνια κάθειρξη), Κ. Τέλιο (108 χρόνια κάθειρξη), Σ. Κονδύλη (15 χρόνια κάθειρξη) και τον Θ. Σερίφη (14 χρόνια κάθειρξη), ο οποίος κατά την προδικασία είχε ομολογήσει τη συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη» και είχε μιλήσει για συγκατηγορουμένους του, δίνουν συγκεχυμένο μήνυμα όσον αφορά την επιεική ποινική μεταχείριση όσων συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές.

Η συνολική ποινή που επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών στους 12 καταδικασθέντες ανέρχεται σε 39 ισόβια, 6.796 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 108.500 ευρώ, και είναι μικρότερη από την πρωτόδικη ποινή κατά 10 ισόβια και 700 χρόνια κάθειρξη, αλλά μεγαλύτερη κατά 192 χρόνια από τη συνολική ποινή που είχε προτείνει η εισαγγελέας της έδρας κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μειώνεται και η ποινή του Σάββα Ξηρού, ο οποίος δεν συμμετείχε στη δευτεροβάθμια δίκη. Ετσι, λόγω του επεκτατικούαποτελέσματος της έφεσης που είχαν ασκήσει οι άλλοι κατηγορούμενοι, μειώνονται κατά δύο τα έξι ισόβια στα οποία είχε καταδικασθεί πρωτόδικα και γίνονται τέσσερα.

Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών διέκοψε τη συνεδρίασή του για σήμερα, οπότε η εισαγγελέας θα προτείνει για τη συγχώνευση των ποινών.