Κουμπάροι, γιοι και ανιψιοί ελέγχουν τα πανεπιστήμια της χώρας. Συγγένειες εξ αίματος αλλά και πολιτικές συγγένειες καθορίζουν τις τύχες των νεαρών επιστημόνων που τολμούν να διεκδικήσουν το αυτονόητο: μια θέση στην ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα χωρίς να έχουν προσωπικές σχέσεις με τους διοικούντες, αλλά μόνο πτυχία και τίτλους εξειδίκευσης. Στημένες επιτροπές, εικονικές κληρώσεις που αποκλείουν ανεπιθύμητους κριτές, εκλέκτορες με «ελαστικά» γνωστικά αντικείμενα, η γενική απειλή «μην αντιδράσετε γιατί θα τους βρείτε μπροστά σας» συνθέτουν το σκηνικό των προαγωγών στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και όπως γίνεται συνήθως σε αντίστοιχες περιπτώσεις, τα εκλεκτορικά σώματα καλύπτονται με τον μανδύα της νομιμότητας. Τα παραπάνω αποτελούν την καθημερινότητα των καθηγητών πανεπιστημίου, που μπορεί να χωρίζονται σε κατηγορίες, υπέρ ή κατά της αξιολόγησης ή των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά κανείς τους δεν θίγει ανοιχτά τα φαινόμενα διαφθοράς που κάνουν το μέλλον των νέων επιστημόνων… ανύπαρκτο. Στο υπουργείο Παιδείας φθάνουν καθημερινά δεκάδες ενστάσεις ή καταγγελίες υποψηφίων που παραλείφθηκαν όταν έθεσαν υποψηφιότητα για το πανεπιστήμιο ή που αναγκάστηκαν να περιμένουν ως και εννέα χρόνια(!) προτού εξελιχθούν επειδή κάποιοι «δεν τους ήθελαν».


Πολιτικοί και πανεπιστημιακοί αναρωτιούνται στις δημόσιες εμφανίσεις τους «γιατί δεν μπορούμε να προσελκύσουμε τους έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού; Γιατί στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν γίνεται εκτεταμένη έρευνα;» Την απάντηση δίνει η επιστολή που έφθασε πρόσφατα στην οδό Μητροπόλεως από έλληνα επιστήμονα που διαπρέπει στο εξωτερικό. Ο λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ κ. Αντ. Αρμούντας διαμαρτύρεται γιατί, παρά τη διάθεσή του να επιστρέψει στη χώρα του, δεν μπορεί να εκλεγεί σε νεοσύστατο ελληνικό πανεπιστήμιο για τυπικούς λόγους…


Οπως λένε πανεπιστημιακοί που μίλησαν στο «Βήμα», το ποσοστό των αξιοκρατικών εκλογών στις κρίσεις μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) που γίνονται στα πανεπιστήμια δεν ξεπερνάει σήμερα το 20%. Αντιστοίχως υπάρχουν σχολές όπου όλοι οι γιοι ή οι κόρες καθηγητών με τα απαραίτητα προσόντα έχουν ήδη θέση λέκτορα στο πανεπιστήμιο προτού κλείσουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους. «Στην περίπτωση της κόρης πρώην πρύτανη, αναγκαστήκαμε όλοι οι καθηγητές να κατεβάσουμε τους βαθμούς στους φοιτητές μας για να ανέβει το όνομά της πρώτο στην κατάταξη των αριστούχων ώστε να μπορέσει να ορκιστεί πρώτη…» λέει αγανακτισμένος καθηγητής μεγάλου επαρχιακού ιδρύματος που μίλησε – ανωνύμως – στο «Βήμα».


Τα παράπονα προς το υπουργείο Παιδείας βέβαια δεν έχουν συχνά αποτέλεσμα καθώς τα περιθώρια της παρέμβασής του είναι στενά. Τα αυτοδιοικούμενα δημόσια ΑΕΙ – που διεκδικούν τώρα περισσότερη αυτονομία – έχουν την ευχέρεια να κανονίζουν ελεύθερα «τα του οίκου τους». Το υπουργείο Παιδείας μπορεί μόνο να αναπέμψει τις εκλογές που παρουσιάζουν πρόβλημα για περαιτέρω έλεγχο, χωρίς όμως να μπορεί να ζητήσει ακύρωσή τους.


Στις τελευταίες προσλήψεις νέων μελών ΔΕΠ στα πανεπιστήμια περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γιος πρώην υπουργού Υγείας, καθηγητών της Ιατρικής της Αθήνας, η κόρη πρώην πρύτανη πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και παράγοντα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή, ο κουμπάρος πρώην προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η σύζυγος προέδρου κεντρικού ΤΕΙ, ο γιος πρώην πρύτανη πανεπιστημίου της Βόρειας Ελλάδος κ.ά.


Οπως αναφέρουν πληροφορίες, πρόσφατα επέστρεψε με ειδικό ερώτημα από το υπουργείο Παιδείας στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας η κρίση καθηγητή που δεν έχει προχωρήσει επί εννέα χρόνια. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η καθυστέρηση αυτή παρατηρείται σε περίπτωση ανεπιθύμητων με στόχο είτε να αποκτήσει κάποιος άλλος τα προσόντα που απαιτούνται στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα ώστε να διεκδικήσει τη θέση, είτε να αποσυρθούν τελικά οι ίδιοι. Για άλλους πανεπιστημιακούς βέβαια οι προαγωγές τους προωθούνται μέσα σε 15 ημέρες. «Πρόκειται για νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού και για κατάργηση της αξιοκρατίας είτε αυτή γίνεται με νόμιμο τρόπο είτε παράνομα» λέει πανεπιστημιακός που μίλησε στο «Βήμα».


«Ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχει αναπτύξει πολλαπλές εξαρτήσεις και φαινόμενα διαπλοκής. Συχνά η εκλογή, πρόσληψη ή προαγωγή συγγενούς προσώπου ενός παράγοντα είναι το αυτονόητο αντάλλαγμα στις «υπηρεσίες» που ο παράγοντας αυτός έχει προσφέρει και αναμένεται να προσφέρει στον διευθυντή και στα μέλη της ορχήστρας ενός κυκλώματος διανομής θέσεων» προσθέτει ο γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημ. Χασάπης.


Στο Τμήμα Παιδαγωγικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθηγητές καταγγέλλουν ότι τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 15 μέλη ΔΕΠ εξελίχθηκαν ταχύτατα λόγω σχέσεων με κέντρα εξουσίας στο Τμήμα. Αντιθέτως ο κ. Π. Πανταζής, επίκουρος καθηγητής του τμήματος, καταγγέλλει ότι διεκδίκησε την προαγωγή του σε θέση που είχε προκηρυχθεί στην ειδικότητά του (Κλινική Κοινωνική Ψυχολογία) αλλά υπήρξε συνυποψήφιός του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με παρεμφερές γνωστικό αντικείμενο (Κοινωνική Ψυχολογία) που επελέγη τελικά παρ’ ότι τρεις εισηγητές εξέφρασαν την άποψη ότι ήταν εκτός αντικειμένου της θέσης που προκηρύχθηκε.


Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπάρχουν καταγγελίες ότι εκτοπίστηκαν ικανοί υποψήφιοι για τη θέση καθηγητή Βιολογικών Εφαρμογών για να επιλεγεί ο γιος διοικητικού στελέχους του ιδρύματος.


Διαμαρτυρίες προς το υπουργείο Παιδείας έχει καταθέσει και η κυρία Μαργαρίτα Βυζαντιάδου που διεκδίκησε πρόσφατα τη θέση λέκτορα του Τομέα Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η ένσταση υποβλήθηκε κατά του διορισμού συναδέλφου της. Οπως λέει η ίδια, το αντίγραφο της προκήρυξης της εν λόγω θέσης λέκτορα από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ φανερώνει ότι υποψήφιοι μπορούσαν να είναι μόνο διδάκτορες. Τόσο στην αρχική εκλογή (14.12.2004) όσο και στην επανάληψή της (31.1.2006) εκφράζονται ερωτήματα και για νομότυπη πρόσκληση των εκπροσώπων των φοιτητών στο αρμόδιο όργανο. Από καθηγητή του ιδρύματος πάντως αμφισβητήθηκε ανοικτά και η νομιμότητα της σύνθεσης της εισηγητικής επιτροπής.


Αλλο υπόμνημα, της κυρίας Ελλης Ιωακείμ, αναπληρώτριας διευθύντριας Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται στην ίδια εξαιτίας τυπικών προϋποθέσεων η δυνατότητα να διεκδικήσει θέση που προκηρύχθηκε στην Παθολογική Ανατομική, αλλά ταυτόχρονα δέχεται καθημερινά και επιθέσεις από προϊσταμένη της στην ηγεσία του ιδρύματος που υποστήριζε άλλον υποψήφιο. Η κυρία Ιωακείμ έχει καταθέσει και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Τα πελατειακά «μέτωπα»


Πανεπιστημιακοί που έχουν παραστεί σε τραγελαφικές καταστάσεις κατά τη διάρκεια εκλογικών διαδικασιών, σχολιάζουν με έναν τόνο ειρωνείας το αίτημα των πρυτανικών αρχών τους για πλήρη αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων χωρίς εντατικούς ελέγχους από το υπουργείο Παιδείας στα «του οίκου τους» και χωρίς το κράτος να ελέγχει τα οικονομικά τους. Με δεδομένη τη διάθεση αλλαγής του νόμου-πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση, ζητούν διατάξεις που θα σπάσουν τα πελατειακά «μέτωπα» στον χώρο των ΑΕΙ. «Δεν είναι δυνατόν να ζητωκραυγάζουμε κάθε φορά που ένα ελληνικό πανεπιστήμιο εμφανίζεται μέσα στα 300 ή τα 500 πρώτα του Ινστιτούτου της Σανγκάης, ενώ θα έπρεπε να είμαστε πολύ υψηλότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά πανεπιστημιακός μιλώντας στο «Βήμα». «Τα ΑΕΙ της χώρας μας δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς, αλλά δεν υπάρχει λόγος να αποτρέπονται επιστήμονες με κύρος και προσόντα από το να υπηρετήσουν την Παιδεία στη χώρα μας ως καθηγητές τους». Οπως υποστηρίζουν οι ίδιοι καθηγητές, σε πρυτανικές εκλογές πολλές φορές ακολουθούνται παράδοξες μέθοδοι για την επιβεβαίωση της «πειθαρχίας» των ψηφοφόρων, όπως:


– Ο ψηφοφόρος προσέρχεται να ψηφίσει συνοδεία άλλων πανεπιστημιακών οι οποίοι έχουν στόχο να ελέγξουν τη συμπεριφορά του.


– Στο εκλογικό τμήμα μπαίνουν συχνά μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, για να ρίξουν μελάνι στα ψηφοδέλτια που έχουν πεταχτεί ώστε να μην μπορέσουν συγκεκριμένοι ψηφοφόροι να διαλέξουν άλλο ψηφοδέλτιο από εκείνο που έχει… προεπιλεγεί για αυτούς.


Η περίπτωση του Χάρβαρντ




Η περίπτωση του καθηγητή του Χάρβαρντ που ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα και διεκδικούσε μια θέση σε ελληνικό πανεπιστήμιο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο επιστήμονας της Ιατρικής Σχολής του παγκοσμίου φήμης ιδρύματος κ. Αντ. Αρμούντας έκανε πρόσφατα αίτηση για την πρόσληψή του σε ελληνικό πανεπιστήμιο αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με τα παράδοξα των ΑΕΙ στη χώρα μας.


Ο λέκτωρ κ. Αρμούντας, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ των ΗΠΑ, ο οποίος είχε ζητήσει την κρίση του για θέση που προκηρύχθηκε σε νεοσύστατο πανεπιστήμιο της χώρας, αναφέρει σε επιστολή του προς το υπουργείο Παιδείας: «Πληροφορήθηκα τη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος οκτώ μήνες μετά την υποβολή της αίτησης και πιστεύω ότι απαρτίζεται από εξαίρετους επιστήμονες αλλά διαπιστώνω ότι το γνωστικό αντικείμενο όλων των μελών του εκλεκτορικού σώματος δεν είναι σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο της προκηρυγμένης θέσης. Πιστεύω ότι η έλλειψη συναφούς επιστημονικής κατάρτισης από το παρόν εκλεκτορικό σώμα καθιστά αδύνατη την αντικειμενική και δίκαιη αξιολόγηση των υποψηφίων και τη λήψη βέλτιστης απόφασης από το τμήμα. Σας ζητώ επανεξέταση του θέματος της σύνθεσης του εκλεκτορικού σώματος με την ανησυχία ότι η παρούσα σύνθεση μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση της εκλογής λόγω νομικής παρατυπίας».


Οι… αλεξιπτωτιστές


Το σύστημα καλύπτει, όπως είναι γνωστό, και τους καθηγητές που δεν εμφανίζονται ποτέ στα αμφιθέατρα αλλά διδάσκουν δι’ αντιπροσώπου. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καταγγέλλεται η περίπτωση καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών που φέρεται ότι κατέχει δεύτερη θέση καθηγητή σε πανεπιστήμιο της Αμερικής και κατά συνέπεια απουσιάζει διαρκώς από τη χώρα αλλά τα μαθήματά του γίνονται από συμβασιούχους συναδέλφους του. Αντίστοιχα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας καταγγέλλεται η περίπτωση καθηγήτριας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών που δεν παρουσιάζεται σχεδόν ποτέ στα μαθήματά της. Το φαινόμενο των «καθηγητών-αλεξιπτωτιστών» που εμφανίζονται στα αμφιθέατρα συνήθως στην αρχή και στο τέλος κάθε εξαμήνου αποτελεί βέβαια καθημερινότητα σε όλες τις σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων, ειδικά στις περιπτώσεις των μεγαλόσχημων καθηγητών που κρατούν τη θέση τους στο πανεπιστήμιο αλλά σχεδόν ποτέ δεν διδάσκουν. Το αίτημα που υποβάλλεται από μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι η θέσπιση ειδικών εσωτερικών κανονισμών στα πανεπιστήμια που θα αποκλείουν τις «απουσίες».


ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Γιοι, γαμπροί και ανιψιοί


Οι ιατρικές σχολές, όπως έλεγαν προσφάτως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, καταδυναστεύουν τα πανεπιστήμια. Εκλέγουν πρυτάνεις, περιθάλπουν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αναξιοκρατίας και πελατειακών σχέσεων, αποτελούν τους κύριους φορείς εξουσίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.


Η φράση «μην προσπαθήσεις καν, η θέση είναι δοσμένη» αποτελεί πολύ συνηθισμένη… εξήγηση, όταν προηγείται ο γόνος καθηγητή ισχυρής σχολής, όπως η Ιατρική, ή ακαδημαϊκού που έχει «προστατευόμενα μέλη».


Μόνο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών πάνω από το 40% των τακτικών καθηγητών έχει γιους και κόρες γιατρούς που ήδη υπηρετούν στην ανώτατη εκπαίδευση από γραφεία κοντινά σε εκείνα των γονιών τους… Συγκεκριμένα, από τους 50 τακτικούς – πρωτοβάθμιους – καθηγητές της Σχολής, οι 24 έχουν παιδιά που είναι ήδη μέλη ΔΕΠ σε όλες τις βαθμίδες. Πολλοί καθηγητές μάλιστα – ιδιαίτερα πρώην πρυτάνεις σε μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας – εκτός από το μέλλον των παιδιών τους έχουν εξασφαλίσει και αυτό των γαμπρών τους.


Στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας εισάγονται κάθε χρόνο – με πανελλαδικές εξετάσεις – λιγότεροι από 200 νέοι φοιτητές. Στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα όμως, αφού προσμετρηθούν οι ειδικές κατηγορίες (κατατακτήριες, μετεγγραφές κτλ.), οι πρωτοετείς φοιτητές διπλασιάζονται. «Στην Ιατρική Σχολή μπορούν να μπουν κάθε χρόνο εννέα παιδιά με κατατακτήριες εξετάσεις, αλλά με τον ένατο τυχαίνει να ισοβαθμήσουν άλλοι 80, οπότε θα αναγκαστούμε να τους πάρουμε…» συνήθιζε να λέει χαριτολογώντας πρώην πρόεδρος της Σχολής.


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Αναζητείται θέση για κυβερνητικό στέλεχος


Μια θέση στο διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων ονειρεύεται στέλεχος του υπουργείου Παιδείας που έχει την τύχη να κρίνεται από εκλεκτορικό σώμα αποτελούμενο σε μεγάλο μέρος του από πανεπιστημιακούς που απολαμβάνουν θέσεις στον κρατικό τομέα και ειδικά σε προγράμματα του δικού του υπουργείου.


Ο κ. Δ. Σκιαδάς, υπεύθυνος γραμματέας του υπουργείου Παιδείας για τη διαχείριση ολόκληρου του «πακέτου» των κοινοτικών κονδυλίων, αποτελεί τον μοναδικό υποψήφιο σε θέση που έχει προκηρυχθεί από το περίφημο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης (γνωστό από την τραγική περίπτωση του θανάτου του καθηγητή Στέλιου Αλεξανδρόπουλου). Ο κ. Σκιαδάς, ειδικός γραμματέας Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ενωσης και Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΕΠΕΑΕΚ) του υπουργείου Παιδείας, διεκδικεί τη θέση που έχει προκηρυχθεί στο επιστημονικό αντικείμενο «Πολιτική και θεσμική ανάλυση του προϋπολογισμού», για την οποία παραδόξως δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η θέση έχει προκηρυχθεί τουλάχιστον πριν από δυόμισι χρόνια αλλά δεν έχει καλυφθεί από κανέναν, καθώς φαίνεται ότι οι πολιτικοί επιστήμονες στην Ελλάδα δεν την προτίμησαν ή απλώς… δεν προτιμήθηκαν.


Η τριμελής επιτροπή που θα κρίνει την υποψηφιότητα του κ. Σκιαδά, όπως αναφέρουν πηγές από το εσωτερικό της οδού Μητροπόλεως, αποτελείται από: τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντ. Μακρυδημήτρη, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιο με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος κατά την εκλογική διαδικασία του 1996, σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και μέλος της επιτροπής του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση· την κυρία Μαρία Μενδρινού, πρώην υπεύθυνη του μεταπτυχιακού που είχε αποτελέσει τη βάση των καταγγελιών Αλεξανδρόπουλου για παράτυπες επιλογές φοιτητών και αξιολογήτρια σε φακέλους του προγράμματος του υπουργείου Παιδείας «Πυθαγόρας» που χρηματοδοτείται από τη διεύθυνση του κ. Σκιαδά· και την κυρία Ηβη Μαυρομούστακου, επιστημονική υπεύθυνη της θεματικής «Πολιτική συμπεριφορά και πολιτικό σύστημα: Η ελληνική κοινή γνώμη και παράμετροι διαμόρφωσης» την οποία ανέλαβε εκ μέρους του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο του «Πυθαγόρα 2» που επίσης χρηματοδοτείται από τη διεύθυνση ευρωπαϊκών προγραμμάτων του κ. Σκιαδά. Πάντως, όπως καταγγέλλουν καθηγητές κεντρικού πανεπιστημίου της χώρας, το επιστημονικό αντικείμενο και των τριών μελών της εισηγητικής επιτροπής είναι άσχετο με το αντικείμενο της θέσης που κρίνεται καθώς οι κυρίες Μενδρινού και Μαυρομούστακου ασχολούνται με την ευρωπαϊκή πολιτική και τα νομικά, αντίστοιχα, και ο κ. Μακρυδημήτρης έχει σπουδάσει νομικά και πολιτικές επιστήμες. Η κυρία Μενδρινού μάλιστα ακούγεται ότι διεκδικεί τη θέση της διευθύντριας του Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.


Κατά το δεύτερο στάδιο της εκλογής και με την εισηγητική έκθεση ανά χείρας την υποψηφιότητα θα κρίνει το εκλεκτορικό σώμα των καθηγητών του τμήματος. Το εκλεκτορικό σώμα που θα κρίνει τον κ. Σκιαδά αποτελείται από 13 άτομα, τα έξι εκ των οποίων είναι οι εξής: Δ. Χρυσοχόου, εθνικός αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (του Συμβουλίου της Ευρώπης) «Παιδεία της Δημοκρατίας», Κ. Λάβδας, τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, Δ. Κοτρόγιαννος, επίσης αξιολογητής σε ευρωπαϊκά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας, Ν. Παπαδάκης, εθνικός εκπρόσωπος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-tunning (κανόνες αναγνώρισης μεταπτυχιακών και διδακτορικών στη χώρα μας), Ηβη Μαυρομούστακου και Μαρία Μενδρινού. Να σημειωθεί ότι η κυρία Μενδρινού αλλά και ο κ. Κοτρόγιαννος και ο κ. Λάβδας, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, είχαν παραιτηθεί από τις θέσεις τους λόγω των «άστοχων» χειρισμών τους στην υπόθεση Αλεξανδρόπουλου, καθώς οι μεν δύο πρώτοι ζήτησαν την παραπομπή του άτυχου καθηγητή επειδή «απαξίωσε το πανεπιστήμιο» ζητώντας τα πρακτικά της επιλογής φοιτητών για τους οποίους είχε σοβαρές υπόνοιες ότι δεν επελέγησαν νομότυπα, ο δε κ. Λάβδας αιτιολόγησε τη νομική πλευρά της παραπομπής του.


Η κλίκα εν δράσει


Οι καταγγελίες για παρατυπίες, κλίκες και διαφθορά στα πανεπιστήμια αυξάνονται στα ιδρύματα της επαρχίας και στα νέα τμήματα ΑΕΙ. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το απόστημα που άνοιξε με τις καταγγελίες και τον θάνατο του άτυχου καθηγητή Στέλιου Αλεξανδρόπουλου δεν έχει κλείσει ακόμη. Οπως καταγγέλλουν καθηγητές, το ιδιότυπο κέντρο εξουσίας που είχε δημιουργηθεί στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης για την προώθηση συγκεκριμένων ατόμων και την απόρριψη άλλων εξακολουθεί να λειτουργεί.


Τις συνεδριάσεις του Τμήματος που δεν είχαν συγκληθεί κατά τον νόμο καθώς απουσίαζαν νόμιμοι εκπρόσωποι των φοιτητών ακολούθησαν νέες καταγγελίες για διαφθορά. Η απάντηση ωστόσο δόθηκε. Πρόσφατα ιδρύθηκε Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης με στόχο να εκπροσωπεί τους φοιτητές σε συνεδριάσεις εκλεκτορικών σωμάτων και γενικών συνελεύσεων ώστε να τους παρέχει την απαιτούμενη νομιμότητα. Στο αρχικό καταστατικό ίδρυσής του μάλιστα είχε αναφερθεί ότι τα μέλη του σωματείου αυτού θα πρέπει να έχουν ισόβια θητεία! Τη δημιουργία του επίσημου συλλόγου των φοιτητών ακολούθησε συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος η οποία ανακήρυξε «παράνομη» απόφαση που είχε ληφθεί για την εκλογή νέου προεδρεύοντος στο Τμήμα, λόγω της απουσίας νόμιμης εκπροσώπησης των φοιτητών. Κάτι τέτοιο, όπως είναι φυσικό, συμπαρασύρει όλες τις προηγούμενες αποφάσεις που είχαν ληφθεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οδήγησαν στην τραγική κατάληξη της υπόθεσης Αλεξανδρόπουλου. Λίγες ημέρες μετά την απόφασαη της Συγκλήτου, προωθήθηκε στα αρμόδια τοπικά δικαστήρια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η Ιδρυση του Συλλόγου, συγκεκριμένα μέλη του οποίου ακούγεται ότι έχουν αναλάβει θέσεις σε κοινοτικά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας…


«Τακτικά μέλη του είναι όλα τα μέλη που ιδρύουν το σωματείο, καθώς και όσα αποκτήσουν την ιδιότητα του τακτικού μέλους, κάθε πρόσωπο που είναι μεταπτυχιακός φοιτητής Α´ ή Β´ κύκλου του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο ενδιαφέρεται αποδεδειγμένα για τους σκοπούς του σωματείου και μπορεί να τους προωθήσει» αναφέρεται στο καταστατικό Ιδρυσης του Συλλόγου.