Οι πολύ θερμές αέριες μάζες οι οποίες ουσιαστικά από χθες έχουν εισβάλει από τη Βόρεια Αφρική σε όλη τη χώρα θα δημιουργήσουν συνθήκες καύσωνα, καθώς ο υδράργυρος προβλέπεται να αγγίξει στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά ακόμη και τους 43 βαθμούς, ενώ παράλληλα θα επικρατήσει εξασθενημένο πεδίο ανέμων στις περισσότερες περιοχές. Υψηλές θα διατηρηθούν ως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας όχι μόνο οι μέγιστες θερμοκρασίες αλλά και οι ελάχιστες, καθώς προβλέπονται τιμές πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες. Τη Δευτέρα, παρ’ ότι λίγο ψυχρότερες αέριες μάζες θα εισβάλουν από την Ιταλία, η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι μικρή – της τάξεως περίπου των δύο βαθμών – και δεν θα γίνει αισθητή παρά μόνο στις βορειότερες περιοχές της χώρας μας. Από την Τρίτη και πάλι αρκετά θερμότερες αέριες μάζες, οι οποίες σήμερα υπάρχουν στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου – Αλγερίας, θα εισβάλουν στη χώρα μας και θα διατηρηθούν χωρίς να αλλάξουν τα θερμοκρασιακά χαρακτηριστικά τους ως και την ερχόμενη Πέμπτη. Από την Παρασκευή πάντως και κυρίως μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση και θα επανέλθει σε κανονικές για την εποχή τιμές.


* Σήμερα σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΒΔ 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά μεταβλητοί 3-4 μποφόρ και τοπικά μόνο στα νότια Δ-ΒΔ 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από 22 ως 39 βαθμούς, στα δυτικά από 24 ως 40 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 ως 43 βαθμούς και στα νησιά από 27 ως 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο η μέγιστη θα είναι δύο-τρεις βαθμούς υψηλότερη. Στην Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 μποφόρ (στις παράκτιες περιοχές του νομού θα επικρατήσουν θαλάσσιες αύρες). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 ως 42 βαθμούς και πιθανόν τοπικά 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη τιμή της θα είναι δύο-τρεις βαθμοί χαμηλότερη. Και στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς μεταβλητούς ανέμους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 ως 39 βαθμούς Κελσίου.


* Αύριο και πάλι σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος και ζεστός καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ στα δυτικά 3-4 μποφόρ, στα ανατολικά 4-5 μποφόρ και στο ΝΑ Αιγαίο τοπικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα έχει μέγιστες τιμές στα βόρεια μεταξύ 37 και 39 βαθμών, στα δυτικά μεταξύ 39 και 40 βαθμών, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα μεταξύ 40 και 42 βαθμών και στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα μεταξύ 36 και 38 βαθμών.


* Την Τρίτη θα επικρατήσει αίθριος και πολύ ζεστός καιρός. Από το απόγευμα στα δυτικά και στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και στη ΝΑ νησιωτική Ελλάδα Β-ΒΔ 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, με μέγιστη τιμή στα ηπειρωτικά τους 42-43 βαθμούς και στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές τους 38-40 βαθμούς Κελσίου.


* Την Τετάρτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα θα παρουσιάσει μικρή πτώση, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.


* Την Πέμπτη ο καιρός θα διατηρηθεί αίθριος και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4-5 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης το βράδυ στα δυτικά και στα νότια. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά.


* Την Παρασκευή στα βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει τοπικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν Β 4-5 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση.


* Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα φαινομένων περιορισμένης αστάθειας στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα διατηρηθούν Β 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα στα νότια ως 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα για την εποχή.


Ο κ. Θ. Κολυδάς είναι μετεωρολόγος – μαθηματικός στην ΕΜΥ.