Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πια μάθει να «κρατάμε μικρό καλάθι» όταν τα «κεράσια» έχουν να κάνουν με φάρμακα εναντίον του καρκίνου. Αλλά και οι επιστήμονες έχουν από καιρό πάψει να μιλούν για το φάρμακο-θαύμα καθώς από τις έρευνές τους διδάχθηκαν ότι ο καρκίνος είναι εξαιρετικά πολύπλοκη νόσος για να μπορέσει να θεραπευτεί με μια αγωγή.


H ρεαλιστική αυτή στάση τόσο των επιστημόνων όσο και ημών που παρακολουθούμε τα επιτεύγματά τους δεν απαγορεύει την αισιοδοξία. Αντιθέτως, την επιβάλλει όταν τα επιστημονικά ευρήματα την υπαγορεύουν. Και όλα δείχνουν ότι έχουμε σήμερα έναν λόγο να είμαστε αισιόδοξοι: ερευνητές διαφόρων εργαστηρίων ανά τον κόσμο έχουν δημιουργήσει εμβόλια κατά πολλών μορφών της επάρατης νόσου. Τα εμβόλια αυτά, σε αντίθεση με ό,τι έχουμε ως τώρα συνηθίσει, δεν είναι προληπτικά αλλά θεραπευτικά. Δεν θα χορηγούνται, δηλαδή, σε όλους μας προκειμένου να μας προστατεύσουν από τη νόσο (εξάλλου πώς να προστατευθεί κανείς από μια νόσο με τόσα «πρόσωπα»), αλλά μόνο σε ασθενείς προκειμένου να τους βοηθήσουν να αναχαιτίσουν την εξάπλωσή της. Ειδικότερα τα εμβόλια αυτά στοχεύουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών ώστε αυτό να επιτίθεται αποτελεσματικότερα εναντίον των καρκινικών κυττάρων.


Τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτά πριν από μερικά χρόνια. Βλέπετε, απαιτήθηκε πρώτα η «γνωριμία» των επιστημόνων με τα δενδριτικά κύτταρα, μια ειδική κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία κατευθύνουν την ενορχηστρωμένη αντίδραση του οργανισμού εναντίον των εισβολέων. Και επειδή οι εισβολείς δεν έχουν πάντα εξωτερική προέλευση (όπως οι ιοί και τα βακτήρια) αλλά μπορούν να προέρχονται και εκ των έσω (όπως τα καρκινικά κύτταρα), τα κύτταρα αυτά τιθασεύτηκαν και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εμβολίων.


Ως σήμερα έχουν παρασκευαστεί και δοκιμάζονται σε ανθρώπους θεραπευτικά εμβόλια εναντίον πολλών καρκίνων, μεταξύ των οποίων το μελάνωμα και ο καρκίνος του μαστού ή του προστάτη. Οι πρώτες δοκιμές αυτών των εμβολίων υπήρξαν ενθαρρυντικές και συνεχίζονται. Διαβάστε την επιστημονική διαδρομή που μας έχει φέρει πολύ κοντά στη δημιουργία ενός ακόμη ισχυρού όπλου κατά του καρκίνου. ΣΕΛ. 6-7