Στο παρά πέντε απεφεύχθη την Πέμπτη το βράδυ κυβερνητική κρίση. Σε μια στιγμή που ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης θέλει πάση θυσία να επιβάλει ηρεμία στο κυβερνητικό επιτελείο βρέθηκε προ διλημμάτων, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξή του. Η υπόγεια αλλά ισχυρή σύγκρουση του υπουργού Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλου με τον υφυπουργό κ. Γ. Φλωρίδη δεν ενόχλησε απλώς τον κ. Σημίτη, αλλά τον εξόργισε ­ κυρίως το γεγονός ότι απειλήθηκαν παραιτήσεις εκατέρωθεν για ένα θέμα για το οποίο στο κάτω κάτω δεν πέφτει λόγος σε κανέναν. Ο κ. Σημίτης την ερχόμενη Τρίτη θα συναντηθεί με τον κ. Βενιζέλο αλλά έχει αρμοδίως διαμηνύσει να αποφευχθούν εισηγήσεις που δεν θα τύχουν της προσοχής του.



Δύο μήνες μετά την επιστροφή του στην κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος παρ’ ολίγον να αποχωρήσει «δι’ ασήμαντον αφορμήν». Ισως όχι και τόσο… ασήμαντον, καθώς όπως λένε οι γνωρίζοντες η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν είναι το μισό υπουργείο αλλά «και το μισό και ολόκληρο»! Την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές και δεν το έκρυψε από κανέναν ότι ήθελε να «βάλει πόδι» στη ΓΓΑ. Το πρόβλημά του δεν ήταν ο κ. Ι. Σγουρός προσωπικώς αλλά ήθελε έναν δικό του άνθρωπο για να «έχει το κεφάλι του ήσυχο» και κυρίως για να μπορεί να ασκήσει πολιτική με πανελλαδική εμβέλεια λόγω των τεραστίων δυνατοτήτων της Γραμματείας.


Η επιλογή του κ. Βενιζέλου ήταν ο κ. Στ. Αγγελούδης, ο οποίος έχει σχέση με τον αθλητισμό ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χάντμπολ αλλά και λόγω προϋπηρεσίας ως ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού Βορείου Ελλάδος. Ο κ. Αγγελούδης εκτός από έμπιστος του κ. Βενιζέλου είναι και πολιτικό στέλεχος του ΠαΣοΚ και όπως είναι φυσικό γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα που ενδιαφέρουν τον υπουργό.


Εδώ ακριβώς έρχεται και η σύγκρουση με τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γ. Φλωρίδη, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι με έναν Γενικό Γραμματέα που έχει τόσο στενή προσωπική και πολιτική σχέση με τον υπουργό ακυρώνεται ο δικός του ρόλος. Ο κ. Φλωρίδης δεν θέλει να φύγει ο κ. Σγουρός αλλά δεν διανοείται να θέσει βέτο σε αυτή την επιλογή, με την οποία άλλωστε έχει συμφωνήσει προ εβδομάδος και ο Πρωθυπουργός.


Ο κ. Βενιζέλος καλεί την περασμένη Τρίτη σύσκεψη στο γραφείο του με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γραμματείας και δεν καλεί καν τον κ. Σγουρό, από τον οποίο έχει ζητήσει παραίτηση αλλά εκείνος «σφυρίζει κλέφτικα». Την επομένη ο κ. Σγουρός σε συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο αυτή η κατάσταση και αφήνει να εννοηθεί πως θα παραιτηθεί. Ωσπου να επιστρέψει στο γραφείο του έχει ήδη φθάσει η επιστολή του κ. Βενιζέλου με την οποία του πλέκει το εγκώμιο για το έργο του και κάνει δεκτή την παραίτησή του η οποία δεν είχε ακόμη υποβληθεί!


Ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει από ημερών προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για την Πέμπτη το βράδυ. Η σύμπτωση ευνοεί τον κ. Φλωρίδη ο οποίος πάει στο Μέγαρο Μαξίμου χωρίς πρόταση για τον ΓΓΑ αλλά στη συζήτησή του με τον κ. Σημίτη αφήνει να εννοηθεί ότι η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι ένα πρόσωπο που δεν θα έχει ειδική σχέση ούτε με τον υπουργό ούτε με τον υφυπουργό. Ο Πρωθυπουργός ενοχλημένος από την εξέλιξη της υπόθεσης ξεκαθαρίζει τόσο στον κ. Φλωρίδη όσο και στον κ. Βενιζέλο (με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικώς) ότι το θέμα θα το χειρισθεί ο ίδιος και να λείπουν τα σχόλια.


* Οι «απειλές» και οι διαψεύσεις


Ο κ. Φλωρίδης αποχωρεί από το Μαξίμου όλο χαμόγελα και με δηλώσεις που αναγνωρίζουν ασφαλώς στον Πρωθυπουργό αλλά και στον κ. Βενιζέλο τον πρώτο λόγο για την επιλογή του Γραμματέα. Οση ώρα ο κ. Φλωρίδης τα έλεγε με τον Πρωθυπουργό κυκλοφορούσε η φήμη ότι ο κ. Βενιζέλος απειλεί με παραίτηση αν ο κ. Σημίτης αποδεχθεί «βέτο» του υφυπουργού. Ανάλογες φήμες για απειλή παραίτησης και του κ. Φλωρίδη διαψεύδονται ευθέως από τον ίδιο με την έξοδό του από το Μαξίμου. Συνεργάτες του κ. Σημίτη πάντως έλαβαν εγκαίρως το μήνυμα ότι ο Φλωρίδης δεν χωράει στο υπουργείο αν του «φυτέψει» ο Βενιζέλος τον Γενικό Γραμματέα.


Ο κ. Φλωρίδης από τη στιγμή που αναμείχθηκε ο Πρωθυπουργός επέλεξε την απόλυτη σιωπή ενώ στις πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον κ. Βενιζέλο απέφυγε να του εξηγήσει αν έχει ή δεν έχει πρόβλημα με συγκεκριμένο πρόσωπο. Ο υφυπουργός όμως συμφώνησε απολύτως με το περιεχόμενο δήλωσης (την Παρασκευή το μεσημέρι) του κ. Βενιζέλου, ο οποίος προσπαθεί να διασκεδάσει τα περί διαφωνίας του με τον κ. Φλωρίδη αλλά και να υπερθεματίσει για το… καλό κλίμα και την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τους.


Μαζί τον δρόμο πήρανε…


Το 1978 δύο φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναλάμβαναν από κοινού την πτυχιακή τους εργασία. Αντικείμενο της εν λόγω πτυχιακής ήταν «ο αντιμονοπωλιακός νόμος 703/77 σε συνδυασμό με το άρθρο 116 του Συντάγματος περί εξαγοράς επιχειρήσεων από το κράτος»! Ο ένας, τότε οπαδός του Κέντρου και από τους καλύτερους φοιτητές και χαϊδεμένο παιδί του καθηγητή (και νυν ευρωβουλευτή ) κ. Δ. Τσάτσου. Ο άλλος, οργανωμένος στην ΠΑΣΠ και στο ΠαΣοΚ. Οταν ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Γ. Φλωρίδης μοιράζονταν την πτυχιακή εργασία δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι 23 χρόνια αργότερα θα χρειαζόταν να… μοιραστούν το ίδιο υπουργείο, που όπως φαίνεται τους… πέφτει μάλλον στενό.


Στην πτυχιακή εργασία τότε πήραν άριστα και έκτοτε ακολούθησαν διαφορετική πορεία, χωρίς να διατηρήσουν πολύ στενές σχέσεις, αν και πάντοτε είχαν μια κάποια επικοινωνία. Σήμερα οι σχέσεις τους περνούν κρίση αλλά όχι ανεπανόρθωτη.


Ο κ. Βενιζέλος, φανατικός με την επιστήμη, συνέχισε και έγινε καθηγητής. Στην πολιτική και φυσικά στο ΠαΣοΚ μπήκε πολύ αργότερα, και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, το 1989. «Τότε που όλοι έφευγαν, εγώ ερχόμουν» υπενθυμίζει σε φιλικές συζητήσεις. Κέρδισε την εμπιστοσύνη του Ανδρέα Παπανδρέου και τον υπερασπίστηκε με πάθος. Λέγεται μάλιστα ότι ο ιδρυτής του ΠαΣοΚ είχε πει για τον Βενιζέλο πως «αυτός ο άνθρωπος έχει το μυαλό στη γλώσσα», αναγνωρίζοντάς του προφανώς τη ρητορική του δεινότητα.


Οταν οι εξελίξεις στο ΠαΣοΚ έφεραν τα πάνω κάτω, ο κ. Βενιζέλος τήρησε μια ιδιότυπη ουδετερότητα από τους δύο μονομάχους (Κ. Σημίτη και Α. Τσοχατζόπουλο) ως γνήσιος οπαδός της δικής του θεωρίας «περί ευρύχωρου ΠαΣοΚ». Αυτή τη ρήση μάλιστα τη χρησιμοποιεί συχνά πυκνά και με τάσεις αυτοσαρκασμού, προσδίδοντας όμως και πολιτικό νόημα στον όρο ευρυχωρία! Οι σχέσεις του με τον κ. Κ. Σημίτη ήταν από καλές ως άριστες μέχρι την επομένη των εκλογών του περασμένου Απριλίου, οπότε δεν δέχθηκε να μετακινηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και έμεινε εκτός κυβέρνησης. Με την απομάκρυνση του κ. Θ. Πάγκαλου ο κ. Βενιζέλος επέστρεψε στην κυβέρνηση, σε ένα υπουργείο όπου είχε θητεύσει και πάλι στο παρελθόν και είχε αφήσει πολλούς ανοικτούς λογαριασμούς, ιδιαίτερα μετά την κριτική που είχε δεχθεί από τον κ. Πάγκαλο.


Ο κ. Φλωρίδης, δικηγόρος το επάγγελμα, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1996, αφού προηγουμένως δόθηκε εσωτερική μάχη στο ΠαΣοΚ για να μπει στο ψηφοδέλτιο, μια και ήταν ήδη εκλεγμένος νομάρχης Κιλκίς με μεγάλη απήχηση. Στην κυβέρνηση μπήκε για πρώτη φορά το 1998 ως υφυπουργός Προεδρίας και μετά τις εκλογές του περασμένου Απριλίου ανέλαβε υφυπουργός Αθλητισμού. Η προσπάθειά του για κάθαρση στον χώρο του ποδοσφαίρου τον έκανε διάσημο αλλά η «δουλειά μυρμηγκιού» για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων τού άνοιξε τις πόρτες στο Μέγαρο Μαξίμου.


«Δεν μιλάω, για το καλό της κυβέρνησης»


Ο κ. Ι. Σγουρός ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Πύρρο Δήμα και πολλούς ακόμη από τους αθλητές της άρσης βαρών. Αν και δεν έχει παραδοσιακούς πολιτικούς δεσμούς με το ΠαΣοΚ, του αναγνωρίστηκαν οι επιτυχίες και πριν από πέντε χρόνια ανέλαβε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού. Οι σχέσεις του με την υπουργό Εσωτερικών κυρία Βάσω Παπανδρέου, με τον υπουργό Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλο αλλά και με μια σειρά άλλα στελέχη του ΠαΣοΚ δεν απέτρεψαν την απομάκρυνσή του. Ωστόσο πέραν του κ. Βενιζέλου ουδείς άλλος στην κυβέρνηση ήθελε την απομάκρυνσή του αλλά και κανένας δεν προέβαλε «βέτο» για την παραμονή του.


Ο κ. Σγουρός πικραμένος, αν και έριξε τις πρώτες βολές του εναντίον του κ. Βενιζέλου, αποφεύγει οτιδήποτε θα τον ενέπλεκε στο πολιτικό παιχνίδι και δηλώνει: «Δεν θέλω να κάνω ζημιά στην κυβέρνηση. Δεν με αφορά η όποια διαμάχη. Εγώ έκανα μια δουλειά που αναγνωρίστηκε από όλους. Αυτό που με πειράζει είναι ο τρόπος». Ο πρώην Γενικός Γραμματέας ασφαλώς δέχεται ότι «καμία θέση δεν είναι μόνιμη» αλλά θεωρεί πως όλα θα μπορύσαν να γίνουν με περισσότερο τακτ.