H επιρροή που άσκησε ο «θεός των ασιατικών πολεμικών τεχνών» Bruce Lee (1940-1973) στην εποχή του είχε αποτέλεσμα τη «γέννηση» αρκετών άλλων Bruce οι οποίοι ακολούθησαν τα χνάρια του σε ανάλογες περιπέτειες, πολλές από τις οποίες είχαν τον ίδιο τον Lee στον πυρήνα του σεναρίου.


Χωρίς φυσικά να μπορούν να συγκριθούν με τις πρωτότυπες του Bruce Lee, αυτές οι ταινίες είχαν μεγάλη πέραση στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70 και βοήθησαν ώστε το είδος να αναπτυχθεί περισσότερο. Ακόμη και σήμερα εκπέμπουν χάρη, κυρίως στους φαν των πολεμικών τεχνών, ενώ κάποιες θεωρούνται σπάνιες και δυσεύρετες.


Στο «Ο Μπρους Λι επιστρέφει από τον τάφο» («Bruce Lee fights back from the grave», 1976) του Ντου Γιονγκ Λι o Bruce Le υποδύεται έναν δάσκαλο του κουνγκ φου αποφασισμένο να εκδικηθεί τον θάνατο του φίλου του, Bruce Lee, ενώ το «Bruce Lee: Ο άνθρωπος, ο μύθος» («Bruce Lee: The man, the myth», 1976) είναι μια μυθοπλαστική βιογραφία για τον Bruce Lee η οποία αποπειράται να ρίξει φως στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του: από τα φοιτητικά χρόνια του Lee στην Αμερική και τον γάμο του με τη Λίντα Λι ως τη σχέση που ανέπτυξε με τον καθηγητή του στο κουνγκ φου και φυσικά τα μυστηριώδη αίτια θανάτου του. Σε αυτή την ταινία πρωταγωνιστεί ο Bruce Li, ο oποίος αργότερα σκηνοθέτησε τον «Ασο στο καράτε, δυναμίτη στο κουνγκ φου» («Fists of Bruce Lee»), μια ταινία που διαδραματίζεται στον χώρο της διεθνούς κατασκοπείας, με τον Li σε έναν ρόλο που θυμίζει αρκετά εκείνον του Bruce Lee στο «Παιχνίδι του θανάτου» («Game of death», 1978).


Ο Bruce Li πρωταγωνιστεί και στο «Είδωλο του Bruce Lee» («Image of Bruce Lee») υποδυόμενος έναν αστυνομικό που αλωνίζει τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ αναζητώντας έναν διεστραμμένο κακοποιό (Μπόλο Γιανγκ) που έχει βαλθεί να μειώσει τον πληθυσμό της πόλης.


H τελευταία ταινία της προσφοράς είναι η «Γροθιά τρόμου, άγγιγμα θανάτου» («Fist of fear, touch of death», 1980) που γύρισε ο Αμερικανός Μάθιου Μάλινσον στη Νέα Υόρκη σε μια απόπειρα «παντρειάς» ταινίας μυθοπλασίας με αυθεντικά ντοκουμέντα του Bruce Lee (από τα οποία δεν λείπουν αποσπάσματα από την τηλεοπτική σειρά «Longstreet» στην οποία πρωταγωνιστούσε). Σεναριακός μοχλός εδώ είναι η προσπάθεια ανάδειξης του επάξιου διαδόχου του Bruce Lee κατά τη διάρκεια ενός πρωταθλήματος πολεμικών τεχνών.