κλασικοί


* Δύο ακόμη τόμοι προστέθηκαν στη σειρά των αρχαίων συγγραφέων των εκδόσεων Ζήτρος: οι λόγοι Περί της ειρήνης, Κατά Φιλίππου B´, Περί Αλοννήσου και Περί των εν Χερρονήσω του Δημοσθένη και το έργο Ισις και Οσιρις του Πλουτάρχου. Στον πρώτο η εισαγωγή, η μετάφραση και τα σχόλια υπογράφονται από τους A. I. Γιακόπουλο και M. Αραποπούλου και στον δεύτερο από τον Γεώργιο A. Ράπτη.


θέατρο


* Περιμένοντας το πνεύμα τιτλοφορεί το θεατρικό του έργο ο Κερκυραίος Γιάννης Ζωχιός (εκδόσεις Δωδώνη). Ο συγγραφέας το αφιερώνει «Στους αείποτε κι απανταχού πεινασμένους, καταδυναστευομένους, αντιεξουσιαστές, με λεύτερη σκέψη».


τρομοκρατία


* Τις Σχέσεις τρομοκρατίας και MME εξετάζει η Αγγελική Καρδαρά στο ομότιτλο βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σάκκουλα. Το εισαγωγικό σημείωμα υπογράφεται από τον καθηγητή Γ. Πανούση.


πεζογραφία (ελληνική)


* Δεκαπέντε πολυδιαβασμένοι συγγραφείς (Αντονάς, Αρζόγλου, Κουτρουμπούσης, Μπαμπασάκης, Παπανδρέου, Πεσμαζόγλου, Σουλιώτης, Σωτηροπούλου, Τατσόπουλος, Τορόση, Τριανταφύλλου, Τσιώλης, Χαβιαράς, Χατζηγιαννίδης, Χωμενίδης) καταθέτουν τις εμπειρίες τους από τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα, τις απρόβλεπτες κωμικές και συνάμα τραγικές πλευρές της ζωής σε ισάριθμες Αληθινές ιστορίες στον τόμο των εκδόσεων Μεταίχμιο.


* Μια σκανταλιάρικη αλληγορία που κατακερματίζει τον χρόνο και παίζει με τα φαινόμενα και με τους αναγνώστες είναι το μυθιστόρημα Το Μπουντουάρ του Ναδίρ της Ιωάννας Μπουραζοπούλου (εκδόσεις Καστανιώτη). Οπου Ναδίρ είναι ένα ιδιόρρυθμο νυχτερινό κέντρο που με το προκλητικό του πρόγραμμα έχει εκθρέψει τις φαντασιώσεις των κατοίκων της Χερσονήσου.


* H εξιστόρηση της ζωής μιας γυναίκας και η προσπάθειά της προς την ολοκλήρωση. Το μοιραίο λάθος, η σύγχυση της ελευθερίας με την εξάρτηση. Στο μυθιστόρημα του Παναγιώτη Παπαϊωάννου Στην υγειά σου αγάπη μου (εκδόσεις Δωδώνη).


* H 18χρονη Μαρία φεύγει για να παρακολουθήσει μαθήματα γαλλικών στην Γκρενόμπλ, ακριβώς έναν χρόνο μετά την τουρκική εισβολή στο νησί της, την Κύπρο. Εκεί θα καταλάβει ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι αυτό που δείχνουν, αλλά κερδίζει μια νέα ωριμότητα κοιτάζοντας προς το μέλλον και επιστρέφοντας νοερά στην αγαπημένη της πατρίδα. Στο μυθιστόρημα της Μαρίας Παπαδοπούλου Τρεις μήνες στην Grenoble (εκδόσεις Γκοβόστη).


* Ο Ανθιμος, ένας φανατικός συλλέκτης ορχεοειδών, άκουσε μια διήγηση του Πεντζίκη σύμφωνα με την οποία απέκτησε κάποτε, για λίγη ώρα, πρόγευση ενός άχρονου κόσμου εξαιτίας κάποιας κάλτσας που τον χτύπησε στο πρόσωπο καθώς εκείνος ρέμβαζε σε μια ταράτσα. Τότε στην καρδιά του συλλέκτη γεννιέται η επιθυμία να αποκτήσει ένα ανάλογο βίωμα και σιγά σιγά γίνεται εμμονή. Εντελώς απροσδόκητα όμως εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας εξόρμησης στο βουνό. H συνέχεια στο μυθιστόρημα του Πλάτωνα Μαλλιάγκα H εξαφάνιση του συλλέκτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εστίας.


* Στην προσπάθειά της να αναπτύξει ένα ιδεολογικό σύστημα ερμηνείας του κόσμου η Ελένη Λαδιά προσεγγίζει δύο μύστες της ανθρώπινης εσωτερικότητας: τον Φρειδερίκο Νίτσε και τον Ιωάννη της Κλίμακος. Στο αφήγημά της Φρειδερίκος και Ιωάννης που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εστίας.


πεζογραφία (ξένη)


* Το κλασικό μυθιστόρημα Βραδιές στο Μετόχι του μεγάλου ρώσου ρεαλιστή Νικολάι Γκόγκολ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φρυδά σε μετάφραση Ελένης Δ. Λογαρά.


ιστορία


* Δύο βιβλία του διάσημου ρώσου ιστορικού του 20ού αιώνα Ευγένιου Τάλε κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Εκάτη. Εχουν θέμα τους τις ρωσικές εκστρατείες στις ελληνικές θάλασσες και τιτλοφορούνται H ναυμαχία του Τσεσμέ και Ο Ναύαρχος Ουσακώφ στα Ιόνια Νησιά (μετάφραση από τα ρωσικά Ολεγ Τσιμπένκο).


αλληλογραφία


* Δύο επιστολές που έστειλε ο Μέμος Μακρής στην Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ το 1947 κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ικαρος με τίτλο Αγαπητή Τατιάνα… Μέσα από αυτές αποκαλύπτονται πτυχές της προσωπικότητας του μεγάλου γλύπτη. H ευαισθησία του, το διακριτικό χιούμορ, η δεκτικότητα στο καινούργιο, η αγάπη για τον πηλό, οι ανησυχίες του όχι μόνο για το προσωπικό καλλιτεχνικό μέλλον του αλλά και γι’ αυτό της πατρίδας. H φιλολογική επιμέλεια είναι της Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη.


διατροφή


* H Φόρμα ζωής είναι ένα πρόγραμμα το οποίο καταρρίπτει όλους τους μύθους σχετικά με την υγεία και τη διατροφή του ανθρώπου και θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τη σιλουέτα σας αλλά και τη ζωή σας. Οι διατροφολόγοι Harvey και Merilyn Diamond μάς εξηγούν πώς μπορούμε να τρώμε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών από πριν χωρίς να μετράμε θερμίδες και παρ’ όλα αυτά να αδυνατίζουμε (εκδόσεις Αλκυών).


ποίηση


* Το δεύτερο ποιητικό βιβλίο του δημοσιογράφου Πέτρου Κασιμάτη κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη σε μια συλλεκτική έκδοση. Τίτλος του Το ποτάμι στο χρώμα της τίγρης και ήδη μεταφράζεται στα ισπανικά. Αλχημιστές, μάγοι, ξίφη, μαγικές εικόνες, σύμβολα, κρυμμένοι αριθμοί, αρχέτυπα της κοσμογένεσης, αθέατες πόλεις, βασιλιάδες και χαμένοι θησαυροί πλημμυρίζουν τις σελίδες του.


* Μια εκτεταμένη ποιητική ενότητα με τίτλο Ομηρος χρόνος υπογράφει ο ποιητής και κριτικός Γιάννης Πιπίνης (εκδόσεις Κέδρος). Πρόκειται για ποίηση λιτή και αθόρυβα ανατρεπτική, με έντονο προσωπικό χαρακτήρα, που έλκει την καταγωγή της από τις αρχετυπικές συμπεριφορές της ανθρώπινης ύπαρξης. Δείγμα γραφής: «Κάθε φορά / που ήθελα να σε δω / Χιλιάδες φώτα / ανάβανε γύρω μου / και δεν σε έβλεπα. / Την όψη σου έτσι / δεν μπορώ να συγκρατήσω. / Αφού ποτέ δεν σε είδα / μέσα σε φως κανονικό».


* Το σύμπαν μέσα από τα μάτια των ποιητών είναι ο επεξηγηματικός υπότιτλος της ανθολογίας Λυρικά ουρανογραφήματα του Στέφανου Μπαλή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νησίδες. Ο ουρανός, ο ήλιος, η ημέρα, η νύχτα, το φεγγάρι, τα άστρα έτσι όπως τα τραγούδησαν όχι μόνο οι αρχαίοι ποιητές αλλά και οι σύγχρονοί μας (Σαπφώ, Αισχύλος, Βίων, Εμπεδοκλής, Ηράκλειτος, Ευριπίδης, Σοφοκλής, Καλλίμαχος, Καβάφης, Σολωμός, Κάλβος, Γρυπάρης, Κορνάρος, Μαλακάσης, Ελύτης, Καρυωτάκης κ.ά.).


για εφήβους


* H Μόλι Μουν ζει στο ορφανοτροφείο από την ημέρα που την εγκατέλειψαν, μωρό ακόμη, στο κατώφλι του. Εχει μάθει να τα βάζει με τους «παλικαράδες» του ορφανοτροφείου και να αντιμετωπίζει θαρρετά την ιδιότροπη και αντιπαθητική διευθύντριά του. Στο μυθιστόρημα της Τζόρτζιας Μπινγκ Μόλυ Μουν. Τα μάτια που μαγνητίζουν (μετάφραση Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Εύα Καλισκάμη, εκδόσεις Ψυχογιός).


δίκαιο


* Κλασική, νεοκλασική και φιναλιστική κατεύθυνση είναι τα τρία βασικά ρεύματα στην ποινική δογματική για την έννοια και τη δόμηση του εγκλήματος. Ο Λεωνίδας Κοτσαλής στην πραγματεία του H δόμηση του εγκλήματος (εκδόσεις Σάκκουλα) επιχειρεί την κριτική τους προσέγγιση λαμβάνοντας υπόψη το πνευματικοκοινωνικό πλαίσιο. Τα τελικά συμπεράσματα αποτυπώνουν προσωπικές θέσεις για την ύπαρξη και τη λειτουργία του ποινικού δικαίου σε μια δημοκρατική και δικαιοκρατούμενη κοινωνία.


Χάρτινη Επίδαυρος


Μια κιβωτό γεμάτη πλήθος αφίσες από το Φεστιβάλ Επιδαύρου μάς προσφέρουν σε έναν καλαίσθητο δίγλωσσο τόμο ο Βασίλης Καββαθάς και οι εκδόσεις Κάκτος. Οι «Τοιχογραφίες» Επιδαύρου, όπως είναι ο τίτλος του, σηματοδοτεί τα πενηντάχρονα των Επιδαυρίων μέσα από τον άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο εμπνευσμένο χρωστήρα πολλών εικαστικών που «ανιχνεύθηκαν» ως δημιουργοί των αφισών – ας σημειωθεί ότι η αποκρυπτογράφηση των υπογραφών ήταν έργο εξαιρετικά δυσχερές καθώς ελάχιστες αφίσες έφεραν το όνομα του δημιουργού τους. Μακρός ο κατάλογος: P. Αγγελή, A. Αγγελής, Γ. Βακαλό, B. Βασιλειάδης, Σπ. Βασιλείου, Δ. Ζαρίφης, Γ. Ζιάκας, Θόδωρος, K. Κατζουράκης, Κλ. Κλώνης, B. Κοκκίνου, A. Κυριακούλης, Γ. Λεκός, Π. Μαντούδης, Γ. Μόραλης, Δ. Μυταράς, Ιωάννα Παπαντωνίου, Γ. Πάτσας, N. Πετρόπουλος, N. Στεφάνου, A. Σολομός, Γ. Τσαρούχης, A. Φασιανός, B. Φωτόπουλος, Δ. Φωτόπουλος, Σάββας Χαρατσίδης κ.ά. H καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης είναι της Μαρίας Σκουλά ενώ η φωτογράφιση των αφισών έγινε από τον Σωκράτη Μαυρομμάτη.


* To Βήμα του Ασκληπιού (τόμος 1, τεύχος 4). Διασχιστική (ψυχογενής) αμνησία. Τηλ. 210 6714.371.


* Νέα Σκέψη (456-458). Αφιέρωμα στον I. M. Παναγιωτόπουλο. Τηλ. 210 6410.239.


* Νέα Εστία (τεύχος 1758). Γιάννης Κιουρτσάκης «Βίωμα νησιωτικό: H νοσταλγία του κέντρου και η αναζήτηση του Αλλού». Τηλ. 210 3213.030.


* Παναιγυπτία (τεύχος 112). Τα αιγυπτιώτικα έντυπα στην Ελλάδα. Τηλ. 210 8228.150.


* Εμείς και η Τράπεζα (τεύχος 21). Το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα της Εθνικής Τράπεζας. Ενα μουσείο της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής. Τηλ. 210 3341.815.


* Περιωδικό της Πόλης (τεύχος 62). Νίκος Γκροσδάνης «Θυμάμαι τον συγγραφέα Γιώργο Ιωάννου». Τηλ. 2510 220.120.


* Ινδικτος (τεύχος 17). Παντελής Καλαϊτζίδης «Ορθοδοξία και νεοελληνική ταυτότητα». Τηλ. 210 8251.889.


* Μετάλογος (τεύχος 1). Τάσος Ζήσης «Μερικές σκέψεις για μια Συστημική Διαγνωστική».


* Πόσιμον Υδωρ (τεύχος 8). Βιολέτα Μελετίου «Ο γάμος στην ελληνική παράδοση». Τηλ. 210 5545.664.


* Πολύγυρος (τεύχος 16). Νικόλαος Τσουμίτας «H Φιλαρμονική Πολυγύρου». Τηλ. 23710 24976.


* Μετρονόμος (τεύχος 10). Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης «Τόλης Εσδράς. Το ακορντεόν του ρεμπέτικου». Τηλ. 210 9703.932.


* Οδοδείκτες (τεύχη 13-15). Σ. Π. Δανιήλ «Αναθεωρώντας τον θάνατο». Τηλ. 210 3612.217.


* Ο Πολίτης (τεύχος 112). Γιώργος Μαργαρίτης «H πολυεθνική δημοκρατία». Τηλ. 210 6470.079. Στα βιβλιοπωλεία του κόσμου


αρχιτεκτονική


Indra Kagis McEwen, Vitruvius. Writing the body of architecture, εκδόσεις ΜΙΤ Press, σελ. 493, τιμή 26,50 στερλίνες. H μεγάλη φήμη του Βιτρούβιου οφείλεται στο γεγονός ότι το μόνο σύγγραμμα αρχιτεκτονικής που σώζεται από την αρχαιότητα είναι το δικό του. Χωρίς τις δικές του θεωρίες περί της σημασίας της μορφής και χωρίς την άποψη ότι το σχήμα των αρχαίων κιόνων και ναών απεικόνιζε και εξέφραζε το σώμα και το καταφύγιο του πρωτόγονου ανθρώπου, οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές πόλεις θα είχαν πάρει άλλη όψη. H φήμη του Βιτρούβιου εξασθένησε τον 18ο αιώνα με την άνοδο του πλουραλισμού που επικρατεί ως σήμερα στα ερεθίσματα, στα γούστα και στα νοήματα.


ιστορία




Claybourne Carson κ.ά. Reporting Civil Rights. Part one: American Journalism, 1941-1963, Part two: American Journalism, 1963-1973, σελ. 996 και 986, εκδόσεις Library of America, New York, τιμή 40 δολάρια ΗΠΑ ο κάθε τόμος. Μέσα στη δεκαετία του ’60, στη διάρκεια λίγων μόλις μηνών, ο χαρακτήρας των Αμερικανών άλλαξε. Ο φυλετικός διαχωρισμός σε τράπεζες, καταστήματα και εστιατόρια τινάχθηκε στον αέρα με μια σειρά επεισόδια σε πόλεις του Βορρά και του Νότου. Ηταν 1η Φεβρουαρίου 1960, όταν τέσσερις μαύροι πρωτοετείς κάθησαν στο σαλόνι λευκών σε πολυκατάστημα του Γκρίνσμπορο. Μετά εθεάθησαν λευκοί που κάθησαν με μαύρους. Αίφνης η κοινωνική διαμαρτυρία έγινε στοιχείο της καθημερινότητας και η χώρα βρέθηκε μπροστά στην ανάγκη να εξερευνήσει τη συνείδησή της, να ψάξει την ίδια την ψυχή της. Ηταν η αρχή του τέλους για το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στην Αμερική. Ούτε το σημείο έναρξης αυτού του αγώνα (ήταν το 1896; ήταν το 1954; ήταν άλλη ημερομηνία θεσμικών αλλαγών;) ούτε το τέλος του μπορούν να προσδιοριστούν μέσα στη ρευστότητα των εξελίξεων. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η επανάσταση συνεχίζεται ακόμη. Οι επιμελητές αυτής της δίτομης ιστορίας του ξηλώματος των ρατσιστικών διακρίσεων την οριοθετούν ανάμεσα στο 1941 και στο 1973.


τέχνη


Jack Flam & Miriam Deutch, Primitivism and Twentieth-Century Art. Α documentary history, εκδόσεις University of California Press, σελ. 491, τιμή 29,95 δολάρια ΗΠΑ. «Δεν μου πολυαρέσει η απόδοση της λέξης «πρωτόγονος» στην τέχνη» έγραψε το 1941 ο γλύπτης Χένρι Μουρ. «Υποβάλλει σε πολύ κόσμο την ιδέα του ακατέργαστου και του ατελούς». Οι εναλλακτικές εκφράσεις «τέχνη της φυλής», «πρωτογενής τέχνη» και η διαδεδομένη λέξη «έθνικ» αποπνέουν όλες αποικιοκρατική συγκατάβαση και ηθελημένη ανιστορικότητα. Τι απόψεις έχουν διατυπώσει καλλιτέχνες και κριτικοί, αρχαιολόγοι και ψυχολόγοι ως σήμερα ανιχνεύει ο συλλογικός αυτός τόμος. Αρχής γενομένης από την «ανακάλυψη» της πρωτόγονης τέχνης γύρω στα 1906 από εκπροσώπους της αβανγκάρντ τέχνης όπως ο Ντερέν, ο Ματίς και ο Πικάσο, ο πρωτογονισμός εξελίσσεται μέσα από την τζαζ και τους κοσμικούς κύκλους της δεκαετίας του ’20 ως την καθιέρωσή του μέσα από την αλαζονική έπαρση των ανθρωπολόγων στα μέσα του 20ού αιώνα.


φιλοσοφία


James Winchester, Aesthetics Across the Color Line. Why Nietzsche (sometimes) can’t sing the blues, εκδόσεις Rowman and Littlefield, σελ. 160, τιμή 46 στερλίνες. Στο βιβλιαράκι του ο συγγραφέας θέτει το ερώτημα: «Είναι δυνατόν να κατανοήσει κανείς την τέχνη ανθρώπων που ζουν πέραν των πολιτιστικών τους συνόρων;». Και ξεδιπλώνει την αντιπαράθεση μεταξύ ευρωπαϊκής φιλοσοφικής σκέψης και αφροαμερικανικής κουλτούρας. Εξ ου και το απίθανο ενδεχόμενο ενός Νίτσε να τραγουδάει μπλουζ του Μισισιπή. Προθήκες


μυθιστόρημα


H αδελφή Φιντέλμα, συνοδευόμενη από τον Σάξονα Αδόλφο, κατευθύνεται προς το Γκλεν Γκάις, προπύργιο της παλαιάς ειδωλολατρικής θρησκείας, για να διαπραγματευθεί την ανέγερση μιας εκκλησίας και ενός σχολείου. Πλησιάζοντας όμως θα βρεθεί μπροστά σε 33 άντρες φριχτά δολοφονημένους. H έρευνα που θα αναλάβει θα τη φέρει αντιμέτωπη με την κατηγορία του φόνου.


PETER TREMAYNE – H κοιλάδα του θανάτου


Μετάφραση Ντίντα Ζάχου, Εκδόσεις Θεμέλιο, σελ. 448, τιμή 15 ευρώ


ποίηση


Εκατόν έντεκα ποιήματα του Αλεξανδρινού σταχυολόγησαν οι ανθολόγοι από τις ενότητες «Κανόνας» και «Αποκηρυγμένα και Κρυμμένα». Οι συγκεκριμένες επιλογές δηλώνουν πιο πολύ την προσωπική τους συνομιλία με τον ποιητή, ανάμεσα σε επιφυλάξεις και παραδοχές, ανάμεσα σε αμφιβολίες και αναγνωρίσεις συχνά συνυφασμένες με γεγονότα της προσωπικής του ζωής.


K. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ – Ποιήματα (1863-1933)


Πρόλογος-ανθολόγηση Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Μαρία Στασινοπούλου, Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 168, τιμή 5 ευρώ


μαρτυρία


Στο βιβλίο του ο Σαρλ Φερντινάν Ραμύζ αναπολεί τη συνάντησή του με τον Στραβίνσκι, φθινόπωρο του 1915 στο Τρεϊτοράν της Ελβετίας. H αντάμωσή τους θα σημάνει το ξεκίνημα μιας βαθιάς φιλίας. Ο Ραμύζ εστιάζει την αφήγησή του σε γεγονότα καθημερινά: εκφράζει με λόγια και αποσιωπήσεις το απομεινάρι μιας ανάμνησης από ένα συναπάντημα κάθε άλλο παρά στείρο.


C.F. RAMUZ – Αναμνήσεις από τον Ιγκόρ Στραβίνσκι


Μετάφραση Γιάννα Παπακυριάκη, επιμέλεια Σοφία Κορνάρου, Εκδόσεις Printa, σελ. 110, τιμή 10 ευρώ


αφήγημα


Ο μοναχός Νέστορας, σχεδόν ογδοντάχρονος, ξεκινά με τη βάρκα του από την Ουρανούπολη για να επιστρέψει στο κελί του. Αντί όμως το συνηθισμένο ταξίδι που σκόπευε να επιχειρήσει, πραγματοποιεί μέσα σε τέσσερα εικοσιτετράωρα τον περίπλου του Αγιωνύμου Ορους, σε συνθήκες συνεχούς πνευματικής δοκιμασίας, δίχως να φανταστεί την κατάληξη του παράδοξου πλου του.


ΘΟΔΩΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ – Αθως, ο αλιερκής


Εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, σελ. 88, τιμή 7,50 ευρώ


ιστορία


Ο γνωστός ιστορικός αναλύει με συστηματικό τρόπο την πορεία των λαών που έζησαν στη Βαλκανική χερσόνησο – Βούλγαρων, Σέρβων, Μαυροβούνιων, Αλβανών, Ελλήνων, Τούρκων και Ρουμάνων. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά το τέλος του B´ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και για το «Μακεδονικό ζήτημα».


RENE RISTELHUEBER – Ιστορία των βαλκανικών λαών


Μετάφραση Αναστασία Μεθενίτη, Αθαν. Δ. Στεφανής, Εκδόσεις Παπαδήμα, σελ. 537, τιμή 27,47 ευρώ


μυθιστόρημα


Ο μεγάλος αμερικανός συγγραφέας έγραψε το μυθιστόρημά του στα μισά του 19ου αιώνα, εποχή έντονων ανακατατάξεων στην κοινωνία των ΗΠΑ. H Εστερ, γυναίκα έκπτωτη, «αμαρτωλή» μα και ταυτόχρονα οπλισμένη με ατσάλινη θέληση, ζει το δικό της δράμα προσηλωμένη ακλόνητα στη σχέση της με έναν άντρα. Ο Χόθορν, καθαγιάζοντας την Εστερ, αποθεώνει τη γυναικεία φύση.


NATHANIEL HAWTHORNE – Το Αλικο Γράμμα


Μετάφραση Αναστασία Λαμπροπούλου, Εκδόσεις Θωμά Κώτσια, σελ. 308, τιμή 15 ευρώ


αρχιτεκτονική


Σε μια σειρά βασικά ερωτήματα σχετικά με την κατοικία στο κατώφλι του 21ου αιώνα έρχεται να απαντήσει το βιβλίο αυτό, καρπός πολυετούς έρευνας της συγγραφέως. Ακολουθώντας μια διαφορετική από άλλους προσέγγιση, εξετάζει τα μοντέλα κατοίκισης και κατοικίας στον αστικό χώρο ως ένα σύνθετο φαινόμενο με κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές και αρχιτεκτονικές παραμέτρους.


ANNH BPYXEA – Κατοίκιση και Κατοικία. Διερευνώντας τα όρια της αρχιτεκτονικής


Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σελ. 422, τιμή 34,90 ευρώ


μυθιστόρημα


Την πρόσφατη ιστορία της Κίνας τα τελευταία 50 χρόνια χρησιμοποιεί ως φόντο αλλά και ως έμπνευση η Μιν για να αφηγηθεί τη ζωή του «ασπροκόκκαλου δαίμονα», της γυναίκας που θα συναντήσει, θα ερωτευτεί και θα παντρευτεί τον «Μεγάλο Τιμονιέρη» της κινεζικής επανάστασης Μάο Τσε Τουνγκ. H Μαντάμ Μάο φιλόδοξη, εκδικητική και και ανελέητη θα παίξει τον ρόλο της ως το τέλος.


ANCHEE ΜΙΝ – Μαντάμ Μάο


Μετάφραση Γ. A. Γεωργίου, Εκδόσεις Γκοβόστη, σελ. 480, τιμή 22 ευρώ