Δίκαιο


* Μια επιτομή του γενικού Μέρους του Ποινικού Δικαίου από τον Ι. Μανωλεδάκη (εκδόσεις Σάκκουλα).


Ιστορία


* Η Μαρία Κορασίδου υπογράφει το βιβλίο Οταν η αρρώστια απειλεί. Επιτήρηση και έλεγχος της υγείας του πληθυσμού στην Ελλάδα του 19ου αιώνα (εκδόσεις Τυπωθήτω). Ασυλο Ανιάτων, Δρομοκαΐτειο, λοιμοκαθαρτήρια και Σπιναλόγκα, τα αφροδίσια και ο αποκλεισμός του Πειραιά.


Κοσμογραφία


* Η «λειτουργία» της Γης, του ουρανού και του μακρινού αστρικού μας περιβάλλοντος μέσα από το βιβλίο του εμβριθούς γνώστη της αστρονομίας Jayant Vishnu Narlikar Τα 7 θαύματα του Σύμπαντος (μετάφραση Ανδρομάχη Σπανού, εκδόσεις Π. Τραυλός).


Πεζογραφία (ελληνική)


* Δύο ξεχωριστές ερωτικές ιστορίες που διαγράφουν την ψυχολογία της σύγχρονης γυναίκας. Στο μυθιστόρημα Ναταλία και Χριστίνα της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου (εκδόσεις Πατάκη).


* Την ιστορία της ζωής και των τραγουδιών του αφηγείται ο Σταύρος Κουγιουμτζής στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημά του Ανοιχτά παράθυρα με κλειστά παντζούρια, που κυκλοφορεί από τον Κέδρο.


* Από το πεπρωμένο της θέλει να ξεφύγει η Νένα και να ανέβει σε υψηλότερες σφαίρες. Η απογοήτευση όμως και η συντριβή καραδοκούν. Στο μυθιστόρημα της Φανής Μανώλα Καθημερινές Ιστορίες (εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη).


*Το βλέμμα στον τοίχο με τη μαντανία επιγράφεται η συλλογή διηγημάτων του πανεπιστημιακού Βαγγέλη Αυδίκου, με την οποία κάνει το λογοτεχνικό ντεμπούτο του (κυκλοφορεί από τα Ελληνικά Γράμματα).


* Μια ρομαντική ιστορία που αρχίζει στα τέλη του 19ου αιώνα στη Ρωσία και τελειώνει στην Κεφαλλονιά διηγείται ο Τηλέμαχος Μαράτος στο μυθιστόρημά του Βαρδιάνοι (εκδόσεις Κέδρος).


Πεζογραφία (ξένη)


*Ουλές επιγράφει το μυθιστόρημά του ο Σκωτσέζος Toni Davidson (μετάφραση Ρένη Παπαδάκη, εκδόσεις Οξύ). Εικονοκλάστες ψυχίατροι στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συνεργάζονται για να βοηθήσουν με αμφιλεγόμενες μεθόδους άτομα που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική τους ηλικία.


* Μια μαρτυρία για το σύγχρονο Περού και τις καταβολές της πολιτικής βίας αποτελεί το μυθιστόρημα του Αλφρέδο Πίτα Η σκιά και το ίχνος (μετάφραση Κρίτων Ηλιόπουλος, εκδόσεις Opera).


* Τρεις εκ βαθέων συνομιλίες με ισάριθμους απόστολους της γενιάς των μπίτνικ ­ Κέρουακ, Γκίνσμπεργκ, Μπάροουζ ­ στο βιβλίο Τρεις συνομιλίες (μετάφραση Κ. Λυμπέρη, Θ. Σταθόπουλος, Γ.-Ι. Μπαμπασάκης, εκδόσεις Printa).


* Αναζητώντας τη λήθη η Ιζαμπέλ Εμπερχαρντ περιηγείται το Μαγκρέμπ συγγράφοντας «ένα από τα πιο παράξενα και ανθρώπινα ντοκουμέντα που έδωσε ποτέ μια γυναίκα στον κόσμο» (μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου, εκδόσεις Απόπειρα).


Το κάλλος των φυτών


Στο λεύκωμα Μεταμορφώσεις του Γιάννη Παπαματθαίου (εκδόσεις Κοχλίας) περιέχονται 400 φωτογραφίες με αγριολούλουδα της Ελλάδας. Στην προσωπική του συλλογή έχει περί τις 3.000 τέτοιες εικαστικές απεικονίσεις, τις οποίες έχει απαθανατίσει με τον φακό του από το 1970 ως σήμερα.



* Ινδικτος (Δεκέμβριος 2001). Ενα μεγάλο αφιέρωμα στην Ερμηνευτική. Και ακόμη «Ολα τρίζουν επικίνδυνα» και άλλα ποιήματα του Τάκη Βαρβιτσιώτη, «Pervigilium Papadiamantis» του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου, «Ο Μπαχτίν στις Ηνωμένες Πολιτείες» της Σοφί Ολιβιέ και συνέντευξη με τον αρχιτέκτονα Γιώργο Μακρή.


* Περίπλους Ναυτικής Ιστορίας (Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2001). Μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα με σπάνιες φωτογραφίες από τη δράση των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τηλ. 010 4516.264.


* Φολόη (Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2001). «Πολιτισμός και περιβάλλον» της Ν. Γουλανδρή, «Κομματικές φατρίες στην προεπαναστατική Πελοπόννησο» του Δ. Σταματόπουλου. Τηλ. 010 4977.332.


* Φωτογράφος (Φεβρουάριος 2002). Αφιέρωμα στο μεσαίο φορμά και στη Φωτογραφική Συγκυρία 2002 της Θεσσαλονίκης με θέμα «Το βλέμμα του αδελφού μου». Στα βιβλιοπωλεία του κόσμου


Ιστορία


Roy Foster, The Irish History. Telling tales and making it up in Ireland, εκδόσεις Allen Lane – The Penguin Press, σελ. 281, τιμή 20 στερλίνες. Δώδεκα δοκίμια για την ιστορία της Ιρλανδίας από τον θεωρούμενο πιο λαμπρό ιρλανδό συγγραφέα της γενιάς του.


David Womersley, Gibbon and the «Watchmen of the Holy City». The historian and his reputation 1776-1815, εκδόσεις Oxford University Press, σελ. 452, τιμή 65 στερλίνες. Η ανέλιξη του ιστορικού στα πλαίσια της εποχής του.


Κοινωνία


David Garland, The Culture of Control. Crime and social order in contemporary society, εκδόσεις Oxford University Press, σελ. 307, τιμή 19,99 στερλίνες. Η εξέλιξη των μηχανισμών ελέγχου της εγκληματικότητας και της λειτουργίας της δικαιοσύνης από την εποχή του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου ως σήμερα καθώς και οι αλλαγές στις οποίες ανταποκρίνονται.


Theodore Dalrymple, Life at the Bottom. The worldview that makes the underclass, εκδόσεις Ivan R. Dee, σελ. 265, τιμή 20,50 στερλίνες. Ο συγγραφέας, γιατρός με καθημερινή τριβή σε νοσοκομεία και φυλακές, παρατηρεί τους ανθρώπους του υποκόσμου και ερευνά τα χαρακτηριστικά του «πάτου», χωρίς συμπάθεια και έλεος εν τούτοις.


Elisabeth Lasch-Quinn, Race Experts. How racial etiquette, sensitivity training, and New Age therapy hijacked the civil rights revolution, εκδόσεις Norton, σελ. 266, τιμή 19,95 στερλίνες. Υστερα από μια επανάσταση έρχεται ο κατακλυσμός των ανεπιθύμητων παρενεργειών. Το ίδιο συνέβη με τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του πολίτη.


Randall Kennedy, Nigger. The strange career of a troublesome word, εκδόσεις Pantheon, σελ. 226, τιμή 22 δολάρια ΗΠΑ. Οι διακυμάνσεις στην έννοια και στην ιστορία της λέξης «αράπης».


Jonathan Ned Katz, Love Stories. Sex between men before homosexuality, εκδόσεις University Press of Chicago, σελ. 416, τιμή 35 δολάρια ΗΠΑ. Οπως δείχνει ο συγγραφέας, στην Αμερική του 19ου αιώνα ο έρωτας μεταξύ ανδρών ήταν όχι μόνο δυνατός αλλά και ευρέως ανεκτός από την κοινωνία.


Πολιτική




Richard Α. Posner, Public Intellectuals. Α study of decline, εκδόσεις Harvard University Press, σελ. 400, τιμή 20,50 στερλίνες. Ο συγγραφέας ασχολείται με τις παράπλευρες δραστηριότητες των πολιτικών που καταλήγουν, όταν είναι υπερβολικά συχνές, να σβήνουν τη λάμψη του πολιτικού.