«Η θάλασσα είναι η μοίρα του ελληνικού λαού και το ξέρει.
Καλοδεχούμενα και τα καλά και τα κακά από αυτό το σφιχταγκάλιασμα που δεν έχει τελειωμό. Γι’ αυτό σε στιγμές χαλάρωσης, κεφιού και ανεμελιάς του σκάρωσε τραγούδια γλυκύτατα και μερικά λίγο πικρόχολα ­ σαν ανάμνηση από τις σκληρές μάχες με τα κύματα ­, όμως με μια τρυφεράδα θαυμαστή, που δείχνει εκείνη την αξεπέραστη ερωτική τους σχέση». Ο Λευτέρης Δρανδάκης, σκηνοθέτης της παράστασης του Λυκείου των Ελληνίδων που θα δοθεί την προσεχή Παρασκευή στο Ηρώδειο υπό τον τίτλο «Θάλασσα», με τις παραπάνω δηλώσεις του δίνει το στίγμα τής εν λόγω παράστασης.


«Είμαστε εξαιρετικά φιλόδοξοι για τη συγκεκριμένη παραγωγή. Αν και η «Θάλασσα» δεν στηρίζεται σε καινούργιο ρεπερτόριο, οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα ταξίδι με μουσική και τραγούδια που ξεκινούν από τον Πόντο, φθάνουν στο Ιόνιο, για να περάσουν στη συνέχεια στο Αιγαίο και να καταλήξουν στην Προποντίδα» σημειώνει ο Λευτέρης Δρανδάκης. «Μπορεί όλα αυτά να είναι γνωστά και το κοινό να τα έχει ξανακούσει, αλλά όπως παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη παράσταση, δηλαδή ως θεματική ενότητα, αποκτούν μια διαφορετική διάσταση. Μέσα από ένα τεράστιο σε πλούτο ρεπερτόριο έχουμε επιλέξει, κυρίως, τραγούδια που υμνούν τη θάλασσα, τα οποία ερμηνεύουν είτε άνδρες είτε γυναίκες. Τη θάλασσα η γυναίκα την τραγουδά επειδή της παίρνει τον άνδρα. Ο άνδρας την τραγουδά επειδή συμβολίζει το όνειρο, το ταξίδι, τη δουλειά, την αγάπη, τον νέο κόσμο».


Η παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων στο Ηρώδειο θα βασισθεί και στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, και αυτό για να μπορέσουν οι θεατές «να αισθανθούν ακόμη καλύτερα την ατμόσφαιρα της παράστασης» μας εξηγεί ο Λευτέρης Δρανδάκης. Και συνεχίζει: «Τα στοιχεία του νερού και της θάλασσας, για παράδειγμα, θα αποτυπωθούν μέσω videowall αλλά και μέσω των σχετικών ήχων. Το μέρος έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Τσεκλένης. Στόχος μας είναι ­ και γι’ αυτό χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα στοιχεία ­ να μη μιμηθούμε άλλου είδους παραστάσεις αλλά να παρουσιάσουμε κάτι το διαφορετικό». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δοθεί και στην ενδυματολογική επιμέλεια της παράστασης, την ευθύνη της οποίας έχει η Ιωάννα Παπαντωνίου. Οπως επισημαίνει η τελευταία, «επιδίωξή μας και εδώ είναι η παρουσίαση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ενδυματολογικής ποικιλίας. Μπορεί να μην παρουσιάσουμε όλες τις φορεσιές που υπάρχουν στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο λόγω του αριθμού των φορεσιών, αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτε τη σημασία της «Θάλασσας» και πολύ περισσότερο το ενδυματολογικό ενδιαφέρον της. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πιστά αντίγραφα φορεσιών, οι οποίες είναι χειροποίητες και έχουν κατασκευαστεί κάτω από αυστηρή παρακολούθηση».


Στην παράσταση του Ηρωδείου εκτός από τη Χορευτική Ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων συμμετέχουν η Παιδική Χορωδία του Λυκείου υπό τη διεύθυνση του Κώστα Καραμάνου, το παράρτημα της Καλύμνου του Λυκείου, το συγκρότημα Επτανησιακής Μουσικής Βιβής Γκίκα, όπως επίσης μουσικά συγκροτήματα από την Κάρπαθο, τον Πόντο και την Κάλυμνο. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Κερασία Σαμαρά, Ταξιάρχης Χάνος, Ζαχαρίας Καρούνης, μια και σύμφωνα με τον Λευτέρη Δρανδάκη «η συμμετοχή τους είναι απαραίτητη στον βαθμό που η «Θάλασσα» θα έχει θεατρικά στοιχεία», ενώ τραγουδούν η Καίτη Κουλλιά, η Σοφία Παπάζογλου, ο Δημήτρης Κοντογιάννης και ο Γιώργος Ξηντάρης. Η μουσική επιμέλεια είναι του Γιώργου Παπαδάκη.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Η «Θάλασσα», η παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων στο Ηρώδειο την προσεχή Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει στις 21.00, και εισιτήρια προπωλούνται στο ταμείο του Ελληνικού Φεστιβάλ (Σταδίου 4, μέσα στη στοά, τηλ. 3221.459), στο θέατρο Rex (Πανεπιστημίου 48, τηλ. 3301.881, 3817.594) και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (τηλ. 3232.771, 3235.582).