Η ιστορία της τρομοκρατίας στην Ελλάδα άφησε πίσω της πολλά αινίγματα και κενά, τα οποία θα βρουν τις απαντήσεις τους τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι αξιωματικοί της Αστυνομίας και ο εισαγγελέας κ. Γιάννης Διώτης θα ανοίξουν παλιούς φακέλους. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και οι στενοί του συνεργάτες έχουν απαντήσεις για ανοιχτές υποθέσεις, όπως τον ΕΛΑ, την «1η Μάη», τη δολοφονία του αστυνομικού Μπάμπαλη από την οργάνωση «Ιούνης ’78» και τη βόμβα στο Ιντερκοντινένταλ το 1999 που σκότωσε μια κοπέλα. Ομολογίες, καταθέσεις μαρτύρων και άλλα στοιχεία θα δώσουν την ευκαιρία στις αρχές να ξεκαθαρίσουν εκκρεμότητες πολλών ετών. Η εικόνα που αρχίζει να διαφαίνεται δημιουργεί την πεποίθηση ότι 17Ν και ΕΛΑ ξεκίνησαν σαν μια οικογένεια, με έντονες διαφωνίες και πολλά παρακλάδια. Στην οικογένεια μπήκαν και βγήκαν όλα τα γνωστά και άγνωστα ονόματα, το who is who, της ελληνικής τρομοκρατίας. Στον ευρύτερο χώρο όμως της τρομοκρατίας «συνήθεις ύποπτοι» και μικρότερες οργανώσεις είτε επιχειρούσαν να αποδείξουν ότι είναι «αρκετά μάγκες» για να μπουν στον πυρήνα των δύο ιστορικών οργανώσεων είτε πάλι έστηναν δικά τους «μαγαζιά» διεκδικώντας την πρωτοκαθεδρία από τον κ. Γιωτόπουλο ή τους «παππούδες» του Επαναστατικού Συμβουλίου του ΕΛΑ.


Η «ομάδα Χρυσοχοΐδη», ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Νασιάκος, ο αρχηγός της Αντιτρομοκρατικής κ. Σύρος και οι στενοί του συνεργάτες, καθώς και ο κ. Διώτης, νιώθουν αυτές τις ημέρες την εξάντληση ενός μήνα χωρίς ύπνο και σε συνεχή υπερδιέγερση. Ο φόβος ενός λάθους, όπως φάνηκε στην προσπάθεια εντοπισμού του «Αρη», και η δυσκολία στην ανεύρεση των συνεργατών του αρχηγού της 17Ν, σε συνδυασμό με τη Νο 1 προτεραιότητα, που είναι η σύλληψη του Δημήτρη Κουφοντίνα, δεν αφήνουν περιθώρια για να ανοίξουν άμεσα οι υπόλοιποι φάκελοι της τρομοκρατίας. Είναι όμως βέβαιο ότι η διεξαγόμενη ανάκριση για τη 17Ν θα οδηγήσει πολύ γρήγορα στον ΕΛΑ και από εκεί στον υπόλοιπο λαβύρινθο της ελληνικής τρομοκρατίας.


1. Η μηχανή -«φάντασμα»


Η Αστυνομία δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει την πρώτη, ιστορική γραφομηχανή που χρησιμοποιούσε ο συντάκτης των αρχικών προκηρύξεων της «17 Νοέμβρη». Οι ερευνητές δεν ανησυχούν όμως, γιατί ξέρουν ότι τη γραφομηχανή «δάνεισε» στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΛΑ, με τον οποίο ο αρχηγός της 17Ν διατηρούσε στενές σχέσεις. Η γραφομηχανή, αν δεν έχει καταστραφεί, βρίσκεται σε μια από τις αποθηκευτικές γιάφκες του ΕΛΑ, οι οποίες είναι πιθανότατο να αποκαλυφθούν όταν επικεντρωθούν σε αυτόν οι έρευνες. Οι «παππούδες» του ΕΛΑ, κάποιοι εκ των οποίων έχουν πεθάνει, σταμάτησαν τη δράση τους όταν η δημοσιοποίηση των αρχείων της Στάζι αποκάλυψε τα ονόματα τεσσάρων εξ αυτών. Λίγες ημέρες μετά, όπως ακριβώς έκανε και ο Γιωτόπουλος όταν τα δημοσιεύματα του Τύπου τον «φωτογράφισαν», μετέφεραν τα αρχεία τους σε νέα κρησφύγετα.


2. Η δολοφονία Μπάμπαλη


Οι ελληνικές και αμερικανικές αρχές γνωρίζουν με μεγάλη λεπτομέρεια πώς δημιουργήθηκε και τι έκανε ο ΕΛΑ, ενδεχομένως γιατί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του προειδοποιώντας τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι ο ίδιος ήταν ο πιθανότερος στόχος της 17Ν.


Τα στελέχη του ΕΛΑ είχαν συνεχείς συζητήσεις με τον αρχηγό της 17Ν, και μάλιστα συναντήθηκαν μαζί του σε καφενείο της πλατείας Κάνιγγος μετά τη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς τον Δεκέμβριο του 1975. Ο Γιωτόπουλος επιχείρησε να τους πείσει ότι η δολοφονία του σταθμάρχη της CIA «έδειχνε τον δρόμο» για τα επόμενα βήματα αλλά εκείνοι διαφώνησαν. Κομβικό πρόσωπο στη σχέση ΕΛΑ – 17Ν ήταν ο αποκαλούμενος «Σαρδανάπαλος» που έπαιζε και στα δύο ταμπλό και στον οποίο προσέτρεχε ο Γιωτόπουλος όποτε συναντούσε δυσκολίες στη στρατολόγηση νέων μελών.


Μια ομάδα του ΕΛΑ αποφάσισε να αποδείξει στη 17Ν ότι μπορεί και αυτός να κάνει θεαματικές ενέργειες. Γι’ αυτό ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΕΛΑ μαζί με τον Χρήστο Τσουτσουβή δολοφόνησαν τον βασανιστή της χούντας Μπάμπαλη τον Ιανουάριο του 1979 χρησιμοποιώντας ως ταμπέλα την οργάνωση «Ιούνης ’78».


3. Ο Τσουτσουβής και τα «μαγαζιά»


Τη δεκαετία του ’80 ο ανταγωνισμός μεταξύ των μελών του ΕΛΑ και της 17Ν πήρε νέες διαστάσεις. Ο Τσουτσουβής μαζί με δύο «συνήθεις υπόπτους» των Εξαρχείων ιδρύει την «Αντικρατική Πάλη» και επιδίδεται σε ένα μπαράζ ενεργειών που άρμοζαν στον σκληρό του χαρακτήρα. Ο «ζωηρός» τρομοκράτης πήρε μαζί του το 80% των ικανών στελεχών του ΕΛΑ και το μεγαλύτερο τμήμα του οπλοστασίου του. Μετά τη δολοφονία του εισαγγελέα Θεοφανόπουλου, μία ληστεία στο Γαλάτσι και άλλες ενέργειες ο Τσουτσουβής σκοτώνεται το 1985 σε συμπλοκή στου Γκύζη με αστυνομικούς.


Οι αρχές δεν είναι ακόμη βέβαιες αν ο Τσουτσουβής «έφαγε μόνος του το κεφάλι του» λόγω υπερβάλλοντος ζήλου ή αν κάποιοι από τους «παππούδες» θέλησαν να τον «δώσουν» θεωρώντας τον πλέον επικίνδυνο για την ασφάλεια του χώρου των τρομοκρατικών οργανώσεων.


4. Οι «συνήθεις ύποπτοι»


Ο αποκαλούμενος «Σαρδανάπαλος» δεν έπαιξε απλώς κομβικό ρόλο στην υπόθεση της «17 Νοέμβρη» και του ΕΛΑ. Κάποια στιγμή αποφάσισε να συνεργασθεί με όσους είχαν απομείνει στον ΕΛΑ. Ιδρυσε το δικό του «μαγαζί» με ορισμένους «συνήθεις υπόπτους» αλλά και δύο-τρεις νεαρούς οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν από τις αρχές παρά μόνο μερικά χρόνια μετά. Η «1η Μάη» δολοφόνησε τον εισαγγελέα Βερνάρδο, έκανε μαζί με τον ΕΛΑ την επίθεση στο λεωφορείο της Αστυνομίας στο Θησείο καθώς και την απόπειρα δολοφονίας του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Ραυτόπουλου. Οι αρχές έχουν στα χέρια τους στοιχεία από τον φάκελο της «1ης Μάη» που μπορεί να οδηγήσουν στη σύλληψη του συνιδρυτή της 17Ν και γι’ αυτό δεν βιάζονται να τον οδηγήσουν στον ανακριτή με τις καταθέσεις συλληφθέντων.


5. Ο δεύτερος γ κουρού του χώρου


Πέραν του «Σαρδανάπαλου» οι αρχές έχουν εντοπίσει και δεύτερο «παππού» ο οποίος έπαιζε τον ρόλο του «γκουρού» στον χώρο των ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων και βοηθούσε στον εντοπισμό νέων «ταλέντων». Ο άνθρωπος αυτός, σε αντίθεση με τους συνεργάτες του, διακρινόταν για τις αναρχικές του απόψεις και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης σε κύκλους που φλέρταραν με την ιδέα της ένοπλης πάλης. Συνήθιζε μάλιστα να συναναστρέφεται με τους δύο συλληφθέντες για συμμετοχή στη 17Ν, τον Τζωρτζάτο και τον Ψαραδέλλη, στην Εύβοια. Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι για το αν είχε συμμετοχή στη 17Ν ή αν απλώς έπαιζε τον ρόλο «συμβούλου για την εξεύρεση νέων ταλέντων». Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι μαζί με τον «Σαρδανάπαλο» ήταν οι άνθρωποι που βοηθούσαν τον Γιωτόπουλο να βρει στελέχη τη δεκαετία του ’80, χωρίς όμως να έχουν πάντοτε αρμονικές σχέσεις μαζί του.


6. Οι «Επαναστατικοί πυρήνες»


Μία από τις οργανώσεις με μικρή δράση ήταν οι «Επαναστατικοί Πυρήνες», αλλά οι αρχές έχουν πάρει πολύ προσωπικά την υπόθεση της εξάρθρωσής τους γιατί έζησαν από κοντά το δράμα της οικογένειας της κοπέλας που σκοτώθηκε από τη βόμβα που είχαν βάλει στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ. Και σε αυτή την υπόθεση έχει βρεθεί άκρη. Βασικός ύποπτος, για τον οποίο υπάρχουν σημαντικά στοιχεία, είναι άτομο το οποίο προσήχθη στην αρχική φάση της έρευνας για τη 17Ν, λίγο μετά τη σύλληψη του Σάββα Ξηρού.