Το Μπέργκαμο και το ιταλικό ποδόσφαιρο πανηγυρίζουν για τη λαμπρή στέψη της Αταλάντα στο Europa League.

Αν και η φιναλίστ Λεβερκούζεν ήταν αήττητη εφέτος σε όλες τις διοργανώσεις, η καταπληκτική ομάδα του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι σάρωσε στον τελικό που διεξήχθη στο Δουβλίνο κι έφτασε σ’ ένα επιβλητικό 3-0.

Οι «ορομπίτσι» μετέτρεψαν σε θρίαμβο μια υποτιθέμενα ισορροπημένη μάχη που έφερε την υπογραφή του Αντεμόλα Λούκμαν. Ο Νιγηριανός επιθετικός εξέθεσε πολλάκις την άμυνα της Μπάγερ και με χατ τρικ όρισε τη μοίρα του αγώνα.

Ο άνθρωπος του τελικού έδρασε αρχικά στο 12′, εκμεταλλευόμενος την καθυστερημένη αντίδραση του Στάνισιτς. Στο 26′ ήρθε το δεύτερο «χτύπημά» του μ’ ένα καταπληκτικό σουτ, κι αφού ο Τζάκα τού επέτρεπε να φτάσει ανενόχλητος στο ύψος της περιοχής. Τέλος στο 75′ ο Λούκμαν έκανε μία υπέροχη προσποίηση κι εκτέλεσε ξανά τον Κόβαρ.

Σε αυτήν την παράταση της Αταλάντα ο Τσάμπι Αλόνσο έψαχνε για… ασπιρίνες. Ήταν ένα σοκ αυτό που συνέβη για την άτρωτη πρωταθλήτρια Γερμανίας.

Πρόκειται για την πέμπτη διαφορετική ομάδα που κατακτά το τρόπαιο μετά τις Ίντερ, Γιουβέντους, Πάρμα και Νάπολι. Η Ρόμα, η Λάτσιο, η Τορίνο και η Φιορεντίνα έφτασαν μέχρι τον τελικό μένοντας με τη συμμετοχή.

Οι δύο φιναλίστ είχαν ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους στη League Phase του νέου Champions League μέσω των εγχώριων πρωταθλημάτων.

Αταλάντα: Μούσο, Τζαπακόστα (84′ Χάτεμπερ), Τζιμσίτι, Χίεν, Κολάσινατς (46′ Σκαλβίνι), Ρουτζέρι (91′ Τολόι), Έντερσον (68′ Άντριχ), Κουπμάινερς, Ντε Κετελάρε (57′ Πάσαλιτς), Λουκμάν, Σκαμάκα (84′ Τουρέ)

Λεβερκούζεν: Κόβαρ, Στάνισιτς (46′ Μπονιφάς), Τα, Ταπσάμπα, Τζάκα, Παλάσιος, Φρίμπονγκ (81′ Τέγια), Χιντσάπλ, Βιρτς (81′ Σικ), Γκριμάλντο (68′ Χλόζεκ), Αντλί