Η κυρία Πόπη Μανιά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δίδαξε Φυσική. Στη συνέχεια έδωσε εξετάσεις στην Εθνική Τράπεζα και επρώτευσε ανάμεσα σε 24.000 υποψηφίους. Η πρώτη ενασχόλησή της στην τράπεζα ήταν στο Τμήμα Ενεγγύων Πιστώσεων Εξωτερικού. Στη συνέχεια επελέγη να εργασθεί στον αναδυόμενο τότε χώρο του Dealing Room της τράπεζας, όπου και σταδιοδρόμησε επιτυχώς.


Αν θέλετε να ζείτε στους ρυθμούς της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, αν θέλετε να μαθαίνετε τα νέα απανταχού του πλανήτη εν τω γενέσθαι και έχετε γερά νεύρα, καλή υγεία και ανθεκτικό στομάχι, τότε ίσως και εσάς να σας περιμένει μια θέση στον σχετικά νέο για την Ελλάδα χώρο του Dealing Room ή επί το ελληνικότερον στην Αίθουσα Διαπραγματεύσεων μιας σύγχρονης τράπεζας.


«Η παρουσία μας στην τράπεζα θεωρείται δεδομένη από τις 8 το πρωί. Αρχίζει η ενημέρωσή μας. Κατά τις 9.30 αρχίζει η αγορά στην Αθήνα. Στη 1.30 μ.μ. κάθε Παρασκευή έχουμε τη συνεδρίαση του φίξινγκ στην Τράπεζα της Ελλάδος που διαρκεί μία ώρα.


Στις 2 μ.μ. έχει ολοκληρωθεί το κύριο μέρος συναλλαγών με τους πελάτες. Εχουν το δικαίωμα όμως οι πελάτες να κάνουν πράξεις και αργότερα, ως τις 7 μ.μ. Η εργάσιμη ημέρα συνεπώς διαρκεί από τις 8 το πρωί ως τις 7 μ.μ. Από τη στιγμή που αρχίζουν οι συναλλαγές και ώσπου να τελειώσουν είμαστε σε μια διαρκή υπερένταση για να υπερασπίσουμε ταυτόχρονα τα συμφέροντα των πελατών μας αλλά και της τράπεζας» εξηγεί η κυρία Μανιά.


­ Πώς πρέπει να λειτουργεί ένας εργαζόμενος σε Dealing Room;


«Είναι απολύτως απαραίτητο να γνωρίζουμε σε βάθος και με κριτική σκέψη τα δεδομένα των αγορών και πολλές φορές, υπερβάλλοντας ίσως και τις δυνάμεις μας, πρέπει να είμαστε σε θέση να μαντέψουμε τις μελλοντικές κινήσεις στις αγορές. Επίσης πρέπει να κρίνουμε με ποιον τρόπο τα δεδομένα που εισπράττουμε θα επηρεάσουν τις αγορές ώστε να μπορέσουμε να συμβουλεύσουμε επ’ ωφελεία του τον πελάτη αλλά και να μη θέσουμε σε κίνδυνο την τράπεζα. Η εκπαίδευσή μας είναι αδιάλειπτη, ειδικά τώρα που οι αγορές παγκοσμιοποιήθηκαν και γεγονότα που συμβαίνουν στην άλλη άκρη του πλανήτη επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας και πολύ περισσότερο τις αγορές. Η ενημέρωσή μας για τα τεκταινόμενα στον πλανήτη δεν μπορεί να σταματήσει ούτε λεπτό. Ακόμη και μία πλημμύρα στο Πακιστάν μπορεί να επηρεάσει οικονομικά μεγέθη και οικονομικές δραστηριότητες χωρών, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές κτλ. Πρέπει, λοιπόν, εκτός από την ενημέρωση, να έχουμε την ικανότητα συνδυασμού και συγκερασμού των διαφόρων παραμέτρων και να κρίνουμε σε ποιο ποσοστό μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές».


­ Διαθέτει ο ελληνικός τραπεζικός χώρος τέτοια στελέχη σε επάρκεια;


«Πάρα πολλά, και γυναίκες και άνδρες. Στην Εθνική Τράπεζα είμαστε σε ίσο σχεδόν αριθμό οι άνδρες και οι γυναίκες».


­ Από μία γυναίκα δεν χρειάζονται πολλές θυσίες για να ανταποκριθεί σε τόσες απαιτήσεις όπως τις περιγράψατε;


«Ναι, πάρα πολλές. Αυτή η δουλειά όμως έχει πολύ ενδιαφέρον και μας κρατά σε μια διαρκή ζωντάνια. Η αγορά είναι μια ζωή με φοβερή γοητεία. Αισθάνεσαι ότι συμμετέχεις στη διαμόρφωση αυτής της αγοράς και όχι μόνο της χώρας σου αλλά ολόκληρου του κόσμου. Και βέβαια η δουλειά μας προσφέρει τις προοπτικές για μια καλή σταδιοδρομία και για ικανοποιητικές αποδοχές. Οι αμοιβές σε αυτούς τους χώρους, εκτός από τους σταθερούς τραπεζικούς μισθούς, είναι συνδεδεμένες και με την παραγωγικότητά μας».


­ Συνεπώς είναι μια εργασία που θα συνιστούσατε σε ένα νέο ή μια νέα;


«Ναι, αλλά θα του επεσήμανα και τις δυσκολίες και το κόστος που πρέπει να καταβάλει στην προσωπική του ζωή. Ιδιαίτερα στις γυναίκες που μαζί με την εργασία τους έχουν να εκπληρώσουν και τα παραδοσιακά καθήκοντά τους. Βέβαια, οι γυναίκες είναι φτιαγμένες από τη φύση να αντέχουν τα πάντα. Η δουλειά αυτή, επειδή είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για το νευρικό σύστημα, δεν είναι για να ασκείται επί πολλά χρόνια. Αντικειμενικά δεν αντέχεις. Οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί. Αν κάτι αλλάξει στις αγορές, η αδρεναλίνη χτυπά κόκκινο. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι πρέπει να το δοκιμάσει κάποιος».


­ Τι σπουδές απαιτούνται;


«Χρειάζονται οικονομικές γνώσεις σε συνδυασμό με ένα πτυχίο θετικών επιστημών και εξαιρετική και ουσιαστική γνώση τουλάχιστον της αγγλικής γλώσσας. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να του αρέσει να είναι ­ γιατί θα είναι ­ ένας μαθητής στο διηνεκές. Χρειάζονται επίσης ταχύτητα σκέψης, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, εχεμύθεια, επαγγελματισμός ως συνισταμένη αυτών των ιδιοτήτων που είπαμε».


­ Και η συμβουλή σας;


«Θεωρώ θεμιτό οι άνθρωποι να επιδιώκουν μια σταδιοδρομία που δεν θα χρησιμοποιήσουν ως μέσον προβολής. Η ειλικρινής ενασχόληση με την εργασία πιστεύω ότι προσθέτει στη δημιουργία μιας συγκροτημένης προσωπικότητας. Επίσης πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καλός επαγγελματίας με μονομερή ενημέρωση στα θέματα του αντικειμένου με το οποίο ασχολείται. Η ολοκληρωμένη προσωπικότητα που διεισδύει στον συνομιλητή σου απαρτίζεται από πολλές ψηφίδες. Δεν μπορείς να είσαι καλός στη δουλειά σου αν δεν είσαι σε θέση να αρθρώσεις μία λέξη για τα συμβαίνοντα στον κόσμο. Χρειάζονται ευρύτερες γνώσεις. Οι άνθρωποι με τους οποίους συναλλασσόμεθα στον χώρο της ναυτιλίας έχουν μια ευρύτερη παιδεία. Δεν μπορεί λοιπόν εγώ, αν θέλω να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους, να τους μιλώ μόνο για επιτόκια. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη κουλτούρα και από την πλευρά μου, θα αισθανθώ πολύ άβολα. Αλλά είναι και θέμα προσωπικής συγκρότησης και απόλαυσης να βαθαίνεις τις γνώσεις σου. Είναι φιλοσοφία ζωής και γοητεία. Η καλή επικοινωνία σε ανθρώπινο επίπεδο είναι βασικό στοιχείο της σωστής και επιτυχούς επαγγελματικής συμπεριφοράς».