ΠΛΗΡΗΣ ανατροπή δεδομένων στην υπόθεση του «συνδικάτου του εγκλήματος» και τη διερεύνηση των πρόσφατων εν ψυχρώ εκτελέσεων κακοποιών της συμμορίας. Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής που αποκαλύπτει «Το Βήμα», για τη συγκλονιστική υπόθεση δράσης των κατ’ επάγγελμα δολοφόνων, ο Γεώργιος Καλτσάς ­ που δολοφονήθηκε από άγνωστους στις 14 Δεκεμβρίου ­, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν δεκάδες όπλα, αντίθετα με τις αρχικές αναφορές που τον προσδιόριζαν ως άσχετο με τη δραστηριότητα της οργάνωσης, ήταν ο εκτελεστής του «συνδικάτου του εγκλήματος»!


Και η εκτέλεση του εντολοδόχου του «αρχηγού» της συμμορίας και βασικού μάρτυρα στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αποκτά πλέον άλλη διάσταση. Ταυτόχρονα προσδιορίζεται ο ρόλος νέων προσώπων και η εντυπωσιακή διαπλοκή της υπόθεσης…


Στο υπ’ αριθμόν 1045/2/1127 της 22ας Νοεμβρίου 1996, άκρως απόρρητο, διαβιβαστικό έγγραφο του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ­ βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας ­, στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά όλα τα άγνωστα δεδομένα της έρευνας των αξιωματικών της Ασφάλειας για την υπόθεση του «συνδικάτου των εκτελεστών», προσδιορίζεται ο άγνωστος μέχρι στιγμής ρόλος του Γιώργου Καλτσά, αδελφού τού εκ των «ιδρυτών» της σπείρας Βασιλείου Καλτσά:


«Φυσικοί αυτουργοί της ανθρωποκτονίας στις 13.2.93 και ώρα 5.30 π.μ., του οικονομικού διευθυντή του κλαμπ «Mercedes» Ευάγγελου Παρασιάκου στην οδό Αχιλλέως 5 στη Νέα Ερυθραία, ήταν ο Βασίλειος Σούφλας και ο Γεώργιος Καλτσάς του Παναγιώτη και της Ελένης, γεν. 1956 στο Δίο Πιερίας. Την εμπλοκή των συγκεκριμένων ατόμων επιβεβαίωσαν στις από 13.4.95, 6.2.96 και 19.4.96 καταθέσεις τους οι Σούφλας Κωνσταντίνος (σ.σ. αδελφός του άλλου εκτελεστή της οργάνωσης που δολοφονήθηκε από τους συνεργάτες του), Κατηφίδης Θεόδωρος και Νταουντάκης Γεώργιος (σ.σ. ήταν άγνωστη μέχρι στιγμής η παρουσία και η μαρτυρία του συγκεκριμένου ατόμου). Την εντολή εκτέλεσης του Παρασιάκου έδωσε στους Γ. Καλτσά και Β. Σούφλα, σύμφωνα με την από 20.5.96 κατάθεση του Δημητρίου Καπετανάκη, κάποιος επιχειρηματίας με το όνομα «Θέμος».


Σημειώνεται ότι ο Γεώργιος Καλτσάς, παρ’ ότι, σύμφωνα με το περιεχόμενο του διαβιβαστικού εγγράφου της Ασφάλειας, είχε σημαντικότατο ρόλο στη δράση του «συνδικάτου του εγκλήματος» και άμεση επαφή με τον «ζητούμενο» ηθικό αυτουργό των δολοφονιών, ουδέποτε εκλήθη να καταθέσει στις ανακριτικές αρχές. Η κύρια ανάκριση για μια σειρά δολοφονιών, όπως αυτές του ιδιοκτήτη πρατηρίων τσιγάρων Βασίλη Μπαρτζώκα ­ στις 17.12.93 ­, του Ευάγγελου Παρασιάκου και άλλων θυμάτων του «συνδικάτου», η οποία έχει ανατεθεί στον 25ο τακτικό ανακριτή κ. Σταμάτη Παυλίδη και τη διάδοχό του κυρία Πηνελόπη Παρτσαλίδου, δεν έχει ουσιαστικά αρχίσει ακόμη! Η μαρτυρία του Καλτσά, όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα, θα ήταν βαρύνουσας σημασίας για την πρόοδο της σχετικής δικαστικής έρευνας και την πιθανή στοιχειοθέτηση του κατηγορητηρίου για τον εντολέα των δολοφονιών. Ενα χρόνο όμως μετά τη γνώση του ρόλου και της εμπλοκής του από τις διωκτικές αρχές, εξετελέσθη εν ψυχρώ και «εξαλείφθηκε» ο κίνδυνος της μαρτυρίας του για τους κακοποιούς. Ακόμη ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ούτε η σύζυγός του Ντόνα Γουίλκινς Καλτσά, που φέρεται να γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, εκλήθη να καταθέσει, τις τελευταίες ημέρες, για την υπόθεση του «συνδικάτου των εκτελεστών» και τις εντολές που δεχόταν ο δολοφονηθείς σύζυγός της. Οι έρευνες για την εκτέλεση του Γ. Καλτσά εστιάζονται από τις τοπικές αρχές στην εμπλοκή του 36χρονου κακοποιού Κ. Χιρβαντίδη, ο οποίος με τους εκτελεστές πρώτης γενεάς του συνδικάτου Βασίλειο Καλτσά, Αντώνη Δίπλα και τον εκτελεστή του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας Μ. Αδαμαντίδη είχαν δραπετεύσει τον Αύγουστο από τις φυλακές της Κέρκυρας. Ο Χιρβαντίδης, ο οποίος συμμετείχε σε σειρά ληστειών και ήταν ένας εκ των δολοφόνων του άτυχου 27χρονου κρατούμενου Δημήτρη Καραμούτη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης ­ στις 16 Νοεμβρίου 1995 ­ στις φύλακες Κορυδαλλού, φαίνεται να δρα μετά από άνωθεν εντολές…


Τα έγγραφα του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής όμως, που αποκαλύπτει «Το Βήμα», περιέχουν σειρά νεότερων στοιχείων και «φωτίζουν» άγνωστες πλευρές αυτής της υπόθεσης.


Οπως προκύπτει από το διαβιβαστικό της Ασφάλειας, την εντολή για την εκτέλεση του ζεύγους Κατσαφαρέα ­ στις 15.4.90 στο Οίτυλο Λακωνίας ­ είχε δώσει στον Βασίλειο Σούφλα ο Αντώνης Δίπλας, που συμμετείχε με τον Χιρβαντίδη στην απόδραση της Κέρκυρας.


Ηθικός αυτουργός στη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρατηρίων τσιγάρων Βασίλη Μπαρτζώκα φέρεται η ανιψιά του Βασιλική Γκούφα, η οποία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο έγγραφο της Ασφάλειας, «είχε βαφτίσει το παιδί του Γεωργίου Φραγκογιάννη (σ.σ. έχει κατηγορηθεί για προστασία νυκτερινών κέντρων και εκτελέστηκε από τον εκτός υπηρεσίας αστυνομικό Ηρακλή Νικολόπουλο), ενώ διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με τον αδελφό του Βασίλη Φραγκογιάννη. Ακόμη είχε έλθει μέσω αυτών σε επαφή με τον ιδιοκτήτη νυκτερινών κέντρων Θέμο Καλαποθαράκο».


Ο Καλαποθαράκος ­ σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής ­ «για μεγάλο χρονικό διάστημα έκρυβε στο σπίτι του τον καταζητούμενο Βασίλη Σούφλα, ενώ ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αυτός διέμενε με το όνομα «Στέφανος Μακρής» σε ξενοδοχείο της οδού Βασιλέως Γεωργίου στη Γλυφάδα. Στο ίδιο ξενοδοχείο σύχναζαν οι Καλαποθαράκος, Νταουντάκης, Σούφλας, Κούσης και Κατηφίδης».


Στο διαβιβαστικό επισημαίνεται επιπλέον ότι «σύμφωνα με μαρτυρίες των αλβανών κακοποιών Λάμη, Σάφου και Αννου οι αδελφοί Φραγκογιάννη και ο Καλαποθαράκος, για τους οποίους εργάζονταν, προχωρούσαν στην προστασία δεκάδων νυκτερινών κέντρων της πρωτεύουσας και κυρίως της παραλιακής λεωφόρου διαχωρίζοντας τις ζώνες επιρροής και ελέγχου τους».


Σημειώνεται ακόμη ότι εκτός των Βασιλείου και Γεωργίου Καλτσά πρέπει να θεωρείται νεκρός και ο τρίτος εκ των εκτός φυλακής συμμετεχόντων στη δράση του «συνδικάτου εγκλήματος»· ο πρώην λεσχάρχης Αλέξανδρος Ζεκερίδης, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στην απαγωγή ­ την 1.9.94 ­ του Ηλία Ορφανού και τα ίχνη του οποίου χάθηκαν λίγες ημέρες μετά την προ μερικών μηνών αποφυλάκισή του. Η εξόντωση των μελών της σπείρας συνεχίζεται…


Αναφέρεται, τέλος, ότι στο πολυσέλιδο απόρρητο ενημερωτικό έγγραφο της Ασφάλειας προσδιορίζεται και ο περίεργος ρόλος του πρώην αστυφύλακα των ΕΚΑΜ Μιχάλη Χαϊτά, ο οποίος, όπως αποκαλύπτεται σε αυτό, «φιλοξενούσε στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη τον δολοφόνο Βασίλη Σούφλα»! Ο Χαϊτάς, που υπέδειξε ακολούθως στις αρχές τον χώρο όπου ετάφη ο Σούφλας, ενεπλάκη ­ τον Οκτώβριο του 1996 ­ στη ληστεία του σουπερμάρκετ «Σκλαβενίτης» στο Χαλάνδρι, αφού φέρεται ως ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου με το οποίο πραγματοποιήθηκε η ληστεία. Σημειώνεται ότι στην 9η τακτική ανακρίτρια κυρία Μαρία Λεπενιώτη, που ασχολείται με τη συμμετοχή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σε κυκλώματα προστασίας νυχτερινών κέντρων, έχει αποσταλεί ένας ογκώδης φάκελος χειρόγραφων σημειώσεων που αποδίδονται στον εν λόγω αξιωματικό που ενεπλάκη στην υπόθεση του συνδικάτου του εγκλήματος. Τα χειρόγραφα αυτά είναι λίστες μπαρ και λεσχών για είσπραξη ποσών δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών έναντι παροχής προστασίας. Ενα από τα χειρόγραφα είναι σχέδιο εκρηκτικού μηχανισμού που έχει το όνομα του διοικητή Ασφάλειας Ηρακλείου Κ. Σολδάτου και κάποιων συνεργατών του! Σημειώνεται ότι ο κ. Σολδάτος ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο στόχος βομβιστικής επίθεσης. Ο φάκελος για την υπόθεση Χαϊτά απεστάλη από την ανακρίτρια στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.


Και ο προβληματισμός των διωκτικών αρχών για τον πιθανό συνδυασμό αυτών των στοιχείων με το δεδομένο της ανεύρεσης του οπλοστασίου Καλτσά είναι έντονος… Το χρονικό της συμμορίας


ΣΤΗΝ ομάδα των κατ’ επάγγελμα δολοφόνων συμμετείχαν αρχικά οι Αντώνης Δίπλας, Βασίλης Καλτσάς, Κώστας Ναστούλης, Βασίλης Σούφλας και Θεόδωρος Κατηφίδης. Η ομάδα αυτή εξαρθρώθηκε τον Αύγουστο του 1992, όταν τα περισσότερα μέλη της συνελήφθησαν σε εξοχική κατοικία στο Πόρτο Γερμενό. Οι Σούφλας και Κατηφίδης όμως απέφυγαν τη σύλληψη και μαζί με τους Σωτήρη Κούση, Κωνσταντίνο και Βασίλειο Ανδρεάδη, Δημ. Καππέ και τον (όπως αποδεικνύεται σήμερα) Γεώργιο Καλτσά ήσαν οι κακοποιοί δεύτερης γενεάς της εγκληματικής συμμορίας. Ευθύνονται για σειρά εγκληματικών ενεργειών, όπως οι ανθρωποκτονίες των Ευάγγελου Παρασιάκου, Βασίλειου Μπαρτζώκα, Εμμανουήλ Σαμίου, και για τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα της Νιγρίτας Σερρών, όπου εξετέλεσαν τον ταμία της Γιώργο Καραγκιόζη. Στη δίκη για την υπόθεση αυτή, που διεξήχθη προ ολίγων ημερών στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, οι Σ. Κούσης και Κ. Ανδρεάδης καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 25 ετών.