«Ας αποδείξουν και οι δύο ότι έχουν ευρωπαϊκή στόφα»


Μετά το στραπάτσο του Παναθηναϊκού στο «Φριούλι» (3-0 από την πρωτάρα στον θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ, Ουντινέζε) και το κάζο του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης» (1-3 από την παραπαίουσα στο πρωτάθλημα Νορβηγίας Ρόζενμποργκ ), οι πιθανότητες να υπάρξει ελληνική εκπροσώπηση στη φάση των «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης έχουν ελαχιστοποιηθεί, αν δεν έχουν εξαφανιστεί. Ωστόσο ο Βασίλης Τσιάρτας εξακολουθεί να πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα και στην ελληνική νοοτροπία τονίζοντας ότι «μόνο στην Ελλάδα φέρνουμε την καταστροφή ύστερα από μία ήττα» και… παρακινώντας τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να πιστέψουν στο «θαύμα» της πρόκρισης: «Ας αποδείξουν ότι έχουν την ευρωπαϊκή στόφα και τη δύναμη να σηκώσουν το κεφάλι στις δυσκολίες». Ο διεθνής μέσος ήταν πραγματικός χείμαρρος μιλώντας στο «Βήμα». Οχι απλώς ανέλυσε εμπεριστατωμένα τους αντιπάλους των Ερυθρολεύκων και των Πρασίνων στο Τσάμπιονς Λιγκ αυτή την εβδομάδα (Ρεάλ Μαδρίτης και Βέρντερ Βρέμης αντιστοίχως), αλλά χωρίς να μασάει τα λόγια του (όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του) εστίασε στη… ρίζα του κακού για τις απογοητευτικές εμφανίσεις του Παναθηναϊκού. Δεν άφησε ασχολίαστες τις τελευταίες δηλώσεις του Ριβάλντο και του Εμάνουελ Ολιζαντέμπε, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται ο Παναθηναϊκός και την τακτική που ακολουθεί ο προπονητής της ομάδας Αλμπέρτο Μαλεζάνι.


ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ («Μπερναμπέου», Τετάρτη 21.45, Mega) «Να σπείρει την ανησυχία στην εξέδρα»


Σύμφωνα με τον Βασίλη Τσιάρτα, ο Ολυμπιακός έχει δύο επιλογές στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» την ερχόμενη Τετάρτη: «’H να βγει στον αγωνιστικό χώρο με φόβο και δέος, οπότε η Ρεάλ μπορεί να τον διαλύσει, ή να παραταχθεί με αποφασιστικότητα και πίστη ότι είναι ικανός να αντιπαραθέσει το δικό του παιχνίδι. Μόνο έτσι μπορείς να πάρεις κάποιο θετικό αποτέλεσμα εκεί μέσα και δεν νομίζω ότι ο κ. Σόλιντ δεν το ξέρει αυτό».


-Πιστεύεις αλήθεια ότι υπάρχει ελληνική ομάδα που μπορεί να επιβάλει το παιχνίδι της μέσα στην έδρα της Ρεάλ με 80.000 οπαδούς στο πλευρό της Βασίλισσας;


«Εγώ δεν μπορώ να διαγνώσω άλλον τρόπο αντιμετώπισης. Διαφορετικά μόνο στην τύχη μπορεί να ποντάρει μια ομάδα για να πάρει επιθυμητό αποτέλεσμα εκεί μέσα. Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού πρέπει να έχουν καλή ψυχολογία για να αντεπεξέλθουν στην πίεση. Να έχουν θράσος και τόλμη, να βγουν στο γήπεδο και να πιστεύουν αληθινά ότι είναι ένα ματς από το οποίο μπορούν να πάρουν θετικό αποτέλεσμα. Μπορεί η Ρεάλ αυτή την εποχή να ψάχνεται, αν όμως σε βρει… μπόσικο μπορεί να σε διαλύσει. Εχω αγωνιστεί αρκετές φορές σε αυτό το γήπεδο και ξέρω ότι το κοινό της είναι ένα από τα πιο απαιτητικά στον κόσμο. Αν διαπιστώσει ότι ο αντίπαλος επιβάλει τον ρυθμό του και αντιστέκεται, αν εν προκειμένω αντιληφθεί ότι ο Ολυμπιακός έχει απαντήσεις στα αγωνιστικά ερωτήματα των Μερένγκες, τότε θα δυσανασχετήσει. Θα ακουστούν μουρμούρες, γκρίνιες και αυτό θα μεταφερθεί στους ποδοσφαιριστές της Ρεάλ. Αλλά ακόμη και αν κάτι πάει στραβά και ο Ολυμπιακός δεχθεί γκολ, οφείλει να επιδείξει ψυχραιμία και θέληση. Πρέπει να συμπεριφερθεί σαν να μη συνέβη τίποτα».


-Ωραία όλα αυτά, πώς όμως φθάνεις στο 30′ χωρίς να δεχθείς γκολ, ώστε να τους μεταφέρεις το άγχος; Και ποια τακτική στο εξασφαλίζει;


«Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού οφείλουν να έχουν ταχύτητα στη σκέψη τους. Πρέπει επίσης να φροντίσουν ώστε να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερη κατοχή της μπάλας, να είναι ψύχραιμοι και να αλλάζουν γρήγορες πάσες. Προσοχή όμως, άλλο γρήγορα και άλλο βιαστικά. Βιαστικά σημαίνει λάθη άρα και περισσότερες ευκαιρίες στον αντίπαλο για γρήγορες επιθέσεις και περισσότερες φάσεις. Δεν πρέπει να δώσει την εντύπωση στη Ρεάλ ότι το ματς είναι εύκολο γι’ αυτήν. Κατά τη γνώμη μου ο Ολυμπιακός πρέπει να πιέσει τη Ρεάλ ψηλά, στο ύψος της μεγάλης περιοχής της, ώστε να την αναγκάσει να παίξει με μακρινές πάσες από την άμυνα. Εχει αποδειχθεί ότι προβληματίζεται όταν ο αντίπαλος την αντιμετωπίζει κατά αυτόν τον τρόπο. Θα είναι λάθος αν ο Ολυμπιακός της δώσει χώρο και ταμπουρωθεί πίσω από τη μεσαία γραμμή. H Ρεάλ διαθέτει ποδοσφαιριστές που έχουν άριστη τεχνική κατάρτιση και μεγάλη αντίληψη του παιχνιδιού, και αυτό σημαίνει ότι βρίσκει τον τρόπο να δημιουργεί φάσεις για γκολ σε πολύ κλειστό χώρο. Αντιθέτως, όταν ο αντίπαλος της στερεί την μπάλα, τότε την αποδιοργανώνει και προκαλεί τη βιασύνη των ποδοσφαιριστών της και κατ’ επέκταση τη μουρμούρα στις εξέδρες».


-Να υποθέσω ότι είσαι από εκείνους που θεωρούν ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει για τον Ολυμπιακό;


«Είναι μεγάλο λάθος να πάψεις να πιστεύεις και να μην έχεις στόχους στο ποδόσφαιρο. H εύκολη απογοήτευση είναι ελληνικό φαινόμενο με παγκόσμια μοναδικότητα! Αυτό έλειπε να είχαν τελειώσει όλα έπειτα από μια ήττα. Το κάζο που υπέστησαν από τη Ρόζενμποργκ οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού πρέπει να τους γίνει μάθημα. Πίστεψαν ότι είναι εύκολος αντίπαλος, την αντιμετώπισαν χαλαρά, νόμιζαν ότι θα τη νικήσουν με τις φανέλες. Τον αντίπαλο τον κάνεις να φαίνεται του χεριού σου με την απόδοσή σου και όχι με τα λόγια. Μόνο στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι υπάρχουν εύκολα ματς σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις».


-Αν σου ζητούσα να επιλέξεις έναν ποδοσφαιριστή από τη Ρεάλ, ποιον θα ξεχώριζες;


«Καλό θα είναι για τον Ολυμπιακό να μην παίξει ο Ζιντάν (σ.σ. είναι τραυματίας και παραμένει άγνωστο αν θα προλάβει το ματς). Ποιον όμως να ξεχωρίσεις από αυτήν την ομάδα; Υπάρχουν ο Ρομπίνιο, ο Ραούλ, ο Ρομπέρτο Κάρλος, ο Ρονάλντο, ποδοσφαιριστές που μπορούν να πάρουν μόνοι τους ένα ματς».


Γιατί ο Λουξεμπούργκο αντιγράφει τη Βραζιλία


Σε μια περίοδο που ο προπονητής Βαντερλέι Λουξεμπούργκο δέχεται διαρκή «πόλεμο» και αμφισβητείται έντονα από τον ισπανικό Τύπο για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται η Ρεάλ, μαζί του κρίνεται και η (πρωτοποριακή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) διάταξη «4-2-2-2» την οποία εφαρμόζει τέλεια μόνο η Εθνική Βραζιλίας. Ενα σύστημα χωρίς άκρα (καθώς οι δύο πλάγιοι μπακ πρέπει να παίζουν όλη την πλευρά και μοιραία έχουν λιγότερες προωθήσεις) στο οποίο επιμένει ο διοπτροφόρος προπονητής, γιατί όπως εξηγεί ο Τσιάρτας, «το βραζιλιάνικο στοιχείο είναι έντονο στην ομάδα του αλλά και διότι στο ρόστερ της Ρεάλ υπάρχουν ελάχιστοι ακραίοι χαφ (σ.σ. ειδικά μετά την αποχώρηση των Λουίς Φίγκο και Σαντιάγκο Σολάρι) και πολλοί μέσοι με ικανότητες να παίζουν κάθετο ποδόσφαιρο. Επίσης ο Ρομπέρτο Κάρλος έχει μεγαλώσει και πρέπει να κάνει συντήρηση δυνάμεων, ενώ ο Σαλγκάδο δεν έχει τις ικανότητες να παίξει όλη την πλευρά το ίδιο καλά».


Τι πιστεύει ο διεθνής μέσος για τη συγκεκριμένη τακτική; «Αυτή είναι η φιλοσοφία του προπονητή και αυτή εφαρμόζει. Δεν είναι εύκολο να αφομοιωθεί από τη μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να αποδώσει καρπούς. Προσωπικά είμαι υπέρμαχος του κάθετου ποδοσφαίρου, γιατί πιστεύω ότι είναι ο πιο ιδανικός τρόπος να δημιουργήσεις φάσεις για γκολ. Εξυπακούεται ότι για τη Ρεάλ πρωτίστως μετρούν τα αποτελέσματα και αυτό κάνει πιο δύσκολη τη δουλειά του Λουξεμπούργκο».Οσον αφορά την αγωνιστική κατάσταση των Μερένγκες, ο Τσιάρτας επισημαίνει: «H Ρεάλ δεν ξεκίνησε καλά. Αγόρασε πολλούς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στον κάθετο άξονα και δείχνει να ψάχνεται. Νομίζω όμως ότι αυτό την καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη, καθώς όταν παίζεις στα όρια συνήθως κάνεις και το μεγάλο ξέσπασμα».


Το αντάρτικο του Ριβάλντο και η έκρηξη του Ολιζαντέμπε * Γιατί ο Τσιάρτας διαφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις του Βραζιλιάνου και γιατί δικαιολογεί τα… καρφιά του «Μανόλη» κατά συμπαικτών του


Δεκτικός στο να καταθέσει την άποψή του περί παντός (ποδοσφαιρικού) επιστητού, ο Βασίλης Τσιάρτας σχολίασε το… αντάρτικο του Ριβάλντο κατά του Τροντ Σόλιντ αλλά και το ξέσπασμα του Εμάνουελ Ολιζαντέμπε κατά κάποιων συμπαικτών του μετά το ματς με τον Λεβαδειακό. Διαφωνεί κάθετα με την πράξη του πρώτου, θεωρεί δικαιολογημένη την αντίδραση του δεύτερου. Είπε λοιπόν:


Για τον Ριβάλντο: «Από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, το γραφείο του κ. Σόλιντ -όπως και πέρυσι εκείνο του κ. Μπάγεβιτς -είναι πάντοτε ανοιχτό για τους ποδοσφαιριστές. Ο Ριβάλντο επέλεξε την αντίδραση μέσω της δημοσίας οδού και δεν μπορώ να καταλάβω πού αποσκοπούσε η συγκεκριμένη ενέργειά του. Νομίζω ότι ήταν μια σπασμωδική αντίδραση με σκοπό να δικαιολογηθεί επειδή δεν παίζει καλά. Ψάχνει άλλοθι για τις κακές εμφανίσεις του. Και να διευκρινίσουμε κάτι ακόμη, ο Ριβάλντο δεν παίζει δεξιά, ξεκινάει από δεξιά! Εχει μεγάλη διαφορά το ένα από το άλλο. Ο ρόλος που του έχει αναθέσει ο προπονητής τού δίνει πολλές επιλογές και μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Εγώ σε αυτήν τη θέση πέτυχα 26 γκολ στο πρωτάθλημα με την AEK. Απλά έχεις περισσότερο χώρο να διανύσεις και χρειάζεται καλύτερη φυσική κατάσταση και ίσως γι’ αυτό ο Ριβάλντο θέλει να παίζει πίσω από τον φορ, ώστε να κινείται σε μικρότερο χώρο».


Για τον Ολιζαντέμπε: «Για να φθάσει σε αυτό το σημείο, πρέπει να έχει αγανακτήσει ο άνθρωπος με όσα βλέπει. Δεν βρίσκω τις δηλώσεις του κακές και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν είχε δόλο. Είναι από τους παλαιότερους ποδοσφαιριστές στην ομάδα πλέον και έχει δει πολύ καλύτερες καταστάσεις. Βλέπει ότι η ομάδα δεν αποδίδει, διαπιστώνει ότι ο Παναθηναϊκός δεν παίζει το ποδόσφαιρο που μπορεί και που πρέπει να παίζει και γι’ αυτό αποφάσισε να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου. Προφανώς διαπιστώνει ότι δεν είναι σε θέση να το κάνει ο προπονητής και αποφάσισε να ενεργήσει αυτόνομα».


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – BEPNTEP ΒΡΕΜΗΣ (ΟΑΚΑ, Τρίτη 21.45, NET) «Ο Μαλεζάνι δεν ταιριάζει στο Τριφύλλι» Υπαίτιος για τα… χάλια των Πρασίνων είναι ο ιταλός τεχνικός, ενώ οι νεοαποκτηθέντες αστέρες Κονσεϊσάο και Μπίστσαν δεν έχουν πολλά περιθώρια να βελτιώσουν την ως τώρα εικόνα τους


Τη στιγμή που οι διοικούντες, ο προπονητής και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού περιμένουν την αγωνιστική αφύπνιση των Φλάβιο Κονσεϊσάο και Ιγκόρ Μπίστσαν, οι οποίοι έχουν αποκαρδιώσει άπαντες με τις ως τώρα εμφανίσεις τους, ο Βασίλης Τσιάρτας ενίσταται! Οχι επειδή δεν παραδέχεται την αγωνιστική αξία των δύο αμυντικών μέσων του Τριφυλλιού αλλά διότι πιστεύει ότι πάνω – κάτω είδαμε την γκάμα των κινήσεων και δυνατοτήτων τους την ώρα του αγώνα και δεν πρέπει να περιμένουμε πολύ περισσότερα…


«Εγώ πιστεύω ότι έχουμε δει το 70% από αυτά που μπορούν να κάνουν μέσα στο γήπεδο. Δεν περιμένω μεγάλη βελτίωση από αυτούς τους δύο ποδοσφαιριστές. Δεν μπορώ να παραβλέψω ότι έχουν καλά στοιχεία, όπως η μεταβίβαση και οι σωστές τοποθετήσεις στον άξονά τους, αυτά όμως δεν φθάνουν για να κάνουν τη διαφορά σε μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο δεν φταίνε αυτοί… Μερικές φορές δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις και κατ’ επέκταση περισσότερες απαιτήσεις από ποδοσφαιριστές που έχουν ταβάνι δυνατοτήτων. Ολα αυτά βέβαια σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο που προωθείται μια μεταγραφή. Το πώς πλασάρεται στα MME, πώς περνάει στον κόσμο και αν εξυπηρετεί επικοινωνιακούς σκοπούς. Επαναλαμβάνω ότι και οι δύο ποδοσφαιριστές έχουν δυνατότητες, δεν πρέπει όμως να περιμένουμε και θαύματα».


-Δηλαδή το πρόβλημα του Παναθηναϊκού εντοπίζεται στην απόδοση των δύο συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών; ‘H υπάρχουν και άλλες παράμετροι που παίζουν ρόλο;


«Σαφώς και δεν φταίνε μόνο οι δύο προαναφερθέντες. Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού εντοπίζεται στην τακτική που ακολουθεί. Οι δύο αμυντικοί μέσοι παίζουν πολύ πίσω, με συνέπεια η απόσταση της συγκεκριμένης γραμμής από την επίθεση να είναι μεγάλη. Αυτό αναγκάζει τον Γκονζάλες να γυρνάει πολύ πίσω για να ζητήσει την μπάλα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τους επιθετικούς. Τα μοντέρνα αμυντικά χαφ κάνουν τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Εκτός από το να λειτουργούν άψογα ανασταλτικά, πρέπει και να πασάρουν καλά και γρήγορα, να βγάζουν την ομάδα μπροστά με άρτιο τρόπο είτε σε ανοιχτό γήπεδο, είτε απέναντι σε κλειστή άμυνα και βέβαια να σκοράρουν. Αυτά δεν τα έχουμε δει από τον Μπίστσαν και τον Κονσεϊσάο και κατά συνέπεια διαπιστώνουμε τον αντίκτυπο που υπάρχει στο παιχνίδι του Γκονζάλες. Δεν μπορεί ένας ποδοσφαιριστής με μεγάλη αξία και σπουδαίες επιτελικές ικανότητες να χαραμίζεται γυρνώντας πίσω από τη μεσαία γραμμή για να κουβαλήσει την μπάλα».


-Για όλα αυτά που λες δεν οφείλει να μεριμνήσει ο προπονητής; Θεωρείς ότι ο Μαλεζάνι φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την εικόνα που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός;


«Εγώ αυτό που διαπιστώνω είναι μια αμυντική φιλοσοφία σε μια ομάδα που πρέπει να νικάει και να παίζει καλό ποδόσφαιρο γιατί έτσι είναι μαθημένη και γιατί αυτό αρέσει στους οπαδούς της. Ο Μαλεζάνι «χτίζει» την ομάδα του από την άμυνα με πρώτο στόχο να μη δεχθεί γκολ. Αυτό κατά την άποψή μου δεν ταιριάζει με τη φιλοσοφία που πρέπει να έχει ο Παναθηναϊκός ως ομάδα. H επιθετική γραμμή είναι αποκομμένη, η μπάλα δεν φθάνει σχεδόν ποτέ στον Ολιζαντέμπε και στον Γκέκα, ενώ ο Γκονζάλες παίζει πιο πίσω από εκεί που πρέπει. Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που δεν έχει ρυθμό, ούτε σχέδιο μέσα στο γήπεδο. Οταν η μπάλα πηγαίνει στα ακραία μπακ δεν ξέρουν τι να την κάνουν. Οι αμυντικοί χαφ δεν παίρνουν τις πρωτοβουλίες που πρέπει και δεν ανεβαίνουν ψηλά. Πολλά πράγματα υπολειτουργούν».


-Δηλαδή να φύγει ή να μείνει ο Μαλεζάνι;


«Αναλόγως τι θέλει ο καθένας, δεν θα το αποφασίσω εγώ αυτό. Εγώ ξέρω ότι με τον Ολυμπιακό δεν δημιούργησαν έστω μία φάση της προκοπής, ήταν εντελώς ακίνδυνοι. Απέναντι στην Ουντινέζε έκαναν όλη κι όλη μία ευκαιρία (σ.σ. το δοκάρι από την εκτέλεση φάουλ του Γκονζάλες) και αυτή ήταν από στημένη φάση. Με τον Ιωνικό κατάφεραν να κερδίσουν ένα πέναλτι από λάθος αμυντικού και να ισοφαρίσουν το ματς. Στη Λιβαδειά -και αυτό το λέω χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τον Λεβαδειακό -δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις ποια ήταν η ομάδα που μόλις είχε ανέβει την κατηγορία. Οπότε τι να λέμε τώρα; Εγώ δεν είμαι υπέρ του να φεύγουν οι προπονητές. Αρκεί βέβαια να έχουν πλάνο και τρόπους αντίδρασης όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Και αυτό δεν το έχω δει ως τώρα από τον Παναθηναϊκό».


Τριπλέτα φωτιά με Κλόζε, Κλάσνιτς και Μικού


Μετά την ήττα (3-0) από την Ουντινέζε η τύχη του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ εξαρτάται στον μέγιστο βαθμό από τον αγώνα της Τρίτης με τη Βέρντερ Βρέμης στο ΟΑΚΑ. Ωστόσο, το ίδιο ισχύει και για τους Πράσινους της Γερμανίας, οι οποίοι στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ ηττήθηκαν (0-2) στο «Βέσερ Στάντιον» από την Μπαρτσελόνα και δεν έχουν περιθώρια για νέα απώλεια βαθμών.


«Ακόμη και η ισοπαλία θα είναι κακό αποτέλεσμα και για τις δύο ομάδες. Περισσότερο βέβαια για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος θα κληθεί στη συνέχεια να αντιμετωπίσει δύο φορές την Μπαρτσελόνα και ακόμη μία τη Βέρντερ εκτός έδρας» επισημαίνει ο Βασίλης Τσιάρτας, ο οποίος σκιαγραφεί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πρωταθλητών Γερμανίας το 2004.


«Ολοι ξέρουμε ότι η μεγάλη δύναμη της Βέρντερ εντοπίζεται στην επιθετική γραμμή της. Οι Κλόζε και Κλάσνιτς βρίσκονται με κλειστά μάτια και πίσω τους υπάρχει ο Μικού σε ένα σύστημα 4-4-2 με ρόμβο στη μεσαία γραμμή. Επιπλέον οι τρεις τους έχουν εκπληκτική φυσική κατάσταση και αυτό τους επιτρέπει να πιέζουν την αντίπαλη άμυνα σχεδόν από την περιοχή της. Το πρόβλημα που έχω εντοπίσει εστιάζεται στη συνεργασία του κεντρικού αμυντικού διδύμου (σ.σ. αποτελούμενο από τον Βραζιλιάνο Νάλντο και τον Δανό Λεόν Αντρέασεν), το οποίο αν πιεστεί κάνει εύκολα το λάθος. Βέβαια ο Παναθηναϊκός για να έχει τύχη στο συγκεκριμένο ματς πρέπει πρωτίστως να βελτιώσει και μάλιστα στο μέγιστο βαθμό τη λειτουργία του σε όλες τις γραμμές. Δεν πρέπει να δώσει την μπάλα στους Γερμανούς, γιατί ξέρουν να παίζουν καλά σε κλειστό χώρο, πρέπει να τους πιέσει ψηλά και να αποκτήσει σχέδιο μέσα στον αγωνιστικό χώρο».