Με κεντρικό σύνθημα «Οχι στον Πόλεμο» χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας διαδήλωσαν χθες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με αφορμή τη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ελληνική πρωτεύουσα αλλά και τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ. Στην Αθήνα έγιναν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις ­ στα Προπύλαια, στην Παλιά Βουλή και στην πλατεία Συντάγματος.


Στις 11 π.μ. άρχισε η προσέλευση των πρώτων διαδηλωτών στα Προπύλαια ­ μέλη του ΠΑΜΕ και της «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003» ­, οι οποίοι κρατούσαν ένα πανό με παραστάσεις από την Γκερνίκα, το έργο του Πικάσο που έγινε σύμβολο της ειρήνης και των δεινών του πολέμου. Την ίδια ώρα τα μέλη της οργάνωσης «Πρωτοβουλία Αγώνα – Θεσσαλονίκη 2003» συγκεντρώνονταν στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη (Παλιά Βουλή) φωνάζοντας «Οχι στη βαρβαρότητα του πολέμου» αλλά και συνθήματα υπέρ των κατηγορουμένων ως μελών της «17 Νοέμβρη». Στο Σύνταγμα βρίσκονταν η Πρωτοβουλία «Θεσσαλονίκη – Αντίσταση 2003» και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, τα μέλη των οποίων ενώθηκαν γύρω στη 1.30 μ.μ. με τους διαδηλωτές των άλλων δύο συγκεντρώσεων σε μια ενιαία πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.


Την ώρα που οι διαδηλωτές ξεκινούσαν την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, στο Πεντάγωνο τα μέλη της οργάνωσης «Συμμαχία: Σταματήστε τον πόλεμο» με «όπλα» τους τη μουσική και έργα ζωγραφικής προχωρούσαν σε συμβολική κατάληψη του Πενταγώνου. Μαθητές και φοιτητές με πανό, σκίτσα, φωτογραφίες, έργα ζωγραφικής, όλα με αντιπολεμικό περιεχόμενο, κάλυψαν τη σιδερένια περίφραξη εμπρός από την πύλη, ενώ τα μουσικά συγκροτήματα Ηχόδραση, Στοίχημα, Συντέλεια με κρουστά και μελωδίες έδιναν τον δικό τους τόνο στη συγκέντρωση.


Αντιπολεμικό ήταν το κλίμα και στη Θεσσαλονίκη όπου τρεις οργανώσεις, η «Θεσσαλονίκη 2003», το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» πραγματοποίησαν πορεία προς το Γ’ Σώμα Στρατού και το αμερικανικό προξενείο της πόλης.


* Σήμερα, ο κύριος όγκος των αντιπολεμικών διαδηλώσεων μεταφέρεται στα Χανιά, όπου κινήσεις ειρήνης, συνδικαλιστικοί φορείς, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις νεολαίας πραγματοποιούν το μεσημέρι κοινή πορεία από το κέντρο της πόλης προς τη ναυτική βάση της Σούδας. Αντίστοιχες διαδηλώσεις θα γίνουν και στη Λάρισα, στο στρατηγείο του Τυρνάβου, και στο Ακτιο.


* Αντισύνοδο ειρήνης διοργανώνει σήμερα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η οργάνωση «Συμμαχία: Σταματήστε τον πόλεμο». Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν οι Αχμεντ μπεν Μπέλα, ιστορικός ηγέτης της αλγερινής επανάστασης, Τζορτζ Γκαλογουέι, βρετανός εργατικός βουλευτής, Αζμι Μπισάρα, παλαιστίνιος βουλευτής, Γρηγόρης Φελλώνης, πρόεδρος του ΕΚΑ, κ.ά.