Ο Μίμης Κουγιουμτζής σκηνοθετεί την «Παρω-δύσσεια», μια παράσταση για παιδιά και μεγάλους που βασίζεται στον ομηρικό μύθο. Τα τραγούδια επιμελείται ο Χρήστος Λεοντής. Σκηνικά-κοστούμια Νίκος Νατσούλης, ηχητική επιμέλεια Νίκος Σάμιος. Παίζουν απόφοιτοι και μαθητές της σχολής. Στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν (Φρυνίχου 14).


Πρεμιέρα το Σάββατο, στις 9 μ.μ.


όπερα


Η Τζούλια Σουγλάκου είναι η Ρέα στην ομώνυμη όπερα του Σπύρου Σαμάρα που παρουσιάζεται στη Λυρική Σκηνή. Δίπλα στην υψίφωνο εμφανίζονται οι Βαγγέλης Χατζησίμος, Τάσης Χριστογιαννόπουλος κ.ά. Διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής. Σκηνοθεσία και κοστούμια Μιχαήλ Πολατώφ. Σκηνικά Αντώνης Χαλκιάς – Μ. Πολατώφ. Χορογραφία Λουκάς Θάνος. συναυλία


Την Τετάρτη και την Παρασκευή, στις 7 μ.μ.


Ο Βύρων Φιδετζής διευθύνει τη συναυλία που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των Δημητρίων. Θα παρουσιαστούν έργα Μπετόβεν (Κοντσέρτο αρ. 5 για πιάνο και ορχήστρα) και Ρ. Στράους (Συμφωνία των Αλπεων), με τη Μαρία Αστεριάδου σολίστ στο πιάνο. μουσική


Την Πέμπτη, στις 9 μ.μ.


Ρεσιτάλ πιάνου θα δώσει ο διεθνούς φήμης έλληνας πιανίστας Χάρης Δημαράς στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη). Το πρώτο μέρος του προγράμματος θα περιλαμβάνει έργα του Λιστ και του Σεν-Σανς, ενώ το δεύτερο θα είναι αφιερωμένο στα 150 χρόνια από τον θάνατο του Σοπέν. ρεσιτάλ


Την Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ.


Φλαμένκο θα ερμηνεύσει με την κιθάρα του ο Ιωάννης Αναστασάκης. Ο καλλιτέχνης, που έχει ειδικευθεί στην ερμηνεία των ισπανικών συνθέσεων, έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία και έχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Στο αθηναϊκό ρεσιτάλ του θα ερμηνεύσει παραδοσιακούς σκοπούς της Ανδαλουσίας. έκθεση


Την Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στον Νάκα (Ιπποκράτους 41).


Δεκαεπτά προσωπογραφίες αποτελούν τη νέα δουλειά της Κλεοπάτρας Δίγκα, η οποία ανήκε στην ομάδα των Νέων Ελλήνων Ρεαλιστών της δεκαετίας του ’70. Στην αίθουσα τέχνης «Αγκάθι» (Μηθύμνης 12 και Επτανήσου). Ωρες λειτουργίας: 10.30 π.μ. – 1.30 μ.μ. και 6 μ.μ. – 9.30 μ.μ. Σάββατο απόγευμα και Κυριακή κλειστά. Ως τις 7 Δεκεμβρίου.


Εγκαίνια την Τρίτη, στις 8 μ.μ.



Ενας αιώνας μιούζικαλ. Στην αίθουσα «Χώρα» (Αμοργού 20, Κυψέλη) τραγουδιστές και ηθοποιοί ερμηνεύουν επιλεγμένα αποσπάσματα από το μουσικό αμερικανικό θέατρο. Καθημερινά, εκτός Τρίτης. Πληροφορίες στο τηλ. 8673.945.


Τη νέα της ποιητική συλλογή «Εκεί στις νυχτερινές μου μυσταγωγίες» καθώς και πίνακές της θα παρουσιάσει η συγγραφέας και ζωγράφος Πίτσα Αστέρη στο «Αθηναϊκό στέκι» (Αιόλου 61) την Τρίτη στις 7 μ.μ.



Είκοσι δύο γλυπτά, τα περισσότερα από τα οποία σε κορμούς δέντρων, αλλά και λίγα σχέδια σε πηλό περιλαμβάνονται στην πρώτη ατομική έκθεση γλυπτικής του Δημήτρη Βάρσου που εγκαινιάζεται αύριο στις 7 μ.μ. στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18). Ωρες λειτουργίας: 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 6 μ.μ. – 9.30 μ.μ. Κυριακή και Δευτέρα πρωί κλειστά. Ως τις 10 Δεκεμβρίου.



Εργα δημιουργών που σφράγισαν τον αιώνα μας, όπως ο Θεόφιλος, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ο Γιώργος Μπουζιάνης και ο Γιάννης Μόραλης, εκτίθενται από την Τρίτη στην αίθουσα τέχνης «Σκουφά» (Σκουφά 4). Τίτλος της έκθεσης «Κλείνοντας τον 20ό αιώνα». Εγκαίνια στις 8 μ.μ. Ως τις 8 Δεκεμβρίου.



Την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4, Δεξαμενή) η ένατη ατομική έκθεση ζωγραφικής του βούλγαρου καλλιτέχνη Lotoff. Θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 13 Δεκεμβρίου. Ωρες λειτουργίας: 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 6 μ.μ. – 9 μ.μ. Σάββατο απόγευμα, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.


21/11


ΣΗΜΕΡΑ


Θέατρο


* Αρχισαν οι παραστάσεις του έργου «Εγώ, η Μπουμπουλίνα» σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη και Κοραή Δαμάτη, με τη Μιμή Ντενίση στον ρόλο της ηρωίδας της Επανάστασης. Στο θέατρο «Ακροπόλ», στις 7 μ.μ.


* Επίσημη πρεμιέρα στις 3 μ.μ. για το λαϊκό παραμύθι «Ο Χρουσαϊτός Ατυς και η Βασιλοπούλα Ροδογάλη», που ανεβάζει για δεύτερη χρονιά το Θέατρο του Νέου Κόσμου στο Ιλίσια (Παπαδιαμαντοπούλου 4). Η σκηνοθεσία είναι του Τάσου Ράντζου.


Μουσική


* Η ορχήστρα La Petite Bande στο Μέγαρο Μουσικής, 8.30 μ.μ., με έργα Μπαχ


* Η Χορωδία Κορίνθου γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 1), στις 8 μ.μ. Συμμετέχουν η Παιδική Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορινθίων και το «Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο».


22/11


ΔΕΥΤΕΡΑ


Μουσική


* Η ορχήστρα La Petite Bande στο Μέγαρο Μουσικής, 8.30 μ.μ., με έργα Μπαχ.


Εκθεση


* Την τελευταία του δουλειά παρουσιάζει στις 8 μ.μ. στην γκαλερί «Αργώ» (Μέρλιν 8) ο ζωγράφος Αγγελος. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 11 Δεκεμβρίου.


Ομιλίες


* Του Διονύση Μαγκλιβέρα με θέμα «»Οι τελευταίοι εγγονοί» του Τάσου Αθανασιάδη ­ Χρονικό μιας μεταβατικής εποχής της νεοελληνικής κοινωνίας» στο Εντευκτήριο της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών (Ιπποκράτους 63, 3ος όροφος), στις 7 μ.μ.


* Των Α. Di Vita και Ε. Greco με θέμα «Νότιος Ιταλία και Σικελία» στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48), στις 7.30 μ.μ.


23/11


ΤΡΙΤΗ


Εκθέσεις


* Σχέδια και πίνακες της Αμερικανίδας Κάρεν Κιλίμνικ περιλαμβάνονται στην έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε στις 8 μ.μ. στην αίθουσα τέχνης «Ρεβέκκα Καμχή» (Σοφοκλέους 23). Ως τις 29 Ιανουαρίου.


* Εκθεση κοσμήματος της Πιερέττας Λορεντζάτου εγκαινιάζεται στις 8 μ.μ. στην αίθουσα τέχνης «Σκουφά» (Σκουφά 4). Ως τις 11 Δεκεμβρίου.


24/11


ΤΕΤΑΡΤΗ


Προβολή


* Η ταινία του Φρανκ Μπάγερ «Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου» προβάλλεται απόψε στις 8 μ.μ. στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16). Είσοδος ελεύθερη.


25/11


ΠΕΜΠΤΗ


Μουσική


* Ισπανοαραβική μουσική παράδοση στο Μέγαρο Μουσικής, στις 8.30 μ.μ.


Εκθέσεις


* Την πέμπτη του έκθεση γλυπτικής στην Αθήνα εγκαινιάζει ο Ισπανός Χουάν Μουνιός. Στις 8 μ.μ. στην γκαλερί «Bernier/Eliades» (Επταχάλκου 11). Ως τις 22 Ιανουαρίου. * Εκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μπούστα» του Μανώλη Μπαμπούση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «Ιλεάνα Τούντα» (Αρματολών και Κλεφτών). Εγκαίνια στις 8 μ.μ. Ως τις 31 Δεκεμβρίου.


26/11


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Θέατρο


* Η Αννα Κοκκίνου παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την παράσταση «Κοκτό – Ντίκινσον – Μπέκετ» στο θέατρο «Σφενδόνη» (Μακρή 4, Μακρυγιάννη) στις 9 μ.μ.


27/11


ΣΑΒΒΑΤΟ


Μουσική


* Ρεσιτάλ πιάνου της Ρίτας Μπουμπουλίδη στο Μέγαρο Μουσικής, 8.30 μ.μ. * Βραδιά τζαζ στον «Νάκα» (Ιπποκράτους 41). Εμφανίζονται οι Παντελής Μπενετάτος (πιάνο), Γιάννης Παπατριανταφύλλου (μπάσο), Σπύρος Παναγιωτόπουλος (ντραμς), καθώς και οι καθηγητές του ωδείου «Φίλιππος Νάκας» Κώστας Μπαλταζάνης, Τάκης Μπαρμπέρης και Γιώτη Σαμαρά.