Μεγάλη η δραστηριότητα στον μουσειακό χώρο κατά τον επερχόμενο χειμώνα, με την έναρξη λειτουργίας του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως να κυριαρχεί δικαιωματικά στα γεγονότα. Δυναμική ωστόσο θα είναι και η παρουσία του Βυζαντινού Μουσείου με την ολοκλήρωση της έκθεσης των συλλογών του αλλά και με την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του που αναμένεται να δώσει στο κέντρο της Αθήνας μία νέα έκταση πρασίνου με πολιτιστική επιπλέον χρήση. Παράλληλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ολοκληρώνεται η επανέκθεση με την απόδοση επτά νέων αιθουσών όπου θα εκτεθούν αρχαιότητες στην πλειοψηφία τους για πρώτη φορά. Περιοδικές εκθέσεις εξάλλου των μεγάλων μουσείων διαμορφώνουν ένα ενδιαφέρον τοπίο. Μουσείο Μπενάκη
▅ «Χρυσός από τη μυθική Κολχίδα»! Εξαιρετικής τέχνης και ιστορικής σημασίας χρυσά κοσμήματα από τον τόπο στον οποίο έφθασαν οι Αργοναύτες σε αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος, ήτοι του πολύτιμου μετάλλου. Τα αντικείμενα προέρχονται από πλούσιες ταφές που αποκαλύφθηκαν στο Βάνι της Γεωργίας – χρονολογούνται μεταξύ 5ου και 3ου αι. π.Χ.- και είναι κατασκευασμένα από χρυσό της περιοχής. Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί στο Βερολίνο, ακολουθούν η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη και εν συνεχεία θα φθάσει στην Αθήνα. (Ιανουάριος- Απρίλιος 2009)
▅ «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος από το έργο του Γιάννη Παππά». Φωτογραφίες, προπλάσματα, αρχέτυπα σχέδια και μακέτες από μπρούντζο και γύψο και φυσικά γλυπτά έργα του Γιάννη Παππά με τα οποία αποδίδεται η προσωπικότητα του μεγάλου έλληνα πολιτικού με τον οποίο ο καλλιτέχνης είχε συνδεθεί με ιδιαίτερη σχέση. (Νοέμβριος 2008- Ιανουάριος 2009)
▅ Το έργο του αρχιτέκτονα και καθηγητή του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα θα παρουσιαστεί σε αναδρομική έκθεση, η οποία περιλαμβάνει αρχιτεκτονικές μελέτες από την αρχή της σταδιοδρομίας του, το 1948, ως σήμερα. Κατασκευές κτιρίων, πολεοδομικές και αναπτυξιακές εργασίες, διαμορφώσεις εσωτερικών χώρων και περιβάλλοντος, ακόμη και σχεδιασμός επίπλων, περιλαμβάνονται στο πολυετές έργο του αρχιτέκτονα. (Οκτώβριος- Νοέμβριος 2008)
▅ «Η κατοικία από τον 20ό στον 21ο αιώνα». Μία έκθεση για όλο το φάσμα της κατοικίας στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην ένταξη του κτιρίου στο περιβάλλον του, στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και στην κοινωνική διάσταση. Τα έργα επιλέγουν οι αρχιτέκτονες Δημήτρης Φατούρος, Σταύρος Γυφτόπουλος, Νίκος Καλογεράς, Σπύρος Ραφτόπουλος, Αλέξανδρος Τομπάζης. (ΙανουάριοςΜάρτιος 2009)
▅ «Ζακ Λακαριέρ. Δρόμοι του ελληνικού καλοκαιριού». Φωτογραφικές αποτυπώσεις σπάνιας ευαισθησίας από τη Leica του Ζακ Λακαριέρ (1925-2005), ενός από τους πλέον προσεκτικούς παρατηρητές της Ελλάδας. (Δεκέμβριος 2008- Ιανουάριος 2009) ▅ Από τις πρώτες ταξιδιωτικές φωτογραφικές απόπειρες του 19ου αιώνα ως στη δημιουργική αρχιτεκτονική φωτογραφία του 20ού η έκθεση με τίτλο « Η δημιουργική φωτογραφία στην Αρχαιολογία» καλύπτει περίοδο 150 χρόνων μέσα από το έργο έντεκα φωτογράφων. Στόχος η εξερεύνηση των δυνατοτήτων της αρχαιολογικής φωτογραφίας ως καλλιτεχνικής συνεισφοράς και ως υποκειμενικής πραγματικότητας. (Δεκέμβριος 2008 – Ιανουάριος 2009)
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
«Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα» είναι το θέμα της νέας μόνιμης έκθεσης, η οποία θα αναπτυχθεί στον τέταρτο όροφο του μουσείου. Ο τρόπος ζωής και τα ήθη των αρχαίων Ελλήνων, όπως η οικονομία και η πολιτική, η εκπαίδευση, ο πόλεμος, η θέση της γυναίκας, ο γάμος και ο θάνατος, φωτίζονται μέσα από αντικείμενα των συλλογών του μουσείου αλλά και με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα αποσκοπώντας σε μια διαφορετική παρουσίαση της αρχαιότητας. Η έκθεση αναμένεται να εγκαινιαστεί ως το τέλος του έτους. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Με επτά νέες αίθουσες θα υποδεχθεί το 2009 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στον πρώτο όροφο του οποίου θα εγκαινιαστούν οι συλλογές με τις οποίες ολοκληρώνεται το εκθεσιακό πρόγραμμα του ιδρύματος μετά την ανακαίνισή του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό καθώς η έλλειψη χώρου είχε εμποδίσει επί χρόνια την ανάδειξη και προβολή τους. Οι συλλογές θα αναπτυχθούν σε έκταση 550 τ.μ. ενώ τα αντικείμενα θα τοποθετηθούν σε νέες προθήκες.
Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν:
▅ Πήλινα ειδώλια από τη Γεωμετρική εποχή ως τη Ρωμαϊκή. Πρόκειται για 600 περίπου ειδώλια τα οποία έχουν επιλεγεί ανάμεσα στα πολλά που έχει στην κατοχή του το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ξεχωριστή θέση μεταξύ τους κατέχει η ενότητα από τη Μύρινα της Μικράς Ασίας.
▅ Συλλογή Βλαστού. Αγγεία από την Αττική, την Κόρινθο και τη Βοιωτία (κυρίως από τον 8ο ως τον 5ο αι. π.Χ.), τα οποία αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της αρχαίας κεραμικής, κάποια μεταλλικά αντικείμενα, όπως κοσμήματα, και επίσης ειδώλια, 650 συνολικά, περιλαμβάνονται στην έκθεση. Σημειώνεται ότι η συλλογή έχει 750 αντικείμενα και παρουσιάζεται για πρώτη φορά.
▅ Χρυσά κοσμήματα και αργυρά σκεύη. Το πλέον λαμπερό τμήμα της έκθεσης καθώς περιλαμβάνει 700 αντικείμενα ιδιαίτερης τέχνης και αξίας, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική εποχή ως την Ρωμαϊκή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το σύνολο των κοσμημάτων από την Ανάβυσσο, όπως και το σύνολο της Ερέτριας.
▅ Γυάλινα αντικείμενα. Πρόκειται για 280 από αυτά τα δυσεύρετα αρχαία αντικείμενα με χρονολόγηση που αρχίζει από την Αρχαϊκή εποχή και φθάνει ως τη Ρωμαϊκή. Μεγάλος αριθμός εξ αυτών είχε παρουσιαστεί πριν από μερικά χρόνια σε περιοδική έκθεση του μουσείου αποκαλύπτοντας τους θησαυρούς των αποθηκών του. Σπουδαιότερο σύνολο πάντως αποτελεί αυτό του ναυαγίου των Αντικυθήρων.
▅ Κυπριακές αρχαιότητες. Σύνολο 200 αντικειμένων από την Κύπρο, μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η ενότητα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Το σύνολο αυτό θα εγκαινιαστεί τον Φεβρουάριο.
Λευκός Πύργος
Εκθεση στο μνημείο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο, μόλις ολοκληρώθηκε από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αναδεικνύοντας τα στοιχεία που διακρίνουν διαχρονικά την πόλη στη διάρκεια 23 αιώνων. Στο ισόγειο, στους πέντε ορόφους και στο δώμα του Λευκού Πύργου παρουσιάζονται η θέση της Θεσσαλονίκης στον γεωγραφικό χώρο, οι αλλαγές στον δομικό της ιστό, οι σημαντικές στιγμές στην ιστορία της όπως καταγράφονται μέσα από τα μνημεία, η κομβική εμπορική της θέση, οι άνθρωποι, η πνευματική και πολιτιστική ζωή της, ακόμη και οι γεύσεις. Το εκθεσιακό «σενάριο» εξελίσσεται μέσα από εικόνα και ήχο, με τη μορφή προβολών, παρουσιάσεων βίντεο και διαφανειών, ηχητικών ντοκουμέντων και πολυμεσικών εφαρμογών σε εικόνες αφής που συνδυάζονται με έναν μικρό αριθμό αρχαίων αντικειμένων. Το αποτέλεσμα είναι γοητευτικό και πρωτότυπο, με τις σύγχρονες τεχνολογίες να αναδεικνύονται σε μέγα συμπαραστάτη του εγχειρήματος.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Νέο θεσμό καθιερώνει το μουσείο ανασκάπτοντας τις…
αποθήκες του και φέρνοντας στο φως αρχαία αντικείμενα προκειμένου να τα παρουσιάσει για πρώτη φορά κάτω από συγκεκριμένη σε κάθε περίπτωση θεματική ενότητα. Τα αρώματα είναι η πρώτη εξ αυτών και τα αρωματοδοχεία από τη Μυκηναϊκή ως την Ελληνιστική εποχή συνθέτουν τον μικρόκοσμο των αγγείων που περιείχαν το πολύτιμο για την αρχαιότητα αγαθό. Τον Φεβρουάριο εξάλλου θα εγκαινιαστεί έκθεση για τη μακεδονική νομισματοκοπία μέσα από αντικείμενα της γνωστής συλλογής της Αlpha Βank.
Νέο Μουσείο Ακροπόλεως
Την άνοιξη τα σπουδαία όσον αφορά τα εγκαίνια του μουσείου, τα οποία αναμένονται λαμπρά και με διεθνή ακτινοβολία. Η τελετή έναρξης της λειτουργίας του, οι εκδηλώσεις προ και μετά, τόσο στην Αθήνα όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, φιλοδοξούν να καταστήσουν το γεγονός γνωστό σε όλον τον κόσμο.
Εν εξελίξει είναι σήμερα το έργο της έκθεσης των σπουδαίων γλυπτών της Ακρόπολης στο κτίριο του νέου μουσείου, το οποίο ανεγέρθηκε έχοντας ως βασικές προδιαγραφές την ένταση της τοπικής ανασκαφής στο σύνολο, τη χρήση του φυσικού φωτός και τη δημιουργία μιας αίσθησης φυσικού περιβάλλοντος δεδομένου ότι στην αρχαιότητα τα περισσότερα από τα εκθέματα βρίσκονταν στο ύπαιθρο. Σημαντικότερος στόχος ωστόσο, ο οποίος και επιτεύχθηκε χάρη στην επιλογή της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής πρότασης Τσουμί, είναι η δυνατότητα οπτικής επαφής με τον Παρθενώνα και την Ακρόπολη. Οι Κόρες και οι Κούροι της Αρχαϊκής εποχής, τα πώρινα αετώματα του Εκατόμπεδου (ο πρώτος Παρθενώνας), οι Καρυάτιδες από το Ερέχθειο, αλλά κυρίως οι μετόπες, η ζωφόρος και τα αετώματα του Παρθενώνα, τα οποία θα εκτεθούν στο ανώτερο επίπεδο του μουσείου, το καθιστούν ούτως ή άλλως μοναδικό σε όλον τον κόσμο.
Πάντως στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του μουσείου θα εγκαινιαστεί στις 23 Σπεπτεμβρίου η έκθεση «Νόστοι. Επανακτηθείσες αρχαιότητες» με 68 αρχαία αντικείμενα, προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, τα οποία επαναπατρίστηκαν στην Ιταλία, και επτά ελληνικά.
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Η μεγαλύτερη έκθεση για την ιστορία της Νεότερης Ελλάδας μετά το Βυζάντιο παρουσιάζεται στο μουσείο στις αρχές του 2009 και περιλαμβάνει την περίοδο από το 1453 (Τουρκοκρατία, Ενετοκρατία) ως τη σύσταση του Νέου Ελληνικού Κράτους. Με 1.700 αντικείμενα, τα περισσότερα εκ των οποίων χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς μοναδικά ενώ στην πλειονότητά τους εμφανίζονται για πρώτη φορά, η έκθεση αποτελεί τη σύγχρονη πρόταση για μια νέα οπτική παρακολούθησης και παρουσίασης της Ιστορίας.
Η ανάπτυξη του σκεπτικού γίνεται μέσα από ενότητες για την Πνευματική και Καλλιτεχνική κινητικότητα τον 15ο αιώνα, την Κοινωνία και Τέχνη στη Βενετική Κρήτη, την Τέχνη στα Ιόνια νησιά (κατά το σολωμικό «Είδος μεικτό αλλά νόμιμο»), την Οθωμανική κυριαρχία και το Γένος (Κοινό των Ρωμιών, Οψεις της καθημερινής ζωής, Ανθηση και ακτινοβολία των μονών, Εκκλησία: χώρος πίστης και τόπος κοινωνικής συνοχής, Εντυπο και Νέος Ελληνισμός), την Πολυμορφία του 18ου αιώνα, το Νέο Ελληνικό Κράτος και τέλος το Βυζάντιο και τη Νεότερη Τέχνη (με πρώτη έκθεση την «Πρόληψη του Βυζαντίου τον 20ό αιώνα» με Κόντογλου, Αστεριάδη, Παπαλουκά, Τσαρούχη κ.ά.). Παραλλήλως ως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση των παλαιών κτιρίων του μουσείου για τη χρήση τους από τη διοίκησή του, καθώς και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με μονοπάτια και φύτευση πρασίνου. Αναπτύσσονται επίσης υπαίθριο θέατρο, καφέ, πωλητήριο, υπαίθρια έκθεση ταφικής αρχιτεκτονικής και υπαίθρια γλυπτοθήκη.
Χρυσή εποχή για τα μουσεία
Μεγάλη η δραστηριότητα στον μουσειακό χώρο κατά τον επερχόμενο χειμώνα, με την έναρξη λειτουργίας του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως να κυριαρχεί δικαιωματικά στα γεγονότα. Δυναμική ωστόσο θα είναι και η παρουσία του Βυζαντινού Μουσείου με την ολοκλήρωση της έκθεσης των συλλογών του αλλά και με την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του που αναμένεται να δώσει στο κέντρο της Αθήνας μία νέα έκταση πρασίνου με πολιτιστική επιπλέον χρήση. Παράλληλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ολοκληρώνεται η επανέκθεση με την απόδοση επτά νέων αιθουσών όπου θα εκτεθούν αρχαιότητες στην πλειοψηφία τους για πρώτη φορά.
Μεγάλη η δραστηριότητα στον μουσειακό χώρο κατά τον επερχόμενο χειμώνα, με την έναρξη λειτουργίας του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως να κυριαρχεί δικαιωματικά στα γεγονότα. Δυναμική ωστόσο θα είναι και η παρουσία του Βυζαντινού Μουσείου με την ολοκλήρωση της έκθεσης των συλλογών του αλλά και με την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του που αναμένεται να δώσει στο κέντρο της Αθήνας μία νέα έκταση πρασίνου με πολιτιστική επιπλέον χρήση. Παράλληλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ολοκληρώνεται η επανέκθεση με την απόδοση επτά νέων αιθουσών όπου θα εκτεθούν αρχαιότητες στην πλειοψηφία τους για πρώτη φορά.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.