Ηδραματική αβεβαιότητα ως προς τις συνέπειες της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα μετά τη μεγάλη κρίση του 1929-1930 και ως προς τις επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία από το σχέδιομαμούθ των 700 δισ. δολαρίων της Ουάσιγκτον, αλλά και η έλλειψη των λεπτομερειών, τσάκισαν χθες τη Wall Street και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και συνέτριψαν το δολάριο. Και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες έχαναν πάνω από 2% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών, ενώ όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με μεγάλη πτώση.

Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έπεσαν 1,41%, 1,32% και 2,34%, αντίστοιχα. Πολύ μεγάλη ήταν και η βουτιά του δολαρίου. Ειδικότερα, έναντι του ευρώ το αμερικανικό νόμισμα έφθανε να χάνει πάνω από το 3% της αξίας του, ενώ η ανοδική δυναμική του ευρώ είχε πάρει ισχυρές διαστάσεις αργά το βράδυ.

Οι σεισμικές δονήσεις στις τράπεζες επενδύσεων της Wall Street, τις οποίες προκάλεσε η φονικότερη ως σήμερα φάση της θυελλώδους πιστωτικής κρίσης, απεικονίστηκε χθες στην απόφαση της Goldman Sachs και της Μorgan Stanley να ζητήσουν από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να εγκρίνει τη μετατροπή τους από επενδυτικές τράπεζες σε παραδοσιακές. Η Fed την ενέκρινε και έτσι μπήκε πικρό τέλος σε ένα καθεστώς το οποίο διήρκεσε 75 χρόνια, όταν το Κογκρέσο μετά τη μεγάλη κρίση του 1929-1930 είχε αποφασίσει τον διαχωρισμό τους.

Αυτά τα τοξικά επενδυτικά απόβλητα που σχεδιάστηκαν στα subprime στεγαστικά δάνεια έδειξαν τελικά ότι ο αυτοκράτορας ήταν γυμνός. Τεράστια είναι η ταπείνωση που προκάλεσε στους μεγαλόσχημες γκουρού των κορυφαίων τραπεζών επενδύσεων της Wall Street η κατάρρευση της subprime αγοράς. Είχαν πιστέψει ότι είναι οι εξυπνότεροι από όλους τους άλλους. Αποδείχθηκαν ωστόσο ότι ήταν περισσότερο ρισκαδόροι από ό,τι έπρεπε.

Με συνέπεια να πτωχεύσει η Lehman Βothers, μία από τις πιο αναγνωρισμένες σε κύρος τραπεζικές φίρμες του κόσμου, όταν η μετοχή της από τα 80 δολάρια πριν από έναν χρόνο βούτηξε στο μηδέν την εβδομάδα που πέρασε.

Η Μerrill Lynch, ένα από τα πιο φημισμένα χρηματιστηριακά ονόματα στον πλανήτη, με 60.000 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο, εξαναγκάστηκε να ξεπουλήσει τον εαυτό της προκειμένου να διασωθεί- όπως και η Βear Stearns από τον περασμένο Μάρτιο.

Η Wall Street έχανε πάνω από το 2% της αξίας της δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών

Ετσι από τη θρυλική πεντάδα της Wall Street είχαν μείνει ανεξάρτητες μόνον η Μorgan Stanley και η Goldman Sachs. Προκειμένου να ξεπουληθούν και αυτές μετά το κραχ στις τιμές των μετοχών τους, πήραν τη χθεσινή απόφαση παρά το γεγονός ότι και οι δύο έχουν αρκετά κεφάλαια, πλήθος περιουσιακών στοιχείων και πρόσβαση στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Εξαιτίας του σορταρίσματος όμως η τιμή των μετοχών τους είχε χάσει σχεδόν το 50% της αξίας της, με συνέπεια να έχει εκτιναχθεί στα ύψη το κόστος της ασφάλισης έναντι αθέτησης των υποχρεώσεών τους.

Το γεγονός αυτό, καθιστώντας τα αντισυμβαλλόμενα μέρη λιγότερο πρόθυμα να συνεχίσουν τις μπίζνες μαζί τους, είχε προκαλέσει ανησυχίες στους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης και είχε σπρώξει ακόμη χαμηλότερα την τιμή στις μετοχές τους. Επιπλέον η Μorgan Stanley αποφάσισε χθες να πουλήσει μεταξύ του 10% και του 20% στην ιαπωνική τράπεζα Μitsubishi αντί του ποσού των 9 δισ. δολαρίων.

Ενώ λοιπόν οι μεγαλύτερες τραπεζικές φίρμες της Wall Street δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από τις κολοσσιαίες ζημιές που υπέστησαν λόγω της θυελλώδους πιστωτικής κρίσης, τώρα φαίνεται ότι σειρά έχουν οι περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ. Ετσι τουλάχιστον πιστεύουν οι επενδυτές και άρχισαν να ξεπουλούν τις μετοχές τους.

Οι υπαινιγμοί και οι φήμες για την κεφαλαιακή επάρκεια ειδικότερα αυτών των τραπεζών έχουν αυξήσει στο ζενίθ τη νευρικότητα των επενδυτών. Το σφυροκόπημα των μετοχών των μικρού και μεσαίου μεγέθους αμερικανικών τραπεζών γίνεται διότι οι επενδυτές φοβούνται ότι οι περισσότερες είναι πολύ εκτεθειμένες στις τοπικές αγορές κατοικιών και σε δάνεια στους κατασκευαστές κατοικιών.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι τα μικρά ιδρύματα δεν θα ωφεληθούν από τα άνευ προηγουμένου μέτρα διάσωσης του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Χανκ Πόλσον και του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι προς τους δίδυμους γίγαντες ενυπόθηκων δανείων, τις Fannie Μae και Freddie Μac.