ΠΕΚΙΝΟ Σ ε «ασυνείδητους κτηνοτρόφους» ρίχνουν τώρα οι μεγάλες γαλακτοκομικές εταιρείες της Κίνας την ευθύνη για την προσθήκη δηλητηριώδους μελαμίνης στο γάλα. Το τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο έχει ήδη οδηγήσει στον θάνατο τέσσερα βρέφη ενώ άλλα 150 χαροπαλεύουν.

Χθες οι ελεγκτές του κινεζικού υπουργείου Υγείας εντόπισαν ίχνη μελαμίνης τόσο στο φρέσκο όσο και στο μακράς διαρκείας γάλα που διαθέτουν ακόμη τρεις μεγάλες εταιρείες, εκτός από τη Sanlu, την εταιρεία στην οποία πρώτα εντοπίστηκε το φονικό πρόσθετο, το οποίο κάνει το γάλα να «φαίνεται παχύτερο και πλουσιότερο σε πρωτεΐνη».

Σε σουπερμάρκετ
Μελαμίνη εντοπίστηκε σε προϊόντα των γαλακτοκομικών εταιρειών Μengniu, Υili και Βright Dairy, τα οποία πουλιούνται σε σουπερμάρκετ σε ολόκληρη την κινεζική επικράτεια. Αυτές οι εταιρείες κλήθηκαν να ανακαλέσουν όλες τις παρτίδες που έχουν διαθέσει και από την Πέμπτη σε πολλά σουπερμάρκετ του Πεκίνου τα ράφια με τα γάλατα είναι άδεια.

«Τα μολυσμένα με μελαμίνη προϊόντα προήλθαν από έναν ελάχιστο αριθμό προμηθευτών μας, ιδίως από μικρές κτηνοτροφικές μονάδες» ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος της εταιρείας Μengniu Dairy. Και πρόσθεσε ότι ανώτερα στελέχη θα αποχωρήσουν από τη διοίκησή της, αν διαπιστωθεί πως φέρουν ευθύνη. «Οποιος πρέπει να αποχωρήσει, θα αποχωρήσει. Οποιος πρέπει να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη, θα την αντιμετωπίσει» είπε.

Σύμφωνα με την υγειονομική υπηρεσία της Κίνας «το συγκεκριμένο γάλα δεν είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό ενός υγιούς ενηλίκου» αλλά μπορεί να αποβεί μοιραίο για τα βρέφη.

Τουλάχιστον 6.200 βρέφη στην Κίνα έχουν αρρωστήσει, παρουσιάζοντας κυρίως πέτρες στα νεφρά. Τα υψηλότερα επίπεδα μελαμίνης σε γάλα σε υγρή μορφή εντοπίστηκαν σε προϊόν της εταιρείας Βright Dairy, που περιείχε 8,6 χιλιογραμμάρια μελαμίνης ανά λίτρο.

Η διεθνής αλυσίδα καταστημάτων καφέ Starbucks εκφράζει φόβους ότι μπορεί να έχει προμηθευτεί μολυσμένο γάλα από την εταιρεία γαλακτοκομικών Μengniu Dairy και για τον λόγο αυτόν απέσυρε προληπτικά το γάλα της συγκεκριμένης εταιρείας από τα 300 και πλέον καταστήματά της στην Κίνα. Το αντικατέστησε με γάλα σόγιας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένει ότι η Κίνα θα παρουσιάσει μια πλήρη αναφορά για το νέο διατροφικό σκάνδαλο και θα τιμωρήσει όσους επιχείρησαν συγκάλυψη» δήλωσε χθες ο Ρόμπερτ Μάντλιν, γενικός διευθυντής για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη Σιγκαπούρη η κυβέρνηση κάλεσε τους εμπόρους λιανικής να αποσύρουν από τα ράφια μια μάρκα γλυκισμάτων με γεύση γιαουρτιού, κινεζικής παραγωγής, μετά τον εντοπισμό χαμηλών επιπέδων μελαμίνης.