ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι (50 ετών) εκλέγεται νέα αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Καντίμα, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις με κάλπη έξω από εκλογικά τμήματα (exit polls) των εσωκομματικών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν χθες.

Ενα λεπτό μετά το πέρας της ψηφοφορίας στις 22.30 (ώρα Ελλάδας και Ισραήλ) η κυρία Λίβνι εφέρετο ότι θα εξασφάλιζε ποσοστό 47%, προηγούμενη κατά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες του βασικού αντιπάλου της Σαούλ Μοφάζ (60 ετών).

Το υψηλό ποσοστό της νικήτριας ματαιώνει τη διαδικασία ενός δεύτερου γύρου, ο οποίος κατά το καταστατικό του κόμματος θα ήταν απαραίτητος αν είχε κάτω από 40%.

Η αποχή ήταν αρκετά μεγάλη, καθώς, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, στη διαδικασία έλαβε μέρος λίγο πάνω από το 50% των 74.000 μελών του Καντίμα. Την κομματική ηγεσία και την πρωθυπουργία εγκαταλείπει αναγκαστικά, λόγω σκανδάλων, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Εούντ Ολμερτ. Η κυρία Λίβνι είναι γεννημένη στο Τελ Αβίβ, μητέρα δύο παιδιών, δικηγόρος και πρώην πράκτορας των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους έχει παίξει σημαντικό ρόλο καθώς εκτιμάται ότι προτιμά τη συνδιαλλαγή από την κατά μέτωπο αντιπαράθεση. Θα αντικαταστήσει τον κ. Ολμερτ, ο οποίος ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι αποχωρεί για να αντιμετωπίσει στη Δικαιοσύνη τις έρευνες που διεξάγονται εις βάρος του για εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς. Εξι διαφορετικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Μεταξύ άλλων ο κ. Ολμερτ είναι υπόλογος για απάτη, παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το επόμενο βήμα για την κυρία Λίβνι θα είναι ο σχηματισμός νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Ο σημερινός συνασπισμός κατέχει τις 64 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων και των 19 εδρών του συνεργαζόμενου Εργατικού Κόμματος, του Εούντ Μπάρακ .

Αν δεν το επιτύχει, θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ ως τον Μάρτιο του 2009, έναν χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες. Αλλά ακόμη και σε περίπτωση νέου συνασπισμού, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές δεν στοιχηματίζουν στη μακροημέρευσή του. « Η αντοχή του δεν μπορεί να ξεπεράσει τους μερικούς μήνες στην καλύτερη περίπτωση. Ολοι γνωρίζουμε ότι βαδίζουμε προς εκλογές» εκτιμά ο Σάμουελ Σάντλερ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν.