Ζητείται νομική εξασφάλιση μέσα από ένα ασφαλιστικό πλαίσιο

Μεγάλες ζημιές υπέστησαν και έλληνες ξενοδόχοι στην Κρήτη και στη Σκιάθο από τη χρεοκοπία του ΧL Leisure Group, του τρίτου μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού της Βρετανίας. Οι ξενοδόχοι του Νομού Μαγνησίας που καταγράφουν μεγάλες απώλειες ύστερα από την πρόσφατη χρεοκοπία του ΧL Leisure Group, με επιστολή τους προς τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο, σημειώνουν την απουσία νομικής εξασφάλισης μέσα από ένα ασφαλιστικό πλαίσιο για τη διεκδίκηση των χρημάτων που χάνονται.

Ζητούν να υπάρξει ειδική μέριμνα στο επικείμενο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των τουριστικών γραφείων, για τους tour operators που διακινούν κόσμο μέσω τουριστικών γραφείων του εσωτερικού προκειμένου να παρέχεται ασφάλιση και για τα προβλήματα των ξενοδόχων. Το γεγονός εξάλλου ότι η ετήσια πτώχευση ενός tour operator έχει εξελιχθεί σε συχνό φαινόμενο, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμολογιακές πολιτικές στις οποίες εξασφαλίζονται τα δωμάτια, δημιουργούν «τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στους ξενοδόχους οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα τεράστια οικονομικά ανοίγματα τα οποία δημιουργούν οι εν λόγω πτω χεύσεις» συμπληρώνει στην επιστολή ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Κ. Λεβέντης προσθέτοντας ότι ακόμη και ο Κώδικας Φορολογικών Στοιχείων (ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών) δεν αποδέχεται την έκπτωση ως έξοδα της εν λόγω επιχείρησης.

Τη μέριμνα του υπουργείου Οικονομικών ζητεί και η Ενωση Ξενοδόχων Σκιάθου που κάνει λόγο για άμεση οικονομική ζημιά ύψους 2 εκατ. ευρώ, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα της ξενοδοχειακής επιχείρησης στον Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων. «Η συνολική ζημιά δεν έχει καταγραφεί ακόμη και μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη» δηλώνει ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου κ. Δ.Νικολακόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι πέρα από τη Σκιάθο, όπου ο κόσμος επαναπατρίστηκε ομαλά, σημαντικά θα επηρεαστούν δημοφιλείς προορισμοί όπως η Ρόδος, η Κως, η Κρήτη και η Κέρκυρα. Αλλωστε δεν συνυπολογίζονται ακόμη οι συνέπειες στις κρατήσεις για την επόμενη τουριστική χρονιά, «για την οποία δεν γνωρίζουμε πόσες κρατήσεις έχουν γίνει για το μέλλον αφού δεν μπορούμε να έχουμε πληροφορίες από τον τοπικό πράκτορα» καταλήγει.