Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

«Καλύτερα να λέμε Special Οlympics»
Επειδή ο Ολυμπισμός κατέχει κεντρική θέση στα εξωιατρικά μου ενδιαφέροντα και μια που οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι σε εξέλιξη προτείνω την αλλαγή της ονομασίας των Αγώνων. Η πρόθεση «παρά» σε πολλές σύνθετες λέξεις δηλώνει εκτροπή από το φυσιολογικό και εμείς χρησιμοποιούμε τη λέξη «Παραολυμπιακοί» σε Αγώνες όπου μετέχουν συνάνθρωποί μας με αναπηρίες. Ας υιοθετήσουμε τον αγγλικό προσδιορισμό: Special Οlympics. Εχω την αίσθηση πως οι αθλητικοί συντάκτες θα συμφωνήσουν μαζί μου και θα στηρίξουν την πρότασή μου. Σίγουρα εκείνοι θα βρουν τη σωστή λέξη για τη μετονομασία των Αγώνων.

Κ. ΣΑΡΙΝΑΣ ΜD Διευθυντής Χειρουργός Οφθαλμίατρος Αθήνα

Ραδιοφωνικοί «Παλαίμαχοι»
Επικεντρώνω στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν πολλοί ακροατές, του ραδιοσταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος FΜ 98,5, στην εκπομπή «Παλαίμαχοι» της ΕΑΑΣ (Ενωσης Αποστράτων Αξ/κών Στρατού) που φιλοξενείται (κάθε Τετάρτη, από ώρα 18.00 ως 18.30, τον παρόντα μήνα) και επιμελείται, με επιτυχία, ο στρατηγός ε.α. Δημ. Σαρδέλλης. Τους αξίζουν συγχαρητήρια για την επιλογή των ομιλητών και των θεμάτων, που εκφράζουν και τις απόψεις της ΕΑΑΣ (πολλών χιλιάδων αποστράτων αξ/κών) και μεταδίδονται σε ολόκληρη τη χώρα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Είναι ευχής έργον και επιθυμία πολλών ακροατών να συνεχισθεί αυτή η εκπομπή.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΥΒΑΤΣΟΣ Υποστράτηγος ε.α. Αθήνα

«Η περίπτωση Φλωρίνη»
Μια καραμπινάτη περίπτωση φαλκίδευσης της λαϊκής βούλησης εκτυλίσσεται τον τελευταίο καιρό με θύμα τον βουλευτή Χαλκιδικής κ. Αθηναίο Φλωρίνη. Ο κ. Φλωρίνης ο οποίος, σημειωτέον, είναι και ο μοναδικός εκλεγμένος απ΄ τον λαό βουλευτής προερχόμενος από τις Ενοπλες Δυνάμεις (είναι υποπτέραρχος ε.α.) κινδυνεύει να χάσει την έδρα του διότι κάποιοι δικαστικοί αντιπρόσωποι παρέλειψαν… να μονογράψουν παραπλεύρως των σταυρών των υποψηφίων. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση από κανέναν ότι ο κ. Φλωρίνης είναι ο εκλεκτός του λαού της Χαλκιδικής, ο οποίος καταλαμβάνει δικαιωματικά τη δεύτερη έδρα της ΝΔ στον νομό αυτό. Η υπεροχή μάλιστα του κ. Φλωρίνη έναντι του επιλαχόντος συνυποψηφίου του, ο οποίος απώλεσε την έδρα στα «αλώνια» και προσπαθεί να την κερδίσει στις αίθουσες του Εκλογοδικείου, είναι και συντριπτική και διαχρονική, όπως καταγράφεται στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις του 2000, 2004 και 2007. Είναι λογικό και δίκαιο, λοιπόν, από μια εντελώς τυπική παράλειψη να ακυρώνεται η εκφρασθείσα, τόσο ξεκάθαρα, λαϊκή βούληση, όταν μάλιστα στο σχετικό βιβλίο έχουν καταχωρηθεί τόσο τα ψηφοδέλτια κάθε κόμματος όσο και οι σταυροί προτιμήσεως κάθε υποψηφίου και κατά την ημέρα των εκλογών δεν έχει υποβληθεί από κανέναν εκλογικό αντιπρόσωπο κόμματος ή υποψηφίου η παραμικρή ένταση;

Θέλομε να πιστεύουμε ότι στην περίπτωση του κ. Φλωρίνη θα πρυτανεύσει η λογική και το δίκαιο. Διαφορετική αντιμετώπιση θα σήμαινε ότι το πολιτικό μας σύστημα μπάζει από παντού και ότι κι ο τελευταίος κρίκος του, ο δικαστικός αντιπρόσωπος, μπορεί να διαμορφώνει τη σύνθεση της Βουλής κατά την κρίση του.

ΓΕΩΡΓ. Β. ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ Επισμηναγός ε.α., Αθήνα «ΗΠΑ και Ελλάς»
Συνήθως εμείς οι Ελληνες υποτιμούμε τους Αμερικάνους για τη νοημοσύνη τους. Θεωρούμε ότι ζουν στον δικό τους μεσαίωνα (κάτι που μερικώς είναι βάσιμο) και «περηφανευόμαστε» για τη δική μας δημοκρατία.

Στην κατά τα άλλα παρακμάζουσα Αμερική, ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο ξεχωρίζει το φαινόμενο Ομπάμπα. Την ιστορία την ξέρουμε όλοι και την αντιμετωπίζουμε θετικά. Τουλάχιστον εγώ δεν έχω γνωρίσει έναν Ελληνα που να μου πει ότι υποστηρίζει τον ΜακΚέιν. Αυτό που πιθανότερα κάνουμε πως δεν βλέπουμε (γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν μπορούμε να το δούμε), είναι ότι αυτή η συντηρητική χώρα επιλέγει για υποψήφιο αρχηγό της έναν νέο, άπειρο, μαύρο, δημοκρατικό υποψήφιο. Αυτό οι Ρεπουμπλικάνοι το ονομάζουν λάθος. Εγώ θα το ονομάσω πρόοδο (ή αλλαγή όπως το αποκαλεί και ο ίδιος ο Ομπάμα!).

Στην Ελλάδα λοιπόν τώρα, η πολιτική κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο που τουλάχιστον οι βασικές αρχές της αξιοπρέπειας θέτουν. Ο κάθε πολιτικός δρα ανενόχλητος και σε περίπτωση που οι εξωκοινοβουλευτικές του δραστηριότητες φτάσουν σε οργιαστικό σημείο, τότε υφίσταται την «Ιερή Εξέταση» των ΜΜΕ και στη συνέχεια η περίπτωσή του ξεχνιέται για να αντικατασταθεί από αυτήν άλλου συναδέλφου του, τη στιγμή που ο ίδιος πλέον απολαμβάνει τα κεκτημένα (με τον ιδρώτα του) οφέλη της πολιτικής του καριέρας.

Εμείς λοιπόν οι έλληνες πολίτες τι κάνουμε για αυτό; Τίποτα. Ψηφίζουμε τα ίδια πρόσωπα. Πρόοδος; Αλλαγή; Πού είναι η δημοκρατία; Αρα αν η Αμερική είναι μια οπισθοδρομική χώρα, η Ελλάδα τι είναι;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΑΨΙΔΗΣ Φοιτητής Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr