Κ ατευθύνσεις για τη διέξοδο από την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα θα επιδιώξει να δώσει απόψε ο κ. Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ.

Η παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζεται πλέον με αυξημένη προσδοκία και το ζήτημα που επιχείρησαν να διευθετήσουν όλες τις προηγούμενες ημέρες οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ήταν ένα: να μη δοθεί η εντύπωση ότι το ΠαΣοΚ διολισθαίνει σε λαϊκιστική παροχολογία, να πείσει ότι υπάρχουν επεξεργασμένες προτάσεις για την οικονομία και τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς (Παιδεία, Υγεία) και να περιγράψει ένα νέο «πολιτικό και οικονομικό όραμα», το οποίο θα συνιστά αξιόπιστη εναλλακτική λύση μπροστά στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου τις τελευταίες ημέρες υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία ότι η ΔΕΘ δεν είναι προεκλογικό βήμα αλλά μια ευκαιρία ανάδειξης συγκεκριμένων προτάσεων του ΠαΣοΚ, έπειτα από μια μακρά περίοδο εσωτερικής κρίσης. Δεδομένης δε της εξαιρετικά εύθραυστης πολιτικής κατάστασης, η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι οι εξελίξεις του προσεχούς διαστήματος θα φέρουν εκ των πραγμάτων τις προτάσεις του ΠαΣοΚ στο προσκήνιο.

Το περιεχόμενο της αποψινής ομιλίας του κ. Παπανδρέου θα είναι κατά κύριο λόγο οικονομικό. Στους βασικούς άξονες της παρέμβασής του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσπαθήσει κατ΄ αρχάς να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Εν συνεχεία θα εστιάσει την κριτική του κατά της κυβέρνησης και θα επιχειρήσει να καταρρίψει το βασικό επιχείρημα που παρουσιάζει την οικονομική κατάσταση ως αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης. Θα συνδέσει τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών με τα ζητήματα αδιαφάνειας και διαφθοράς, ενώ μία από τις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί οι συνεργάτες του και ενδέχεται να διατυπωθεί απόψε εστιάζεται σε μια συγκεκριμένη πρόταση για την προστασία των δανειοληπτών, μέσω της κρατικής εγγύησης των επισφαλών δανείων. Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου θα κλιμακώσει την κριτική του κατά των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης και θα επαναλάβει ότι το ΠαΣοΚ θα καταργήσει το νομοσχέδιο του κ. Αλογοσκούφη και θα επαναφέρει το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ενα από τα ζητήματα που θα θίξει απόψε ο κ. Παπανδρέου είναι και αυτό της χρηματοδότησης των οικονομικών προτάσεών του. Οπως επιμένουν οι στενοί συνεργάτες του, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν πρόκειται να αποδυθεί σε προσθαφαιρέσεις ποσών και κονδυλίων, αλλά θα περιγράψει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο εξασφαλίζει πόρους προς αξιοποίηση. Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Παπανδρέου θα τονίσει μεταξύ άλλων την απόφαση για επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που κατήργησε η κυβέρνηση. Οπως άλλωστε ήδη ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, «το ΠαΣοΚ βρήκε τα χρήματα και το 1981 και το 1993». Κύρια παράμετρος της εναλλακτικής πρότασής του είναι οι δημόσιες επενδύσεις και η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.