Στη Βρετανία οι μέσες αποδοχές των στελεχών είναι 1,4 εκατ. στερλίνες (1,76 εκατ. ευρώ)
Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση ροκανίζει αισθητά τις αποδοχές των στελεχών των επιχειρήσεων, τερματίζοντας μια μακρά περίοδο ταχύτατης οικονομικής προόδου των μάνατζερ. Η έρευνα που διενήργησε η εφημερίδα «Τhe Guardian»για τη βρετανική βεβαίως αγορά, αλλά τα ευρήματά της απεικονίζουν την κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις χώρες της Δύσης – αποκάλυψε επίσης ότι ανοίγει ακόμη περισσότερο η ψαλίδα όσον αφορά τις αποδοχές των ανωτάτων στελεχών βρετανικών επιχειρήσεων και τις αποδοχές μιας ελίτ που τοποθετείται πάνω και έξω από πιστωτικές κρίσεις, υφέσεις και οικονομικές δυσπραγίες εν γένει. Ετσι, από τα 956 στελέχη των 100 μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση επιχειρήσεων της Βρετανίας, τα 34 ευτύχησαν το 2007 να αμειφθούν με «πακέτα» (μισθοί, μπόνους και μετοχές) που ξεπερνούν τα 5 εκατ. στερλίνες (6,27 εκατ.
ευρώ), ενώ το 2006 τα 5 εκατ. στερλίνες ξεπέρασαν μόνο 20 μάνατζερ. Πέρυσι οι αποδοχές οκτώ μάνατζερ ξεπέρασαν τα 10 εκατ. στερλίνες (12,55 εκατ. ευρώ) και οι αποδοχές τριών ξεπέρασαν τα 20 εκατ.
στερλίνες (25,10 εκατ. ευρώ).
Το 2002 μόνο έξι μεγαλομάνατζερ του FΤSΕ-100 αμείβονταν με περισσότερα από 5 εκατ. στερλίνες ετησίως. Για να μπει στη λίστα των 10 στελεχών με τις πλέον πλουσιοπάροχες αμοιβές ο τότε επικεφαλής της ΒΡ Ρlc. λόρδος Μπράουν ενθυλάκωσε 3,9 εκατ. στερλίνες. Πέρυσι ο μάνατζερ με τις αντίστοιχες αμοιβές βρισκόταν στην 43η θέση… Τα ποσά αυτά απέχουν παρασάγγας από τις μέσες αποδοχές των 956 μεγαλοστελεχών εταιρειών που μετέχουν στον δείκτη FΤSΕ-100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, που έπεσαν πέρυσι στα 2,8 εκατ. στερλίνες (3,51 εκατ. ευρώ) από 2,9 εκατ. που ήταν το 2006 (το 2005 ήταν 2,2 εκατ. στερλίνες). Οι μέσες αποδοχές διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που μετέχουν στον δείκτη FΤSΕ-250, έπεσαν πέρυσι από τα 1,8 στα 1,4 εκατ. στερλίνες (1,76 εκατ. ευρώ). Το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών απεφάνθη προσφάτως ότι οι εισοδηματικές ανισότητες την περασμένη χρονιά έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1961 που ξεκίνησε η καταγραφή τους.
Απεφάνθη επίσης ότι τα υψηλά εισοδήματα συνέχισαν την αυξητική πορεία τους σε αντίθεση με την υπόλοιπη κοινωνία.
Ο μέσος μισθός των εργαζομένων έφθασε πέρυσι τις 24.000 στερλίνες (30.000 ευρώ)
Τα ευρήματα όμως της έρευνας του «Guardian» συμβαδίζουν και με έκθεση που δημοσίευσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου ειδικοί της εταιρείας συμβούλων Deloitte, οι οποίοι διεπίστωσαν ότι η πιστωτική κρίση περιόρισε τις μισθολογικές αυξήσεις όλων πλην των πολύ υψηλά ισταμένων στην εταιρική ιεραρχία στελεχών. Οι μισθοί αυτών μοιάζουν ασυγκράτητοι, παρά το ότι η χρηματοοικονομική κρίση, που ξεκίνησε πριν από ένα 12μηνο, δεν εμφανίζει ακόμη κάποια ένδειξη εκτόνωσης. Από την άλλη, ο μέσος εργαζόμενος στη Βρετανία αμείφθηκε πέρυσι με 24.000 στερλίνες (30.140 ευρώ), πήρε δηλαδή αύξηση 3,6% σε σύγκριση με το 2006. Ωστόσο ο πληθωρισμός, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων στις δόσεις των στεγαστικών δανείων, έφθασε πέρυσι στο 4,3%, γεγονός που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα οι αποδοχές πολλών εργαζομένων μειώθηκαν.
Σύμφωνα με την έρευνα του «Guardian», η υψηλότερη αμοιβή εργαζομένου στον δημόσιο τομέα της Βρετανίας ήταν πέρυσι 231.000 στερλίνες (290.000 ευρώ), ενώ δύο χρόνια νωρίτερα (το 2005) ήταν μόλις 170.000 στερλίνες.
Είναι προφανές ότι και τα μεγαλοστελέχη του Δημοσίου εμφανίζουν μια σημαντική ικανότητα αύξησης των αποδοχών τους και μια μεγάλη αντοχή στην κρίση. «Πρόκειται για έναν θρίαμβο της επιχειρηματικής λογικής που θέλει τον νικητή να τα παίρνει όλα» δήλωσε ο Νικ Αϊλς της μη κυβερνητικής «δεξαμενής σκέψης» Work Foundation. Τι γίνεται όμως όταν αρχίζουν οι ήττες; Γιατί ένας μάνατζερ που φέρνει κέρδη και ανεβάζει τη μετοχή της επιχείρησης λογικό είναι να αμείβεται πλουσιοπάροχα. Σε περιόδους λιτότητας όμως οι αμερικανικού στυλ αποδοχές προκαλούν τους μετόχους. Γι΄ αυτό και ο πρόεδρος της Βarclays Μπομπ Ντάιμοντ δέχθηκε τόσο σκληρή κριτική για το παραφουσκωμένο πακέτο αποδοχών του στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της τράπεζας τον περασμένο Απρίλιο.