ΒΑΡΣΟΒΙΑ Α ν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύξουν στην Πολωνία και στην Τσεχία την αμφιλεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα», η Ρωσία θα αντιμετωπίσει τους αμερικανικούς πυραύλους και τα συστήματα τεχνικής υποστήριξης που τους συνοδεύουν ως πιθανούς στόχους.

Αυτό ξεκαθάρισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνομιλιών που είχε στη Βαρσοβία με την πολωνική πολιτική ηγεσία. « Δεν βλέπουμε κάποια απειλή από την ίδια την Πολωνία. Αλλά είμαστε σίγουροι ότι αυτό το σύστημα στην Ευρώπη δεν θα έχει άλλο στόχο από τους δικούς μας στρατηγικούς πυραύλους » είπε ο κ. Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του με τον πολωνό ομόλογό του Ράντεκ Σικόρσκι και τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τασκ.

Τα αμερικανικά σχέδια προβλέπουν την εγκατάσταση ως το 2012 δέκα «πυραύλων αναχαίτισης» σε πολωνικό έδαφος και σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από το δυτικότερο άκρο της Ρωσίας. Υποτίθεται ότι έτσι θα προστατεύεται η Δύση από πυραύλους που θα μπορούσε να εξαπολύσει εναντίον της το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα.

Προηγήθηκαν δηλώσεις του υπαρχηγού των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Ανατόλι Νογκοβίτσιν, σύμφωνα με τις οποίες η ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας « εκθέτουν 100% την Πολωνία σε ένα στρατιωτικό πλήγμα ».

Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε τη φιλολογία περί νέου Ψυχρού Πολέμου ζητώντας από τη Δύση να μην αρχίσει έναν ανταγωνισμό των εξοπλισμών στην Ευρώπη. « Σήμερα δεν υπάρχουν ιδεολογικές αντιθέσεις,δεν υπάρχει βάση για Ψυχρό Πόλεμο.Η Ρωσία δεν έχει ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες » είπε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου. Ερωτηθείς για ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τη Δύση, σχετικά με την πρόσφατη πολεμική κρίση στον Καύκασο, ο κ. Πούτιν αναρωτήθηκε: « Δεν ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά;Είναι άραγε φυσικό να συζητούν με άλλους για να τους πείσουν να σταματήσουν να κάνουν εμπορικές ανταλλαγές με μας; ».

* Η Μόσχα διέψευσε ότι η Νότια Οσετία, η αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας που πρόσφατα ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, θα ενωθεί με τη Ρωσία. « Ναι, θα γίνουμε μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θα το κάνουμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο » ήταν η επίμαχη δήλωση του προέδρου της Νότιας Οσετίας Εντουαρντ Κοκόιτι που προκάλεσε εντύπωση. Ωστόσο το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επισήμως ότι « δεν σχεδιάζεται επέκταση της ρωσικής επικράτειας».