Θεσσαλονίκη. Πλήρη στήριξη στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Βουλγαράκη, αλλά και τους άλλους υπουργούς της κυβέρνησης που βρίσκονται την τελευταία περίοδο στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς και στον Αρ.Παυλίδη, έδωσε από τη Θεσσαλονίκη, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θέμα ανασχηματισμού δεν τίθεται, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά έστειλε και μήνυμα προς τους αντάρτες βουλευτές πως ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Σε ερώτηση για τον Γ.Βουλγαράκη, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «επιχειρείται σύγχυση» και διαχώρισε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που μπορεί να αναπτύξει «κάθε πολίτης» από παράνομες δράσεις. Συμπλήρωσε μάλιστα πως όλα υπάρχουν στο «πόθεν έσχες» του κ. Βουλγαράκη εδώ και χρόνια και δεν έχει τεθεί έως τώρα θέμα.

Εντούτοις, σε ό,τι αφορά τον τρόπο ζωής του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και σε ερώτημα εάν αυτός συνάδει το «σεμνά και ταπεινά», ο πρωθυπουργός είπε ότι εκεί υπεισέρχεται ένα υποκειμενικό στοιχείο αντίληψης.

«Όταν πρόκειται για νόμιμες δραστηριότητες που δηλώνονται επί πολλά χρόνια στο ‘πόθεν έσχες’, χωρίς να έχουν εγερθεί ερωτήματα, είναι πασιφανές ότι δεν αναφερόμαστε σε παράνομες, ανήθικες, αθέμιτες πράξεις», τόνισε.«Δεν υπάρχουν φαινόμενα απρεπούς συμπεριφοράς. Η θέση μου είναι γνωστή και ισχύει», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε πως «οποιαδήποτε σκέψη για προσφυγή στις εκλογές δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», ότι η εντολή των πολιτών είναι πολύ πρόσφατη («δεν έχουν περάσει ούτε 12 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές») και συμπλήρωσε πως αυτή η κυβέρνηση έχει πολύ δουλειά μπροστά της.

Όσο για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ήταν κατηγορηματικός: «Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», είπε ο κ. Καραμανλής.

Αναφορικά με την κριτική που ασκείται από τους αντάρτες της ΝΔ, όπως ο Πέτρος Τατούλης, είπε πως είναι αυτονόητο ότι κάθε βουλευτής λέει τη γνώμη του, αλλά επισήμανε πως όλοι είναι δεσμευμένοι στη στήριξη ενός προγράμματος και μιας πολιτικής.«Από εκεί και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του» δήλωσε στέλνοντας μήνυμα προς τους διαφωνούντες βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την απάντησή του αυτή, χωρίς να προσθέσει κάτι άλλο, ερωτηθείς αν θα προχωρήσει στη διαγραφή του κ. Πέτρου Τατούλη, ή όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γιάννη Κεφαλογιάννη για τον κ. Βουλγαράκη.

Ερωτηθείς για την κριτική περί «ηθικού ασυμβίβαστου» της θέσης του υπουργού Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλου με την επαγγελματική ενασχόληση της συζύγου του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τέτοιες απόψεις «σχετικά με τη δραστηριότητα των γυναικών» «αναχρονιστικές» και «μεσαιωνικές».

Όσο για τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για νοθεία κατά την ψηφοφορία στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χαρακτήρισε την καταγγελία «γκάφα», η οποία -όπως είπε- δεν δικαιολογείται ούτε από την ανυπαρξία πολιτικής ούτε από την ανυπαρξία προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε δε πως η διαδικασία δεν μπορεί να νοθευτεί και είναι δεδομένη η αξιοπιστία της.

Σε ερώτηση για τις ευρωεκλογές και για τη δήλωση του Γ.Παπανδρέου ότι αυτές αποτελούν δημοψήφισμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι ευρωεκλογές «δεν εκλέγουν κυβερνήσεις, ούτε μπορούν να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις».

Αναφορικά με ενδεχόμενη έλλειψη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές -σύμφωνα με τα ευρήματα των γκάλοπ- και σε ερώτηση εάν θα προχωρούσε σε συνεργασία με άλλο κόμμα ή εάν θα αποχωρούσε από την προεδρία του κόμματος, ο Κ.Καραμανλής απάντησε πως δεν συνεργάζεται με τα άκρα, αλλά ούτε βλέπει περιθώρια συνεργασιών με άλλα κόμματα, εκφράζοντας την εκτίμηση πως «τέτοιες κυβερνήσεις δεν βοηθούν τον τόπο».

Όσο για το εάν θα αποχωρούσε ο ίδιος, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν σκέφτομαι να κάνω χρήση του δικαιώματος της πρόωρης συνταξιοδότησης».

Για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, είπε ότι η υπόθεση υπάρχει από το 1999 και όλα τα στοιχεία θα κατατεθούν στη Βουλή στο πλαίσιο ερώτησης.

Σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων που παρουσίασε ο κ. Γ.Αλογοσκούφης, ο πρωθυπουργός στήριξε τον υπουργό Οικονομίας λέγοντας ότι «οφείλουμε να πράξουμε το αυτονόητα υπεύθυνο» για τη διασφάλιση των κεκτημένων -όπως είπε- της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ απέδωσε την επιδείνωση των δεικτών στη διεθνή οικονομική κρίση.

Σε ερώτημα αν αναμένονται και άλλοι φόροι έως το τέλος του έτους, πέραν των τεκμηρίων, ο Κ.Καραμανλής απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ και άφησε ανοιχτό να υπάρξουν νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής από το σχετικό διάλογο που γίνεται στο Εθνικό Συμβούλιο κατά της φοροδιαφυγής.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις, μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, και αναφορικά με την καθιέρωση της κατώτατης εθνικής σύνταξης είπε ότι θα ακολουθήσει την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος.

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες, τόνισε όμως ότι η συμπεριφορά από πλευράς Σκοπίων «δεν με κάνει αισιόδοξο» καθώς όχι μόνο δεν βλέπει μετακίνηση στις θέσεις της ηγεσίας της γειτονικής χώρας αλλά ούτε καν διάθεση για λύση.

Αναφορικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου, ο κ. Καραμανλής είπε ότι εξυφάνθη επί μήνες ένα κλίμα περί πολιτικών σκανδάλων και η υπόθεση έλαβε «τερατώδεις διαστάσεις» για να πει ότι σήμερα, αποδεικνύεται ότι όλα αυτά δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ερωτηθείς για την υπόθεση Παυλίδη, ο Κ.Καραμανλής απάντησε πως καμιά καταγγελία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της αν δεν διερευνηθεί πρώτα από τη Δικαιοσύνη.«Για τη συγκεκριμένη περίπτωση για την οποία αναφερθήκατε, ο ίδιος, πρώτος, με δική του πρωτοβουλία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη η οποία διερευνά την υπόθεση», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την υπόθεση Siemens απάντησε πως για αυτό το θέμα διεξάγεται μεγάλης έκτασης δικαστική έρευνα με τη δικαστική συνδρομή άλλων χωρών.«Πιστεύω ότι θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Έχω δεσμευτεί ότι μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας θα επιληφθεί του θέματος και η Βουλή. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με άλλα κόμματα. Η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στο θέμα αυτό», είπε.

Σε ερώτηση για τις φήμες περί ίδρυσης κόμματος επιχειρηματιών, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το χειρότερο κριτήριο που μπορεί να κατευθύνει τις επιλογές θα ήταν πόσο δημοφιλής είσαι» και πρόσθεσε: «Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να διερμηνεύσει τα αισθήματα, τις προσδοκίες, τις αγωνίες και κυρίως την προοπτική των πολιτών, σε ελεύθερη χώρα ζούμε, σε Δημοκρατία ζούμε, μπορεί να το πει, να το εκφράσει και να κατέβει και στον πολιτικό στίβο».

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη κρίση στον Καύκασο, ο πρωθυπουργός είπε ότι η στάση της Ελλάδας θα μείνει ευθυγραμμισμένη με εκείνη των Βρυξελλών, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ ενεργειακών θεμάτων και των αιματηρών γεγονότων που έλαβαν χώρα στη Ν.Οσετία.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του βοηθού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, σε σχέση με τις ενεργειακές επιλογές της Αθήνας και τον αγωγό South Stream, σε μια περίοδο που ΝΑΤΟ και ΕΕ καταδικάζουν τη ρωσική επέμβαση στη Νότια Οσετία, ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως«η ελληνική πολιτική σε όλα τα επίπεδα είναι πολιτική συνέπειας, με βάση συγκεκριμένες αρχές μας, αλλά και τις δεσμεύσεις μας σε συμμαχίες και συνεταιρισμούς, όπως η ΕΕ».