ΚΙΕΒΟ. Προσπαθώντας να διευρύνει τις σφαίρες επιρροής της Ουάσιγκτον γύρω από τη Ρωσία και στις περιοχές-«κλειδιά» για τον έλεγχο μεγάλου μέρους των ενεργειακών πόρων, ο Ντικ Τσένι διαβεβαίωσε χθες από το Κίεβο ότι υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Σε μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά στη Ρωσία, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι οι Ουκρανοί πρέπει να μπορούν να ζήσουν «χωρίς τις απειλές της τυραννίας,του οικονομικού εκβιασμού,της στρατιωτικής εισβολής ή της ταπείνωσης». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Ουκρανίας να συνάψει ακόμη ισχυρότερους δεσμούς συνεργασίας και ασφάλειας με την Ευρώπη αλλά και πέραν του Ατλαντικού. Πιστεύουμε ότι μια στενότερη στρατηγική σχέση είναι προς το συμφέρον όλων» τόνισε ο Τσένι, ενώ επανέλαβε ότι ισχύει η σχετική απόφαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ του προηγούμενου Απριλίου.

«Καμία χώρα εκτός (σ.σ. των μελών του ΝΑΤΟ) δεν έχει δικαίωμα βέτο» είπε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον φιλοδυτικό πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουστσένκο. Η Μόσχα αντιτίθεται κατηγορηματικώς στην ένταξη της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ. Κατά την παραμονή του στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται εν μέσω νέας εσωτερικής πολιτικής κρίσης, ο αντιπρόεδρος Τσένι συναντήθηκε και με την πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην σύμμαχο του προέδρου η οποία φλερτάρει εσχάτως ανοιχτά με τη Ρωσία. Στη διάρκεια της συνομιλίας η κυρία Τιμοσένκο είπε πως ελπίζει ότι θα υπάρξει «μια νέα δυναμική στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα και αναλυτές, ο αμερικανός αντιπρόεδρος επεχείρησε να συμφιλιώσει τον Βίκτορ Γιουστσένκο με την κυρία Τιμοσένκο, ο κυβερνητικός συνασπισμός των οποίων διαλύεται, καθώς η πρωθυπουργός φέρεται να έχει συνάψει πολιτική συμμαχία με το φιλορωσικό «στρατόπεδο», το οποίο εκπροσωπείται από το Κόμμα των Περιφερειών της αντιπολίτευσης. «Η μεγαλύτερη ελπίδα της Ουκρανίας για να ξεπεράσει αυτές τις απειλές είναι να παραμείνει ενωμένη, πρωτίστως στο εσωτερικό,αλλά και ενωμένη και με τις άλλες Δημοκρατίες» τόνισε ο 67χρονος Τσένι.

Η Ρωσία κατηγόρησε πάντως χθες την Ουάσιγκτον ότι ενθαρρύνει την επιθετικότητα της Γεωργίας, μετά τις δηλώσεις Τσένι υπέρ της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.