Πληθωρισμό κοντά στο 7% «αισθάνονται» τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα έναντι 4,9% του δείκτη τιμών καταναλωτή που υπολογίζει η ΕΣΥΕ. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, οι αναλυτές της οποίας εξήγαγαν τον εκτιμώμενο δείκτη εκλαμβανόμενου πληθωρισμού που απαρτίζεται από προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία αγοράζονται με μεγαλύτερη συχνότητα, και επομένως επιδρούν περισσότερο στην πληθωριστική ψυχολογία κυρίως των χαμηλότερων εισοδημάτων. Το γεγονός αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για την πραγματική εσωτερική ζήτηση στην ελληνική οικονομία.
Η τράπεζα σε ανάλυσή της επισημαίνει ότι, συνεκτιμώντας την επίδραση στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα της ισχυρής ανόδου του πραγματικού όσο και του εκλαμβανόμενου πληθωρισμού κατά το τελευταίο οκτάμηνο, καθώς και την αναμενόμενη πορεία τους ως το τέλος του 2009, εκτιμάται ότι η επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης θα ανέλθει στη 1 ποσοστιαία μονάδα εφέτος και στις 0,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2009. Με βάση τα παραπάνω διατηρούνται σταθερές οι προβλέψεις της για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,3% το 2008 και 2,7% το 2009.
Το βασικό σενάριο της Εθνικής για τον πληθωρισμό προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση στον ρυθμό μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή το τρίτο και κυρίως το τέταρτο τρίμηνο του έτους περίπου στο 4%, το οποίο συνεπάγεται μέσο ετήσιο πληθωρισμό της τάξεως του 4,4% το 2008 και επιβράδυνσή του στο 3,4% το 2009. Ο δομικός όμως πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στο 4,2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους και θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο (3,7% κατά μέσο όρο) για όλο το 2009. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω προβλέψεις προϋποθέτουν διατήρηση της τιμής του πετρελαίου στα 70 ευρώ ή 100 δολάρια το βαρέλι. Σχετικά με τις επιπτώσεις από το ράλι του μαύρου χρυσού στη
Προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,3% το 2008 και κατά 2,7% το 2009
χώρα μας, οι αναλυτές της τράπεζας υποστηρίζουν ότι μια ενδεχόμενη αύξηση των ενεργειακών τιμών του πετρελαίου της τάξεως του 10% είναι κατά 40% υψηλότερη στην Ελλάδα σε σύγκριση με την ευρωζώνη, ενώ οι πληθωριστικές επιδράσεις διαρκούν για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο μέσος πληθωρισμός στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία ήταν 3,4%, ήτοι 1,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ακόμη σημαντικότερη, περίπου 1,3 ποσοστιαία μονάδα, είναι η διαφορά των δομικών πληθωρισμών, η οποία αντανακλά σε μεγαλύτερο βαθμό την επίδραση διαρθρωτικών και άλλων παραγόντων στις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία μας.
Η μεγαλύτερη επίδραση σε σχέση με την ευρωζώνη οφείλεται, σύμφωνα με την Εθνική, στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση, στον υψηλό βαθμό εξάρτησης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας από τη χρήση πετρελαίου σε οικιακό αλλά κυρίως σε επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής και στις διαρθρωτικές ακαμψίες τόσο των αγορών προϊόντων και αγαθών όσο και της αγοράς εργασίας, οι οποίες ενισχύουν τη μετακύλιση των πληθωριστικών επιδράσεων στην οικονομία.