Κρατάει χρόνια η κολόνια της επιχειρηματικής αντιπαράθεσης των ομίλων Μυτιληναίου και Κοπελούζου. Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ αυτής της κόντρας ήταν η πρόσφατη απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής που είχε ασκηθεί για τη λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Συγκεκριμένα, το Β΄ Τμήμα Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα του Προμηθέα και της Damco του ομίλου Κοπελούζου για την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής της εκτέλεσης των αποφάσεων του υπουργού Ανάπτυξης που αφορούσαν την τροποποίηση των αδειών παραγωγής της θυγατρικής Αλουμίνιον της Ελλάδας ΒΕΑΕ για τη μονάδα συμπαραγωγής στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας και τη μεταβίβαση αυτών στην εταιρεία Αλουμίνιον ΑΕ.

Οπως δήλωναν από την Εndesa Ηellas, με την απόρριψη της προσωρινής αυτής διαταγής συνεχίζεται το πρόγραμμα λειτουργίας του Σταθμού Συμπαραγωγής και Θερμότητας της Εndesa Ηellas και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του συνόλου της μονάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα.

Η πρόσφατη αυτή εξέλιξη όμως ήταν απλώς μια παρωνυχίδα στη διελκυστίνδα του Ευάγγελου Μυτιληναίου με τον Δημήτρη Κοπελούζο . Η αντιπαράθεση ξεκίνησε περίπου μία δεκαετία πριν και είχε ως αιτία τα μεγάλα έργα της ΔΕΗ. Αμφότεροι οι επιχειρηματίες τα διεκδικούσαν με «πάθος», αφού οι δουλειές ήταν μεγάλες και τα χρήματα πολλά. Σύμφωνα με όσα θυμούνται οι παλαιότεροι, ο Δημήτρης Κοπελούζος κέρδιζε περισσότερα έργα τη δεκαετία του 1990 με την Damco και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος περισσότερα με τη ΜΕΤΚΑ στην τρέχουσα δεκαετία. Αμφότεροι οι επιχειρηματίες έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά όσον αφορά την προσωπική τους συμπεριφορά αν και δεν είναι φίλοι- δεν θα μπορούσαν άλλωστε έπειτα από τόσες κόντρες: είναι κοινωνικοί και ομιλητικοί με όλους, διαθέτουν την αίσθηση του χιούμορ, αρέσκονται στα ταξίδια, συνδέονται επί χρόνια με πληθώρα φίλων με τους οποίους κυκλοφορούν σε επιλεγμένα μέρη. Με δυο λόγια, ξέρουν πώς να χαίρονται τη ζωή τους. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι όσοι μιλούν μαζί τους δεν έχουν ακούσει προσωπικές αναφορές ή αιχμές του ενός για τον άλλο, αλλά μόνον πλήθος ανταγωνιστικών απόψεων για τις δουλειές τους.

Αλλο πράγμα όπως φαίνεται η κοινωνική ζωή και άλλο η επιχειρηματική αντίληψη, διότι εκεί οι διαφορές είναι μεγάλες. Η πιο σκληρή κόντρα μέχρι στιγμής εκδηλώθηκε με αιτία τη μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο που έχει ως πρώτη ύλη το φυσικό αέριο και λειτούργησε λίγο πριν από το καλοκαίρι του 2006. Η συγκεκριμένη μονάδα που φτιάχτηκε από την ανάδοχο ΜΕΤΚΑ πέρασε από «σαράντα κύματα» με πλήθος δικαστικών ερευνών και ακροάσεων για τις τεχνικές της προδιαγραφές, αλλά και μεγάλες περιπέτειες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο καταγγέλλων δεν γίνεται επίσημα γνωστός σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά πολλοί αποδίδουν την κοινοτική εμπλοκή στον ανταγωνισμό των δύο ομίλων. Τελικά δεν διαπιστώθηκε κάτι παράτυπο στον διαγωνισμό και η κατασκευή της ολοκληρώθηκε σχεδόν μέσα στις προθεσμίες.

Στον διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής επικράτησε η προσφορά της Εnelco (συμμαχία της ιταλικής Εnel με την Damco), αλλά κατατέθηκε προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η τελική ανάθεση καθυστέρησε ως ότου ανατεθεί τελικά στην ιταλοελληνική κοινοπραξία. Και εδώ, παρ΄ όλο που δεν έγινε γνωστός ο καταγγέλλων, κάποιοι ομιλούν για «απάντηση της ΜΕΤΚΑ». Η παρέμβαση Παλαιοκρασσά

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε περίπου πριν από δέκα χρόνια και είχε αιτία τα μεγάλα έργα της ΔΕΗ

Στα τέλη του 2005, μία ημέρα μετά την περιπετειώδη αποχώρησή του από τη ΔΕΗ, ο πρώην πρόεδρός της κ. Ι. Παλαιοκρασσάς σε συνέντευξη Τύπου είχε αφήσει αιχμές για έργα που ανέθετε η ΔΕΗ επί χρόνια, ενώ είχε συγκρουστεί και με πολιτικά πρόσωπα της εποχής.

Ο κ. Παλαιοκρασσάς είχε παραπέμψει επτά υποθέσεις της ΔΕΗ στον εισαγγελέα, αλλά τελικά όλες οι υποθέσεις αυτές, που εξετάστηκαν από επτά διαφορετικούς εισαγγελείς, μπήκαν στο αρχείο ως προδήλως αβάσιμες.

Η παρέμβαση αυτή του κ. Παλαιοκρασσά δεν είχε ενταχθεί φυσικά στην αντιπαράθεση των δύο επιχειρηματικών ομίλων, ωστόσο όλοι είχαν διακρίνει σαφή πολεμική κατά της ΜΕΤΚΑ.

Τα πολλά και σημαντικά έργα της ΔΕΗ όμως ήταν και παραμένουν ο «κορμός» της σύγκρουσης των δύο επιχειρηματιών, ενώ πλέον ανοίγεται και νέο… λαμπρό πεδίο για μία ακόμη κόντρα στην κατασκευή δύο μονάδων κλειστού κύκλου με φυσικό αέριο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, δυναμικότητας περίπου 800 Μεγαβάτ που προκηρύσσεται οσονούπω και θα κοστίσει περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Θα ακολουθήσει και λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία όπου και πάλι αναμένονται ανταγωνιστικές προσφορές. Στέλεχος της ΔΕΗ μάς έλεγε πρόσφατα «όρεξη να ΄χετε εσείς να γράφετε για τις καθυστερήσεις λόγω ενστάσεων στους διαγωνισμούς αυτούς και εμείς στη ΔΕΗ να έχουμε υπομονή και γερό στομάχι με τις καθυστερήσεις που θα προκύψουν!».

Εnel- Εndesa

Ο κ. Δ. Κοπελούζος κέρδιζε περισσότερα έργα τη δεκαετία του ΄90 και ο κ. Ευ. Μυτιληναίος την τρέχουσα δεκαετία

Τελικά όμως είχε δίκιο ο Σόμερσετ Μομ όταν έγραφε προ δεκαετιών ότι «στη ζωή, στις επιχειρήσεις και στον έρωτα όλα είναι τόσο ρευστά ώστε μπερδεύονται μεταξύ τους», αφού Μυτιληναίος και Κοπελούζος βρέθηκαν δίπλα δίπλα επιχειρηματικά, έστω και από ευρωπαϊκή σπόντα!

Ο όμιλος Κοπελούζου συνεργάζεται στην Ελλάδα στενά με την Εnel, δηλαδή την ιταλική ΔΕΗ, ενώ ο όμιλος Μυτιληναίου έχει συμπήξει συμμαχία με την ισπανική Εndesa, από την οποία προέκυψε η Εndesa Ηellas.

Στο πλαίσιο της περιβόητης παγκοσμιοποίησης ο ιταλικός όμιλος εξαγόρασε τους Ισπανούς και πλέον υπάρχουν προβληματισμοί για τον «ελληνικό βραχίονα» της Εnel -Εndesa. Τι θα επιλέξουν οι Ιταλοί; συμμαχία με έναν από τους δύο ή και με τους δύο;

Θα αφήσουν την «ελληνική» Εndesa αυτοδιοικούμενη ή θα την εντάξουν στο άρμα της ιταλικής ιδιοκτησίας και διοίκησης; Σε ακραία περίπτωση μπορούν να ενοποιήσουν την Εnelco με την Εndesa Ηellas, ή υπάρχουν ανυπέρβλητα νομικά κωλύματα που πηγάζουν από τις παράλληλες συμφωνίες;

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο έλληνες συνεταίροι των ξένων και επιχειρηματικοί αντίπαλοι μεταξύ τους δηλώνουν «ήσυχοι και καλυμμένοι». Προφανώς το σταυρόλεξο πρέπει να το λύσουν οι Ιταλοί, οι οποίοι λόγω παράδοσης έχουν επιτυχίες στις «σολομώντειες» λύσεις.