ΜΟΣΧΑ Την ώρα που το ρωσικό κοινοβούλιο καλούσε τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών περιοχών της Γεωργίας, της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, εκείνος δήλωνε έτοιμος χθες να αποδεχθεί τις συνέπειες της πολιτικής του στον Καύκασο. Μίλησε ακόμη και για την πλήρη διακοπή των σχέσεων της Ρωσίας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Δεν θα σημάνει τίποτε το κακό για εμάς» είπε. Αλλά και ο αμερικανικός Λευκός Οίκος ανακοίνωσε αργότερα χθες ότι « οι ΗΠΑ εξετάζουν το σύνολο των σχέσεών τους με τη Ρωσία». Ο ρώσος πρόεδρος δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να είναι η Μόσχα αυτή που θα λάβει πρώτη τη σχετική απόφαση: «Η Ρωσία εξετάζει προτάσεις για να αλλάξει την ποιότητα και το χρονοδιάγραμμα της συνεργασίας αυτής» τόνισε. Και πρόσθεσε με νόημα αναφερόμενος στο Αφγανιστάν ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται περισσότερο για τη συνεργασία της Συμμαχίας με τη Μόσχα από ό,τι το Κρεμλίνο.

«Είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε οποιαδήποτε απόφαση,συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των σχέσεων» επανέλαβε ο Μεντβέντεφ σε συνάντηση στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας με τον απεσταλμένο της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Στο ίδιο κλίμα, ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα «δεν έχει αποκομίσει κέρδη» από τις συνομιλίες που έχει πραγματοποιήσει για την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και «θα πρέπει να αποσυρθεί από τις συμφωνίες που έχει συνάψει σε βάρος των συμφερόντων της».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα έχει προειδοποιήσει ότι με τις «παράνομες» στρατιωτικές της ενέργειες στη Γεωργία η Ρωσία διακυβεύει το μέλλον των 15χρονων προσπαθειών της να ενταχθεί στον ΠΟΕ.

Νωρίτερα χθες το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αναγνώρισης από τον πρόεδρο Μεντβέντεφ της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Το ψήφισμα αυτό δεν είναι δεσμευτικό για τον ρώσο πρόεδρο, στον οποίο εναπόκειται να υλοποιήσει το περιεχόμενό του και να συνάψει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με τις δύο «Δημοκρατίες». Εκτιμάται ότι ο κ. Μεντβέντεφ θα χρησιμοποιήσει το ψήφισμα απλώς σαν «διαπραγματευτικό χαρτί» καθώς η Ρωσία δεν φαίνεται έτοιμη να αμφισβητήσει ευθέως την εθνική κυριαρχία της Γεωργίας. «Απαράδεκτο» χαρακτήρισε το ψήφισμα της Δούμας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση διακήρυξε ότι οι δύο περιοχές πρέπει να παραμείνουν στη Γεωργία, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αλλά και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ απηύθυναν έκκληση στον πρόεδρο Μεντβέντεφ να μην τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την περιοχή. Από τις 2 Σεπτεμβρίου ο Ντικ Τσένι θα επισκεφθεί διαδοχικά το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι, την Ουκρανία και την Ιταλία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για αποχώρηση των στρατευμάτων της από τη Γεωργία, όπως προβλέπει το γαλλικό ειρηνευτικό σχέδιο. «Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη παρουσία ρωσικών δυνάμεων στη Γεωργία» είπε εκπρόσωπος. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κεντρική και τη Δυτική Γεωργία, αλλά διατηρεί «ειρηνευτές» γύρω από τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία. Η Δύση ανησυχεί ιδιαίτερα για τον σταθμό ελέγχου που εγκατέστησε η Ρωσία στο λιμάνι Πότι, που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Νότια Οσετία. Ενταση επικρατεί και στο χωριό Μοσαμπρούνι μεταξύ αυτονομιστικών δυνάμεων της Νότιας Οσετίας και της γεωργιανής αστυνομίας.

Για την κατάσταση στη Γεωργία συνεκλήθη από τη γαλλική προεδρία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την 1η Σεπτεμβρίου. Η γαλλική προεδρία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «αποφάσισε να δώσει συνέχεια στα αιτήματα πολλών κρατών-μελών,συγκαλώντας έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.Η σύνοδος αυτή θα είναι αφιερωμένη στην κρίση στη Γεωργία καικυρίως στη συνέχεια που προτίθεται να δώσει η ΕΕ όσον αφορά τη βοήθεια στη Γεωργία και το μέλλον των σχέσεών της με τη Ρωσία ».